ACTUALIZARE

Date fiind noile reglementări în vigoare, privind stabilirea măsurilor aplicate în contextul pandemiei de COVID-19 și având în vedere că în Municipiul București numărul de infectări cu virusul SARS –CoV-2 a depășit pragul de 3 /1.000 de locuitori, începând de joi, 23 septembrie, accesul spectatorilor și vizitatorilor la toate evenimentele ARCUB se face cu respectarea următoarelor prevederi:

  • dovadă oficială care atestă vaccinarea anti SARS-CoV-2 (minim 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare) – care se realizează doar prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID, disponibil la adresa https://certificat-covid.gov.ro/
  • dovadă medicală a faptului că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2
  • purtarea măştii de protecţie este obligatorie, pe nas și pe gură, pe toată durata prezenței în spațiile ARCUB

Artiști: Maria Bordeanu, Mihail Coșulețu, Ștefan Radu Crețu, Simon Iurino, Albert Kaan,  Adina Mocanu,ŠtefanPapčo, Petrică Ștefan, Johannes Vogl

Curatoare: Simona Vilău

Vernisaj: 15 septembrie18:00-21:00 ARCUB, Sala Coloanelor

Program vizitare: 16 septembrie – 3 octombrie | 16:00-21:00, de miercuri până dumnică

Sala Coloanelor găzduieşte o expunere hibridă de lucrări realizate de artiştii participanți în cadrul rezidențelor de creație de la Cetate ArtsDanube în ultimii zece ani.

,,Vara învăluită în albastru” este o metaforă a experienței sezoniere în cadrul istoric al villei construite de Barbu Drugă, o prețioasă piesă de arhitectură de sec. XIX şi al împrejurimilor sale, ce au devenit surse de inspirație pentru artiştii invitați să exploreze şi să producă lucrări an de an.

Expoziția aduce împreună o serie de personalități puternice, diferite în viziune şi practică, dar legate de aceste veri albastre şi secetoase de pe malul Dunării, în toiul cărora s-au clădit un parc de sculptură şi numeroase expoziții tematice cu artişti din diverse zone ale Europei Centrale şi de Est.

Maria Bordeanu este o artistă ce lucrează pictură, fotografie și artă digitală. Originară din București, unde trăiește și lucrează, este interesată de figurativ fotorealist și de teme cinematografice cu tente subtile din cultura media, combinate cuelemente distopice și cu metafore vizuale postumane.

Mihail Coșulețu lucrează instalație, desen, pictură și are o experiență în domeniul editorial de peste un deceniu, el fiind unul dintre autorii invitați să facă parte din parcul de sculptură Cetate ArtsDanube în perioada 2018-2020. Originar din Brașov, trăiește și lucrează la București. Este unul dintre membrii hub-ului artistic Malmaison, înființat în 2021, în capitală.

Ștefan Radu Crețu este artist cinetic și desenator, iar lucrările sale reprezintă deja un laitmotiv al parcului de sculptură Cetate ArtsDanube, fiind printre primii autori permanentizați în acest loc. Trăiește și lucrează la Sibiu, iar studiile universitarele-a absolvit la Cluj-Napoca. Are o activitate diversă și prolifică, cu o experiență vastă în lucrul cu spațiul și tehnologia.

Simon Iurino este artist multimedia și autor al unei lucrări din parcul de sculptură. Originar din nordul Italiei, trăiește și lucrează între Viena și Bolzano. A studiat la Viena și Londra, iar cele mai recente lucrări ale sale sunt întehnicacyanotype (fotocalc) pe pânză de bumbac.

Albert Kaan lucrează sculptură, video și instalație, fiind de asemenea invitat în mai multe ediții ale rezidenței. A studiat la București, orașul său natal, unde trăiește și lucrează în continuare, în proiecte individuale sau colective. Este autorulproiectului Galeria Solar.

Adina Mocanu este artistă multimedia, fiind cunoscută mai ales pentru activitatea sa performativă și ca autoare de video. Originară din Valea Cireșului, a studiat Grafică și a avut numeroase rezidențe în centre importante, de la Villa Medici din Roma și până la Indiana University, S.U.A. Trăiește și lucrează la București.

ŠtefanPapčo este sculptor, trăiește și lucrează la Bratislava, fiind, de asemenea, autorul unei lucrări din parcul desculptură de la Cetate. Arta lui se situează între figurație și concept, punând un accent important pe material și de dialoguldintre material și concept.

Petrică Ștefan este pictor, originar din Timișoara, unde a studiat, trăiește și lucrează. Folosește efecte optice și elemente abstracte, pe care le declină și transformă în funcție de suportul folosit, fiind atât autorul unor lucrări murale, cât și al unor serii impresionante de uleiuri pe pânză.

Johannes Vogl este artist multimedia care trăiește și lucrează la Berlin. A studiat la Viena și Berlin, fiind autor de film,fotografie, instalație, cu o activitate impresionantă, atât exploratorie, cât și expozițională.

Cetate ArtsDanube este centrul internațional de artă al Fundației JoanaGrevers, organizație neguvernamentală, promotor activ al artei contemporane, înființată în 2008 de Dr. Dr. JoanaGrevers, succesorul remarcabiluluiindustriaș român Barbu Druga. JoanaGrevers este medic și istoric de artă, membru al Comitetului consultativ pentru colecția Peggy Guggenheim și al Comitetului pentru achiziții din Europa de Est Tate Londra. Programul de la Cetate reunește artiști din multe părți ale lumii în rezidențe artistice creative, expoziții de artă contemporană, simpozioane, conferințe și ateliere. Unul dintre principalele scopuri ale programului Cetate ArtsDanube și al Fundației JoanaGrevers este să sprijine și să dezvolte în continuare un centru de artă durabil și prestigios și să ajute regiunea rurală să evolueze.

***

Noile reguli se aplică în toate spațiile expoziționale și de spectacole, ARCUB. Sala de spectacole va funcționa la o capacitate maximă de 50% din spațiul disponibil, cu respectarea regulilor de distanțare fizică și a celor menționate mai sus.

În conformitate cu dispozițiile Hotărârii de Guvern Nr. 990/2021 din 17 septembrie 2021 redăm următoarele:

„Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în judeţ/localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori”.

„Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii (…)”