Bucharest International Dance Film Festival #7
Un proiect creat de Asociaţia Tangaj Collective şi co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraș Deschis 2021
Ediția a VII-a a Bucharest International Dance Film Festival, desfășurată în perioada 1-5 septembrie 2021, sub tema Potential Worlds prezintă lucrări audio-vizuale hibride, în care dansul și tehnologia sunt privite cu interes critic și discursive.
Selecția oficială a BIDFF cuprinde 34 de scurtmetraje de dans din 21 de țări, în cadrul celor două secțiuni competiționale (internațională și românească), jurizate de Marlene Millar, una dintre cele mai renumite creatoare de film de dans din Canada, Saddo, artist, ilustrator și muralist român și Bogdan Theodor Olteanu, regizor român de film și teatru. Proiecțiile din cadrul competiției vor avea loc în aer liber la Mercato Kultur și Fabrica Grivița, precum și la Cinema Elvire Popesco. Off competition, BIDFF prezintă la MARe/Muzeul de Artă Recentă o selecție de cinci filme de arhivă dedicate Avangardei Cinematografice Japoneze.
Selecția de lungmetraje din acest an prezintă, în premieră, la Cinema Elvire Popesco, patru documentare inedite, selectate și premiate la cele mai importante festivaluri din lume: „Ailey” (Jamila Wignot, 2021, USA), „Sisters with Transistors” (Lisa Rovner, 2020, UK/FR/USA), „512 Hours” (Adina Istrate, Giannina La Salvia, 2021, UK/USA/IT) și „Summer of Soul” (Ahmir “Questlove” Thompson, 2021, USA). Acestea prezintă publicului din România artiști precum Alvin Ailey, Marina Abramovich, Laurie Anderson și precursoarele muzicii electronice din SUA și Europa, precum și povestea Festivalului din Harlem din 1969, în care au performat artiști precum Stevie Wonder și Nina Simone.
Printre noutățile BIDFF se numără și organizarea unei noi secțiuni dedicată filmelor VR, în cadrul căreia vor fi prezentate 10 filme de excepție care au făcut parte din selecțiile Festivalului de Film de la Veneția, Festivalului de Film de la Cannes și Festivalului de Film Sundance. Expoziția va avea loc la /SAC @ MALMAISON și va putea fi vizitată începând cu data de 2 septembrie.
Tot o noutate este și spectacolul „Cosmogony” transmis live din studiourile CIE Gilles Jobin din Geneva și proiectat video-mapping pe fațada unei clădiri din București. Pe toată durata festivalului, bucureștenii vor putea folosi aplicația „Dance Trail”. produsă de aceeași companie, care le va permite să creeze propriile coregrafii de realitate augmentată pe străzile, în parcurile și cartierele din București.
Ca în fiecare an, BIDFF continuă să investească în educația și formarea tinerilor creatori prin organizarea unui atelier de film de dans la Centrul Național al Dansului, în perioada 2-4 septembrie, coordonat de regizoarea canadiană Marlene Millar și a două master class-uri despre dramaturgia imersivă susținute de Gilles Jobin (Elveția) și Weronika Lewandowska (Polonia) la MARe/Muzeul de Artă Recentă.
Program și detalii aici.
Despre Asociația Tangaj Collective
Asociația Tangaj Collective este o organizație non-guvernamentală înființată în 2014, cu scopul de a dezvolta dansul contemporan și arta performativă din România, susținând proiecte interdisciplinare, în care artele spectacolului, cinematografia, știința și tehnologia se împletesc în formate de prezentare inovatoare. Asociația s-a dezvoltat progresiv în trei direcții: susținerea unei companii de dans independente, realizarea de programe de educație și formare pentru profesioniști și amatori, precum și organizarea de proiecte culturale de anvergură, sub forma unor festivaluri sau platforme naționale și internaționale de prezentare a operelor artistice cu caracter hibrid. Printre producțiile artistice ale asociației se numără: spectacolele „BLOT”, „Daughters”, „Counterbody”, „Birdville”, „Aftertaste”, instalația performativă „Retro Walk Decades to the Sun”, lucrarea expozițională VR „virtual (living) room”, filmele de dans „Sonder” și „Silent Places”. Acestea au fost prezentare în festivaluri și platforme expoziționale din Europa, Canada și SUA. Activitatea de producție este dublată de cursuri de dans și ateliere interdisciplinare, prezentate în țară și în afara țării. Tangaj Collective devine Aerowaves Twenty18 Company în 2018, pentru producția „Counterbody”, ca parte a unei selecții care conține 20 cele mai promițătoare companii de dans din Europa. Din 2015 asociația organizează Bucharest International Dance Film Festival, un festival de anvergură dedicat întâlnirii dintre dans și cinematografie.