Remix Contemporary Art Fair @ Elite Art Gallery, Piața Națiunile Unite, nr.3-5, bl. B2, parter, București.

Elite Art Gallery continuă seria evenimentelor expoziționale cu Remix Contemporary Art Fair, organizate în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin ARCUB. Conceptul bazat pe o structură expozițională ofertantă, cu un număr generos de artiști implicați, desfășurat într-o perioadă specială ce precede și cuprinde Sărbătorile de Iarnă. De la pictură la grafică, la ceramică și tehnici mixte sau multiplicabile, fiecare formă de expresie va fi reprezentată prin spectrul amplu al artei contemporane.

Modul în care artiștii au abordat tematic lucrările însumează introspectiv ariile de investigare și expresie artistică, fără a se impune un cadru, libertatea de expresie și criteriile estetice fiind numitorul comun ce stă la baza conceptului. Pentru o mai bună vizibilitate, într-o perioadă marcată de restricții impuse de pandemie, expoziția Remix Contemporary Art Fair va beneficia de un tur virtual ce va fi promovat, diseminat pe rețelele de socializare și va reprezenta o modalitate alternativă de explorare a expoziției.

Artiști expozanți: Adelina Gavrilă, Ana Ariciu, Ana Pantea, Andacs Robert, Bogdan Sassu, Daniela Burnete, Lucia Lobonț, Maria Unțanu, Patricia Isip

Adelina Gavrilă este un artist ce experimentează cu fervoare, fiecare expunere la Elite Art Gallery suprinzând prin abordarea curajoasă,  în suite deliberat contrastante. În acest context, artista explorează zone ce depășesc punctual bidimensionalul, descrise aproape decorativ pe suprafețe regulate în tehnici ceramice mixte sau deopotrivă în tehnici clasice picturale. Acestora li se adaugă lucrări grafice, ce ilustrează un profund mesaj social.

Ana Ariciu, artist ceramist cunoscut publicului Elite Art Gallery în special pentru reprezentările ronde-bosse ale păsărilor personificate sau clopoțeilor antropomorfici,  a îmbogățit universul creației sale, devenit recognoscibil, cu obiecte- personaje sau personaje- obiecte supuse unor stilizări volumetrice, cromatice, decorative și rafinate.

Ana Pantea expune în premieră la Elite Art Gallery o serie de lucrări de pictură realizate pe suprafețe mari, generoase. ”Asumând natural un expresionism pe cont propriu, o pictură pură, din care emerge pur și simplu plenitudinea luminii interioare prin culori exacerbate” (Diana Țuculescu, text critic expoziție ”Ana Portrete”, 2020), lucrările Anei Pantea captează privirea prin forța culorii, prin tușa ferm așezată, prin contrastele puternice pe care asumat le gestionează.

Andacs Robert este prezent pentru prima dată pe simezele Elite Art Gallery cu o serie de lucrări figurative realizate în tehnica uleiului pe pânză, în care principala preocupare este introspecția stării de solitudine, într-un mod subordonat, transpus în compoziția plastică. Observator tacit al spațiului domestic înconjurător din care-și extrage subiectul investigației, Robert Andacs evocă aspectul liric al obiectelor.

Bogdan Sassu, artist ce explorează diverse arii artistice, cu experiență în domeniul administrației în cadrul universității, implicat în programe de cercetare și implementare workshop uri tematice, aflat în permanentă dezvoltare pe plan educațional, expune o serie de lucrări de pictură ce au principală temă studiul figurativ al semnificației măștii. Accentul proiectului său este pus pe simboluri – predominant figurative – schimbul dintre semnificațiile lor colective și private, cât și aproprierea de simboluri și imagini din arta unor artiști români contemporani de renume. Impulsul de a folosi simboluri în pictură își are punctul de origine în pasiunea sa  pentru modul în care este creat și perceput sensul, dar probabil și în miturile și metaforele inerente culturii românești cât și, respectiv, limbii române.

Daniela Burnete, prezentă pentru prima dată pe simezele Elite Art Gallery, oferă publicului o serie de lucrări de pictură în ulei pe pânză și lemn, construcții plastice ce au la bază un demers  artistic axat pe utilizarea unor elemente cu caracter preponderent fitomorf. În construcția temelor apar într-un exercițiu asumat, motive iconice din repertoriul artei plastice– precum floarea soarelui, pe care artista le reinterpretează, le recompune. Din punct de verde cromatic, artista folosește o gamă axată pe culori primare și secundare, predominant fiind galbenul aflat într-un grad de saturație ridicat.

Lucia Lobonț, artist ceramist complex, expune cu regularitate la Elite Art Gallery lucrări ce folosesc drept suport gresia, porțelanul, faianța, șamota cu granulație foarte fină, pentru a realiza compoziții decorative, în care nuanțele delicate și texturile diferite, obținute prin tehnici specifice descriu simboluri grafice și personaje din literatura universală. Și de această dată, artista urmărește complexitatea formei și semnificațiile intrinseci ale acesteia, reușind să armonizeze într-un exercițiu cromatic și compozițional elemente figurative stilizate.

Maria Unțanu are o vastă experiență artistică, aflându-se pentru prima dată pe simezele Elite Art Gallery. Maria Unțanu explorează într-o manieră unică, detaliată și decorativă teme complexe, veșmântul fiind o preocupare permanentă. ”Dacă în anii din urmă era adiacent al semnificației, cu trecerea timpului a început să devină subiect  esențial , efigie dispusă a plat, să se afirme singular, lipsa chipului  rămânând o absență de ordin estetic, recuperată de sugestii, de prezența mâinilor și tălpilor, statornicind o psihologie, o trăire directă, apropiată unei latențe a așteptării. Veșmântul, asemenea chipului, ascunde și dezvăluie, are fațete și dedublează  ființa, artista ajungând la această transfigurare prin experiența culturală  care  i-a permis să facă analogii cu creația diferitelor civilizații ale lumii.”  Critic de artă ,  Ana Amelia Dincă. În cadrul expoziției Remix Contemporary Art Fair, Maria Unțanu transpune în tehnica printului, în tiraj limitat, câteva din lucrările sale recente.

Patricia Isip expune pentru prima dată la Elite Art Gallery, recomandată de entuziasmul și abilitatea cu care abordează genuri plastice clasice precum scene de gen, naturi statice, portrete, precum și tehnici considerate clasice, ulei pe pânză, lemn sau hârtie și tehnici grafice multiplicabile.

Expoziția este deschisă publicului, începând de marți, 9 noiembrie în intervalul orar 11.00 – 18.00, în zilele de luni până vineri, cu respectarea tuturor prevederilor care se impun în starea de alertă.

Accesul este gratuit.

Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery  sunt disponibile pe pagina de Facebook  și pe www.eliteart-gallery.com

Expoziția Remix Contemporary Art Fair este organizată de Elite Art Gallery în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin ARCUB.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

Sursa foto: Elite Art Gallery