Proiect cultural creat de Save or Cancel şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti afectiv” 2022.

Programul „Explorări artistice ale spațiului public” își propune să faciliteze sentimente de apartenență și identitate culturală prin redescoperirea și apropierea afectivă a locuitorilor de oraș și artă, în spațiul public. Programul este conceput ca o serie de 5 ateliere de artă urbană, 5 tururi ghidate, 1 apel deschis, 1 intervenție artistică coprodusă de 2 artiști din domenii diferite – artă vizuală și muzică, și 1 expoziție, care au ca scop promovarea cunoașterii și a explorării
prin artă a spațiilor publice din cartierele din București. Seria de proiecte care alcătuiesc programul „Explorări artistice ale spațiului public” conduc, etapizat, la o înțelegere orizontală a capacității artei de a umaniza spațiul public. Produsele culturale ale programului investighează rolul artei în viața cotidiană și capacitatea acesteia de a crea sentimente de apartenență culturală și de a stimula imaginația privitorilor, contribuind la regenerarea urbană.

De ce?

• pentru a contribui la reaproprierea spațiului public ca spațiu cultural comun, facilitând regenerarea urbană prin educație culturală informală, artă comunitară, dialog și coparticipare;
• pentru că există deja o serie interesantă de inițiative culturale și intervenții artistice independente care sporesc calitatea spațiului public în București, pe care programul le indexează, arhivează și cartografiază ca trasee culturale și le transformă în experiențe în cadrul atelierelor, tururilor ghidate, apelului deschis și expoziției.

Unde?
În spațiul public din cartierele din București, activând publicuri noi și zone cu potențial din punct de vedere cultural, social și istoric. Deopotrivă online, prin intermediul apelului deschis și live performance-ului din cadrul vernisajului expoziției, transmis în direct, și campaniei de promovare a rolului educației și regenerării urbane prin artă.


Cine?
Save or Cancel, prin revista online feeder.ro, alături de artiștii vizuali Serebe, Pisica Pătrată, SANDi, John Dot S, Maria Bălan, CoonOne și muzicienii Unisson, Vlad Arapasu, Oana Puciu, cu suportul partenerului Biblioteca Metropolitană București și al partenerilor media Revista Igloo, IQads, Revista Atelierul, One Night Gallery, în beneficiul comunităților de artiști, cititori, exploratori urbani și locuitori ai cartierelor din București.

Detalii despre programul proiectului sunt disponibile aici