Podcastul #Calendarulstrăvechi cu Iulia Gorneanu și Andreea Ciortea, lansat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București la finalul anului trecut, revine cu noi dialoguri ce aduc în prim-plan mituri, legende și ritualuri legate de începutului noului an, care, conform tradiției populare, coincidea cu primăvara, anotimpul renașterii.

Cunoscutul etnolog Iulia Gorneanu aprofundează, împreună cu Andreea Ciortea, mitologia și obiceiurile tradiționale din vremurile străvechi asociate venirii primăverii. Printre subiectele abordate se numără sărbătoarea Dragobetelui, reverberațiile în lumea modernă ale sărbătorii latine Lupercalia sau miturile legate de Sfântul Valentin. De asemenea, sunt aduse în discuție subiecte precum simbolistica Mărțișorului și evoluția acestuia de-a lungul timpului, inclusiv variantele sale de purtare și semnificația acestuia, ritualurile legate de fertilitate și purificare în lumea precreștină.

Noua serie a podcastului #Calendarulstrăvechi cuprinde 10 episoade care vor putea fi vizionate pe canalul de YouTube ARCUB București. Primul episod, dedicat sărbătorii din Antichitate, Lupercalia, ritualurilor oficiate cu prilejul acesteia, precum și legendei Sfântului Valentin, este disponibil atât pe canalul de YouTube, cât și pe rețelele sociale ale ARCUB (Facebook & Instagram).

Podcastul #Calendarulstrăvechi este un proiect realizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Dr. Iulia Gorneanu

După încheierea studiilor universitare (Universitatea București, secția Filologie), colecționarul și curatorul de proiecte identitare Iulia Gorneanu a lucrat 4 ani în mediul academic, ca asistent universitar, apoi la Ambasadele Ecuador și Peru aproape 14 ani. A curatoriat și organizat numeroase expoziții și proiecte identitare, dintre care amintim expoziția „Măiastra – Port și transport”, „Panteonul Românesc” și „A’Topia” (Galeria Galateca), „IA – zestrea de acasă” (Parlamentul European, Bruxelles), „Costumele lumii” (Festivalul Ambasadelor – București), „Regina Maria – Un veac de inspirație”, „10 Hori și 10 Hore”. În 2019 a primit Trofeul Femeia Anului pentru proiectele și campaniile identitare și a început colaborarea cu Muzeul Orașului Oradea, unde a prezentat mai multe expoziții.

Anul 2021 a debutat cu expoziția „Povești de iubire”, prilejuită de sărbătorile primăverii. Pentru a celebra centenarul relațiilor diplomatice româno-japoneze, cu sprijinul ARCUB și sub auspiciul Ambasadei Japoniei, a inițiat proiectul expozițional „Kimonoul întâlnește IA”, prezentat la București (iunie, ARCUB) și Sibiu (august, Festivalul Internațional de Teatru), precum și prezentări de modă cu reinterpretări contemporane ale acestor două piese tradiționale, devenite iconice. În 2022 a continuat demersul de a aduce împreună textile iconice a căror denumire a intrat în limbajul universal, prin expozițiile „Sariul întâlnește IA” (ARCUB, București) și „Kaftanul întâlnește IA” (Rabat, expoziție vizitată de comisia UNESCO).

În anul 2023 a prezentat expoziția-eveniment „Miresele Soarelui” la ARCUB, o instalație de artă în care au fost expuse costume tradiționale românești și minoritare de colecție. La finalul anului 2023 a lansat, în colaborare cu ARCUB, seria de podcasturi #Calendarulstrăvechi, o incursiune în ritualurile și credințele satului românesc.