Casa de Licitații Vikart organizează expoziția dedicată artistului Manuell Mănăstireanu, intitulată sugestiv –  ECOURI.
Vernisajul expoziției: București, ARCUB – Hanul Gabrovenilor,
Str. Lipscani nr. 84 -90;
Data: joi, 15 decembrie 2022, ora 17:00, în sala Bolților;
PERIOADA DE VIZITARE: 15 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023, în intervalul orar: 12:00 – 19:00. Accesul gratuit.

Vikart vă invită să vă opriți și să reflectați asupra acestei expoziții pe care plasticianul Manuell Mănăstireanu ne-o propune, și să respirați … preț de câteva momente, aerul operelor sale.
Expoziția Ecouri – Manuell Mănăstireanu, reunește în jur de 80 de lucrări, pictură în culori acrilice şi desene, în mare parte neexpuse public până acum, având ca tematică subiecte dominante ale artei sale, prezentate într-o viziune recentă, efervescentă și dinamică din punct de vedere cromatic, care ilustrează un nou stil clasic – modern Manuell Mănăstireanu. Elev al maestrului Dan Hatmanu, pictorul Manuell Mănăstireanu, este una dintre personalitățile marcante ale artei plastice românești reușind să creeaze în simplitatea stilului său o lume fără timp. Tablourile care compun expoziţia Ecouri,  sunt imagini esenţializate ale unei spiritualități profunde, în care arhetipurile imagistice şi simbolistica personajelor merg până la esenţă şi sinteză.

Născut în arealul de genialitate al românității, în Botoșanii lui Eminescu, dar nu departe de Ștefăneștii lui Luchian sau de Livenii lui Enescu, Manuell Mânăstireanu, când cuvânt tăcut, când vioară mută, când culoare desprinsă din gândurile unui orb, pare damnat să împlinească destinul de a reda lumea așa cum se reflectă ea într-un suflet atras mai degrabă de fața tainică a ei, decât de aceea a simbolurilor evidente. Iar Manuell Mânăstireanu este un artist care își acceptă cu deplină luciditate dreptul la visare, la reinterpretare, cu mijloacele artelor vizuale, a universului. Din această rupere de ritm a privirii, care este obiectivă, dar vede nevăzutul, apare farmecul picturii sale care te cucerește și te intrigă deopotrivă!
 text de Luciana V.  Stanciu

„Oamenii din picturile mele nu au rang, dar au stare. Indiferent de cine sunt personajele, ei sunt  oameni vii, strigăte mute într-o lume a indiferenței care caută lumină prin coborârea în abisul ființei. Oglinzile sparte din noi … iată cheia personajelor imaginate de mine”.
 Manuell Mănăstireanu.

Proiectul expozițional „Ecouri 2022” este conceput şi dezvoltat de Casa de Licitaţii Vikart – cea mai nouă instituţie de specialitate din România, susținut de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, urmând a fi itinerat și în prestigioasul Muzeul de artă din România – Sibiu, Muzeul Naţional Brukenthal (martie – aprilie 2023).

Evenimentul este parte din demersul Vikart care are ca scop cultivarea, stimularea și promovarea interesului pentru artă și artiștii contemporani.

În prezența artisutului Manuell Mănăstireanu:

Prezintă:

Maria Mihaela OUN (specialist Vikart)

Felicia ACSINTE (istoric de artă)

Adina RENȚEA (curator, consilier de specialitate Vikart)

Luciana STANCIU (C.E.O. Vikart)