Stagiunea ARCUB Jazz Live, organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB, continuă cu un nou concert, pe 27 martie 2024, de la ora 19.00, Urban Gypsy & Emil Bîzgă, pe scena Sălii Mari – ARCUB.

Cunoscutul trompetist american de origine română, Emil Bîzgă aduce pe scena ARCUB, alături de Ciprian Parghel (bas), Albert Tajti (pian) și Claudiu Purcărin (tobe), o experiență muzicală inedită – Urban Gypsy, o fuziune între avangarda europeană, elemente de jazz, pop, R&B și Gypsy music. Lansat în octombrie 2023, în cadrul Timișoara Jazz Festival, proiectul Urban Gypsy creează o ambianță aparte și exotică prin sonorități cosmopolite și a fost prezentat pe scene jazz din întreaga țară, bucurându-se de aprecierea publicului.

Concertul Urban Gypsy, susținut de unii dintre cei mai apreciați artiști ai muzicii de gen, va oferi publicului o experiență muzicală memorabilă, cu sunete și ritmuri inedite ale jazz fusionului contemporan, fiind o invitație deschisă pentru melomani de a se bucura de limbajul universal al muzicii.

„În aceste vremuri tumultuoase, proiectul Urban Gypsy & Emil Bîzgă este destinat unui public cosmopolit, multiculturalismul fiind o constantă a spațiului românesc. După succesul din Vama Veche și Timișoara, vom fi prezenți în Capitală, la ARCUB – Hanul Gabroveni. Alături de invitații mei, Albert Tajti – pian, Ciprian Parghel – bas și Claudiu Purcărin – tobe, vă invit la o incursiune în modernitate.” (Emil Bîzgă)

Biletele pentru concertul Urban Gypsy & Emil Bîzgă (Emil Bîzgă – trompetă, Ciprian Parghel – bas, Albert Tajti – pian, Claudiu Purcărin – tobe) au fost puse în vânzare, la prețul de 50 lei, și pot fi achiziționate online, pe arcub.ro și entertix.ro, precum și la casa de bilete ARCUB (Strada Lipscani nr. 84-90).

Emil Bîzgă (trompetă)

Trompetistul american de origine română Emil Bîzgă s-a născut în 1971, la Iași, într-o familie de muzicieni. A urmat cursurile Conservatorului la București, locul în care și-a descoperit și pasiunea pentru jazz. A studiat trompeta clasică la Malmö, Suedia, și trompeta de jazz la Hanovra, Germania, și Universitatea Rutgers din New Jersey. A colaborat cu artiști de renume precum Håkan Hardenberger, Wynton Marsalis, Ray Charles, Jimmy Cobb, Johnny Răducanu, Marius Popp, Mircea Tiberian și a cântat alături de Orchestra Niedersachsen Jazz, Big Band Radio România, Opera din Hanovra, Vladimir Cosma, Tony Bennett. A participat la numeroase festivaluri din țară sau din străinătate, precum Festivalul de Jazz „Richard Oschanitzky” (Iași), Festivalul de Jazz Patras (Grecia), ZeitTon Festival (Austria), Festivalul Miles Davis (Polonia) sau Festivalul de Jazz de la Montreux (Elveția).

Ciprian Parghel (bas)

Fiul regretatei soliste de jazz Anca Parghel, Ciprian Parghel a continuat tradițiile muzicale ale familiei și s-a evidențiat pe scena muzicii de gen ca un talentat instrumentist. A performat pe scene de jazz din Belgia, Germania și Țările de Jos în formule de trio, cvartet sau cvintet, precum și în țară. S-a implicat în numeroase proiecte muzicale alături de muzicieni consacrați precum: „Never let me go”, o reinterpretare a unor piese din repertoriul standard de jazz, alături de Teodora Spînu (voce), Daniel Csikos (pian); „Acts of Service”, în cadrul Irina Sârbu Band (împreună cu Irina Sârbu – voce, Puiu Pascu – pian, și Tudor Parghel – tobe), și a colaborat cu artiști precum Titi Herescu, Ruxandra Zamfir.

Albert Tajti (pian)

Unul dintre cei mai reprezentativi pianiști de jazz din România, Albert Tajti a studiat compoziție muzicală la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, apoi a frecventat cursurile ICon Arts pentru perfecționare în acompaniament și solistică, sub îndrumarea profesorului Mircea Tiberian. A participat în proiecte importante și a colaborat cu soliști și instrumentiști de jazz remarcabili încă din 2011, dintre care amintim: Luiza Zan, Nadia Trohin, Ana Cristina Leonte, Nicolas Simion, Alex Man, Sorin Romanescu, Michael Acker, Vlad Popescu. Printre evenimentele la care a fost invitat menționăm Alba Jazz Festival, Jazz Tm, DobroJazz, EUROPA Fest, stagiunea Artist in Residence (ARCUB), Csiki Jazz. Ediția 2023 a Bucharest Jazz Festival a consemnat participarea acestuia în dublă calitate: în formula Norzeatic & Qinta Spartă, cu un concert exploziv, îmbinând hip-hop, jazz și muzică electronică, dar și în cadrul trupei Tajnic, cu construcții muzicale spontane ce au îmbinat elemente funk, electronic, clasic și contemporan.

Claudiu Purcărin (tobe)

Apreciatul baterist Claudiu Purcărin s-a născut în 1979 în Caransebeș și a copilărit în Cluj-Napoca. A fost implicat și a colaborat, de-a lungul timpului, cu numeroase proiecte și trupe muzicale, dintre care amintim Gaio Pro Jazz Napocensis, Mihai Porcisanu Quartet, Hara. Din martie 2009 s-a alăturat formației Nightlosers, cu care a susținut concerte în Toronto, New York, Stockholm, Paris, Santiago de Compostela, Budapesta, Bratislava. A împărțit scena cu numeroși artiști și trupe de blues, jazz, printre care se numără Johnny Răducanu, Mihai Iordache, Harry Tavitian, Pedro Negrescu, Sorin Romanescu, Puiu Pascu, Alex Man.

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Parteneri media: Zile și nopți, B365.ro, InfoMusic.ro, iConcert.ro, București FM, STB, Agerpres.ro