REZERVĂRI

În perioada 25 februarie – 6 martie 2023, ARCUB organizează „Conversii arhitecturale în Bucureşti cu Jean-Guy Lecat”, o serie de conferinţe şi un workshop tematic pentru propunerea unor soluții de restaurare şi reamenajare a Casei Eliad, clădire de patrimoniu aflată în administrarea ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Invitatul special al proiectului este scenograful, arhitectul şi artistul plastic francez Jean-Guy Lecat, o personalitate importantă a teatrului mondial care va mentora 43 de studenţi de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” – Facultatea de Arhitectură de Interior într-un proces creativ de reimaginare a monumentului istoric de clasă A din bulevardul Mircea Vodă 5.

Astfel pe parcursul proiectului, profesionişti aflaţi la început de drum vor participa la conferinţe susţinute de arhitecţi experţi în domeniu şi la un workshop intensiv susţinut de Jean-Guy Lecat. Cu o experienţă de 40 de ani în transformarea unor fabrici, mănăstiri şi depozite părăsite în spaţii performative viabile, Jean Guy Lecat îi va ghida pe studenți timp de 7 zile, aceştia urmând să propună o serie de proiecte de transformare a unei clădiri de patrimoniu din Bucureşti într-un spaţiu cultural adecvat nevoilor secolului 21.

Conferinţa de deschidere a proiectului educaţional are tematica „Reconvertirea clădirilor de patrimoniu din București în spații culturale” şi va prezenta, sâmbătă 25 februarie, la Sala Mare ARCUB exemple de bune practici în domeniu. Speakerii conferinţei sunt arhitecţi cu experienţă în reconvertirea unor spaţii din Bucureşti şi Europa în huburi culturale şi creative: Florin Cobuz – fondatorul NOD Makerspace, Teodor Frolu – iniţiator The Ark – Bursa Mărfurilor Creative, Florin Barbacaru – arhitectul proiectului de restaurare şi extindere a Hanului Gabroveni şi Jean-Guy Lecat.

Accesul la conferinţa din 25 februarie este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare pe arcub.ro şi bilet.ro.

Workshop-ul „Conversii arhitecturale în Bucureşti cu Jean-Guy Lecat” începe luni, 27 februarie cu o vizită de studiu la Casa Eliad şi continuă în perioada 28 februarie – 5 martie cu întâlniri zilnice la ARCUB Hanul Gabroveni – Sala Bolţilor. Pe parcursul workshop-ului, echipe de studenţi ghidaţi de Jean-Guy Lecat, sub coordonarea doamnei Conf. Dr. Arh. Cristina Pană vor explora idei şi soluţii pentru transformare a Casei Eliad din Cartierul Evereiesc într-un spaţiu flexibil şi modern cu funcţionalităţi care să corespundă cerintelor actuale, cu capacitatea de a acomoda proiecte culturale neconvenţionale, proiecte educaţionale şi de a funcţiona, de asemenea, ca spaţiu de întâlniri.

La finalul workshop-ului, participanţii vor prezenta soluţiile de reconvertire în cadrul Conferinţei din 6 martie de la Sala Mare ARCUB, eveniment ce marchează închiderea proiectului.

PROGRAM

// Conferinţa de deschidere „Reconvertirea clădirilor de patrimoniu din București în spații culturale”

25 februarie, 10.00-12.30 // ARCUB – Sala Mare

Speakeri: Florin Cobuz (Proiect Nod Makerspace). Teodor Frolu (Proiect The Ark), Flaviu Barbacaru (Proiect Hanul Gabroveni), Jean-Guy Lecat (Cum se poate da o nouă viaţă unui spaţiu)

// Workshop susţinut de Jean-Guy Lecat

27 februarie, 14.30 // vizită la Casa Eliad

28 februarie – 5 martie, 09.30-13.30 // ateliere zilnice la ARCUB – Sala Bolţilor

// Conferinţă de închidere & prezentarea soluțiilor de reconvertire

6 martie // ARCUB – Sala Mare

Despre Jean-Guy Lecat

Faimosul regizor de teatru britanic Peter Brook l-a numit Monsieur Space: Timp de mai bine de 25 de ani, Jean-Guy Lecat a fost director tehnic, decorator şi scenograful lui Peter Brook la Théâtre des Bouffes du Nord din Paris. În prezent, Jean-Guy Lecat îşi împarte activitatea de scenograf cu cea de consultant în arhitectura spaţiilor teatrale. Considerat astăzi un lider de talie mondială în domeniul teatrului şi al design-ului, Lecat are o experienţă de 40 de ani în transformarea unor fabrici, mănăstiri şi depozite părăsite în spaţii performative viabile, completată de cunoştinţe extrem de vaste în practica scenografiei, în istoria designului, importanţa unei acustici bune şi în relaţia dintre actor cu publicul. Un designer al spaţiului, Lecat se dedică transformării spaţiului pentru artele spectacolului şi explorează continuu interacţiunea dintre teatru şi arhitectură, design şi performance, spaţiu şi storytelling.

Jean-Guy Lecat a proiectat numeroase producții de teatru și operă, inclusiv L’elisir d’amore (Donizetti), Il barbiere di Siviglia (Rossini), Le Grande Duchesse de Gerolstein (Offenbach), La clemenza di Tito (Mozart) și multe altele. A lucrat la teatrele de operă din Liege, Seul, Houston, Barcelona, ​​Dublin, Lisabona, Montreal, precum și cu companii de teatru din Paris, Londra, New York și multe alte locuri.