Stagiunea de teatru de la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București continuă, în luna februarie, cu o nouă serie de reprezentații ale celor mai apreciate producții din repertoriul propriu, dar și cu spectacole de teatru independent prezentate pe scena Sălii Mari de la ARCUB. De la textele câștigătoarei Premiului Nobel pentru Literatură Toni Morrison, puse în scenă pe muzica Ninei Simone de regizoarea Mariana Cămărășan, la comedii clasice până la spectacole ce îmbină elemente de muzică și improvizație, spectacolele lunii februarie de la ARCUB aduc în prim-plan subiecte de actualitate ale societății contemporane, precum și cele mai profunde emoții ce definesc condiția umană.

Spectacolul de teatru BE.LOVED, în regia Marianei Cămărășan, după un scenariu original inspirat de textele lui Toni Morrison, deținătoarea unui Premiu Nobel pentru Literatură și a Premiului Pulitzer, beneficiază de două reprezentații programate pe 4 februarie, respectiv 6 februarie, de la ora 19:00. Spectacol ce reunește o distribuție de excepție, printre care se numără actrițele Antonia Barancea și Galina Lazarenco de la Teatrul Fără Nume din Chișinău – Republica Moldova, BE.LOVED spunepovestea acelor personaje care îndrăznesc să-și înfrunte destinul, într-o meditație despre cele mai profunde sentimente umane, inspirată de muzica Ninei Simone.

Declarație de drag, un spectacol sincretic ce îmbină elemente de muzică, teatru, improvizație, music hall, dans, euritmie, artă plastică românească într-o celebrare a valorilor umane universale, prinde viață pe 8 februarie, la Sala Mare – ARCUB. Prezentat de bine-cunoscutul actor Adrian Păduraru, spectacolul este o pledoarie pentru bucuria de a trăi din care nu vor lipsi momentele de interacțiune cu publicul pline de sensibilitate, emoție și umor.

Dintre reprezentațiile programate în luna februarie la ARCUB nu lipsește comedia de moravuri a lui Tudor Mușatescu, Cheful suprem, un text clasic revitalizat într-o viziune modernă. În regia creatorului de teatru, operă și balet Beatrice Rancea, producția Cheful suprem, una dintre favoritele publicului, revine pe scena Sălii Mari a Hanului Gabroveni pe 15 februarie în interpretarea unor actori de excepție precum Mihai Baranga, Luminița Erga, Cristi Toma, Silviu Biriș, Vlad Lință, Natalia Dragomir și Mona Dobrișan. Spectacolul redă, într-un ton tragicomic, povestea a nouă personaje care își trădează adevărata natură în contextul unei posibile otrăviri cu ciuperci. Producția beneficiază de vocile calde ale sopranei Arlinda Morava și mezzosopranei Adriana Alexandru, a căror interpretare apropie publicul de întâmplările amuzante ale protagoniștilor.

Producția independentă RESPIRO – Vacanță pe acoperiș, realizată de compania RESPIROComp., în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB, prezintă, pe 17 februarie, la Sala Mare – ARCUB, un subiect actual în societatea contemporană: violența domestică și efectele devastatoare ale acesteia asupra femeii. Spectacolul regizat de Corina Dragomir (care a obținut premiul pentru Cea mai bună regie pentru această producție în cadrul celei de-a VIII-a ediții a competiției Festivalului Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B) este o adaptare a celei mai bune piese românești a anului 2018, „Matilda și groparii” de Stela Giurgeanu. Plasat într-un decor minimalist, compus din pânze albe, pe care se proiectează amintiri dintr-o viață anterioară, spectacolul este prezentat publicului de Ada Navrot (premiul pentru Cea mai bună actriță pentru rolul Sonia – a VIII-a ediție a competiției Festivalului Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B), Ioana Abur, Laura Vasiliu, Dorin Enache și Cătălina Nichitin. Povestea prezentată pe scena ARCUB este o comedie dulce-amară despre trei personaje feminine hotărâte să se confrunte cu provocările unui nou început, pe un acoperiș.

Biletele pentru spectacolele lunii februarie sunt disponibile online pe arcub.ro și entertix.ro, precum și la casa de bilete ARCUB (Strada Lipscani nr. 84-90).

PROGRAM SPECTACOLE ARCUB – HANUL GABROVENI ÎN LUNA FEBRUARIE

DUMINICĂ, 4 FEBRUARIE; MARȚI, 6 FEBRUARIE, ORA 19.00

BE.LOVED de Toni Morrison / muzică Nina Simone

Regia: Mariana Cămărășan

Scenariu original: Mariana Cămărășan, Florina Gleznea, Antonia Barancea

Cu: Florina Gleznea, Cristina Casian, Richard Bovnoczki, Ana Maria Bercu, Eliza Bercu-Bodeanu, cu participarea extraordinară a actrițelor Antonia Barancea și Galina Lazarenco de la Teatrul Fără Nume din Chișinău – Republica Moldova

Echipa artistică: Daria Petrașcu – scenografie, Cătălin Bucioveanu – traduceri, Valentin Luca – compoziție muzicală, Ana Maria Bercu – pian, Imago Vitas – fotografie, Vlad Lăzărescu – video mapping, Alexandru Mihăilă – video design, Alexandru Macrinici – lightning design

JOI, 8 FEBRUARIE, ORA 19.00

DECLARAȚIE DE DRAG

Concept: Adrian Păduraru

Management artistic: Daniel Bucur

Chitară armonie: Vlad Gălățianu

Pian: David Simon

Backing vocals: Maria Grosu, Elena Duicu, Gabriela Porumbacu

JOI, 15 FEBRUARIE, ORA 19.00

Cheful suprem de Tudor Mușatescu

Regie, light design și mișcare scenică: Beatrice Rancea

Scenografia: Maria Miu

Asistent regie: Dan Popa

Cu: Mihai Baranga, Luminița Erga, Cristi Toma, Silviu Biriș, Vlad Lință, Natalia Dragomir, Mona Dobrișan, soprana Arlinda Morava și mezzosoprana Adriana Alexandru

SÂMBĂTĂ, 17 FEBRUARIE, ORA 19.00

RESPIRO – Vacanță pe acoperiș, adaptare după „Matilda și groparii” de Stela Giurgeanu

Regia: Corina Dragomir

Scenografia: Ileana Zirra

Cu: Ada Navrot, Ioana Abur, Laura Vasiliu, Dorin Enache și Cătălina Nichitin

Costume: Bianca Popp

Video: Teona Galgoțiu și Teodora Roșu

Concept și realizare afiș: Ileana Zirra