Din motive independente de organizator, conferința „Dialogul generaţiilor” se va amana. Data următoarei conferinte va fi anunțată în curând.

Regizorul Alexa Visarion revine la ARCUB cu două conferinţe despre universul lui Caragiale

După o pauză pandemică de câţiva ani, profesorul universitar, regizorul şi scenaristul de teatru şi film Alexa Visarion reia în 2022 seria de întâlniri cu publicul „Dialogul generaţiilor” şi susţine la ARCUB Gabroveni două conferinţe pe 17 noiembrie şi 8 decembrie.

Conferinţele se adresează atât spectatorilor de teatru şi film, cât şi studenţilor şi profesioniştilor din artele spectacolului. Conferintele „Dialogul generaţiilor” din acest an se axează în jurul temei „Călăuziţi de Caragiale” în contextul împlinirii a 170 de ani de la naşterea şi 110 ani de la dispariţia lui I.L. Caragiale.

„Afinitățile regizorului Alexa Visarion cu universul caragialian datează de câteva decenii și s-au concretizat în spectacole de teatru, filme, texte teoretice, scenarii riguros elaborate și articulate, alcătuite adesea prin colaj, adăugiri, tehnici intertextuale şi destinate scenei, peliculei sau spațiilor sonore ale teatrului radiofonic. La Radio, în 1974, a realizat o puternică și foarte modernă montare a piesei «O noapte furtunoasă», iar în 2012, «Nocturnele lu’ Leonida», pe un scenariu propriu, inspirat de universul Caragiale, propunea un discurs caragialian inovator, alcătuit din pasaje combinate iscusit, purtătoare de sensuri inedite. Îi datorăm lui Alexa Visarion recentul volum «Caragiale vizionarul», publicat în 2022, la Editura Academiei Române, cuprinzând o adevărată profesiune de credință, o esențializare a gândirii regizorului asupra operei caragialiene și, totodată, mărturii, documente, pagini de ficțiune, amintiri.

Spectacolul «Carnavalul» marchează revenirea regizorului Alexa Visarion la Teatrul Naţional Radiofonic, în anul în care s-au împlinit 170 de ani de la naşterea şi 110 ani de la dispariţia lui Ion Luca Caragiale. [..] Realizat în 3 episoade, spectacolul „Carnavalul” deschide seria premierelor radiofonice, difuzate în cadrul Secțiunii ON AIR a Festivalului Național de Teatru 2022, la Radio România Cultural.” Radio România Cultural

Prima conferinţă este intitulată „Caragialian şi caragialesc pe scena românească” şi are loc joi, 17 noiembrie, de la ora 17.00, la Sala Studio a Hanului Gabroveni. În cadrul întâlnirii se va asculta un episod din recentul serial radiofonic „Carnavalul” al Teatrului Naţional Radiofonic, pe baza căruia regizorul Alexa Visarion va aborda subiecte precum spusul şi nespusul unui text şi ritmul ca limbaj accidental. Durata conferinţei este de trei ore şi include o sesiune de Q&A.

Pe 8 decembrie, de la ora 18.00, are loc cea de-a doua conferinţă susţinută de Alexa Visarion „Esenţialitatea şi forma în construcţia spectaculară a universului lui Caragiale”. Pornind de la vizionarea spectacolului din 2021 „Nocturnele lu’ Leonida”, regizorul va vorbi despre timp concret şi timp etern în structura caragialiană, despre ritmurile tăcerii şi dinamica burlescă a delirului fără sfârşit.

Ambele conferinţe beneficiază de intrare liberă în limita locurilor disponibile.

Pictura din afiș este realizată de Oana Maria Cajal.

PROGRAM CONFERINŢE „DIALOGUL GENERAŢIILOR” 2022

ARCUB Gabroveni – Sala Studio

Tema: Călăuziţi de Caragiale

Lector: Alexa Visarion

Intrare liberă

  • 17 noiembrie, ora 18.00 | Caragialian şi Caragialesc pe scena românească
  • 8 decembrie, ora 18.00 | Esenţialitatea şi forma în construcţie spectaculară a universului Caragiale

Despre „Dialogul generaţiilor”

Conceput şi iniţiat de regizorul Alexa Visarion, proiectul „Dialogul generaţiilor” are ca scop dezvoltarea unui dialog prin artele spectacolului, încurajând crearea unor spaţii de întâlnire şi dialog între generaţii. În cadrul „Dialogului generaţiilor”, au fost organizate la ARCUB o serie de conferinţe, workshop‑uri, exerciţii de teatru, discuţii cu publicul, proiecţii cinematografice.