În această toamnă, orașul București va răsuna pe ritmuri de jazz la cea de-a V-a ediție a festivalului Bucharest Jazz Festival, organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, care se va desfășura în perioada 19 – 25 septembrie 2016, în Piața George Enescu și la Hanul Gabroveni.

Noul director artistic al festivalului este celebra cântăreață de jazz Teodora Enache, după ce mandatul de trei ani al muzicianului Lucian Ban a luat sfârșit.

Bucharest Jazz Festival continuă și anul acesta tradiția evenimentelor care pun jazz-ul în centrul preocupărilor culturale ale bucureștenilor. Astfel, pe lângă cele 5 seri de concerte, în cadrul cărora vor urca pe scenă artiști naționali și internaționali de renume, vor avea loc pe toată perioada festivalului evenimente conexe precum lansări și expoziții, ce vor pune sub o altă lumină întreaga industrie a muzicii jazz. De asemenea, continuă Programul New Jazz Works – lansat anul trecut la inițiativa lui Lucian Ban, care are ca scop comisionarea unor noi opere de jazz, încurajând astfel muzicienii din România să propună noi creații inovatoare scrise pentru un ansamblu de 2 până la 10 muzicieni.

Teodora Enache,  absolventă a facultății de Matematică Iași, a debutat în anul 1993 în industria muzicală (obținând Grand Prix  la International jazz festival Sibiu), iar de-a lungul carierei sale a avut ocazia să cânte pe cele mai mari scene naționale și internaționale. Anul 2002 a reprezentat pentru Teodora o rampă de lansare la nivel internațional cu proiectul Rădăcini, pe care l-a lansat în Europa și SUA.

În anul 2004 a primit din partea guvernului american bursa International Visitors Program (pe care a mai primit-o în România doar Johnny Răducanu, la distanță de 20 ani) devenind astfel o punte de legătură între cultura americană și cea românească. A devenit un ”ambasador cultural” ducând Doina românească până în tărâmul Jazzului și aducând jazzul în România.

A colaborat cu muzicieni valoroși ai scenei internaționale, cum ar fi Les Paul, Stanley Jordan, Theodosii Spassov, Guido Manusardi, Johhny Răducanu, Lars Danielsson, Benny Rietveld, alături de care s-au construit proiecte valorase cum ar fi: RĂDĂCINI, „Incantations on Béla Bartók”, primul DVD de jazz produs în SUA, alături de Johnny Răducanu, numit ”2 icoane ale jazzului românesc”, care a fost răsplătit cu premiul pentru Cel Mai Bun Produs Muzical la Festivalul Jasper Poppy de pe Coasta de Vest . 

De-a lungul timpului, Teodora Enache a susținut concerte în cele mai mari orașe ale lumii, precum Montreal, Budapesta, Washington (Library of Congress), Panama, Paris, Viena, Montreux, Marciac, Milano, Stockholm și a obținut numeroase premii, printre care amintim Premiul de Excelență pentru cea mai importantă contribuție realizată de un muzician de jazz din România, oferit de Societatea Română de Radiodifuziune .