Luni 19 aprilie 2010 la sala ArCuB a avut loc conferinţa de presă dedicată

Festivalului Internaţional Shakespeare.

 

Au participat reprezentanţi ai organizatorilor:

Emil Boroghină – Preşedinte Fundaţia William Shakespeare
Mircea Cornişteanu
– Director Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova
Mihaela Pǎun
– Director ArCuB
Irina Cornişteanu – Director Artstic ArCuB
Ştefana Mărmureanu
– Director Direcţia Arte Vizuale ICR
Mihaela Neţoiu – Expert Direcţia Arte Vizuale ICR

 

Ei au adus la cunostinţa jurnaliştilor prezenţi detalii despre eveniment, trupele şi spectacolele invitate.

In calitate de gazdă, Mihaela Păun si-a exprimat bucuria de a fi şi la această ediţie unul dintre partenerii si finanţatorii festivalului la Bucureşti, în ciuda situaţiei de criză care afectează în acest an instituţiile de cultură. Participarea ArCuB a fost posibilă prin implicarea directă a Primarului General al Capitalei, Prof. Dr. Sorin Oprescu, care a facilitat obţinerea fondurilor necesare acestui proiect. Doamna Director a explicat în ce constă susţinerea oferită, respectiv aducerea la Bucureşti a spectacolului Hamlet, în regia lui Thomas Ostermeier, cu trupa Teatrului Schaubűhne Berlin. Este vorba despre o creaţie modernă a faimosului regizor german, care este cerută pe marile scene ale lumii, bucurându-se de aprecierea publicului la nivel internaţional.

 În cadrul Festivalului Shakespeare sunt programate două reprezentaţii la Teatrul Naţional, Sala Mare, pe 24 şi 25 aprilie, orele 19.00.

În încheierea discursului, d-na Păun i-a prezentat pe ceilalţi parteneri, oferind cuvântul domnului Emil Boroghină. Preşedintele Fundaţiei William Shakespeare a prezentat trupele care vor juca la Craiova, companii de prestigiu care oferă dincolo de amploare o valoare deosebită evenimentului, chiar şi în acest an dificil. Împreună cu Teatrul Naţional din Craiova, încearcă să ducă la bun sfârşit această ediţie, care este construită doar în jurul piesei Hamlet, în viziunea sa unica, pe baza căreia poate fi croit un întreg festival. În final, acesta ne-a mărturisit că ediţia din 2012 – “Lumea e o scenă, noi suntem actorii” – este menită să încheie primul ciclu al festivalului, acesta urmând să primească o perspectivă complet diferită începând cu 2014.

Ştefana Mărmureanu a subliniat că participarea din acest an a fost o adevarată provocare pentru echipa ICR, întrucât nu a mai fost vorba doar despre o susţinere financiară ca la ediţia precedentă, ci una completă preluând şi aspectele de natură logistică. Anul acesta institutul a decis să se implice în totalitate, coordonând în cadrul festivalului venirea trupei “The Wooster Group” din New York, o companie de marcă a teatrului de avangardă. Spectacolul regizat de Elizabeth LeCompte va fi prezentat la Teatrul Bulandra, Sala „Toma Caragiu“,  pe 6, 7, 8 şi 9 mai, orele 19.00.

Mircea Cornişteanu a încheiat discursurile pe un ton umoristic. A comparat evenimentul cu un salon auto internaţional, la care sunt prezentate doar mărci de lux, cum ar fi Bentley, Chrysler, Porshe sau Mercedes de cea mai nouă clasă. Festivalul Internaţional Shakespeare rămâne un simbol al calităţii şi valorii.

La finalul conferinţei, gazda întâlnirii a readus în atenţie spectacolele de la Bucureşti menţionând că biletele sunt puse deja în vânzare, la preţuri foarte rezonabile şi pot fi achiziţionate de la casele de bilete ale teatrelor.
În masura în care Thomas Ostermeier va putea ajunge în România şi îşi va exprima disponibilitatea, va mai avea loc o conferinţă de presă după prima reprezentaţie.

 

Urmăriţi ştirile de pe site pentru a fi la curent cu ultimele detalii.