B-FIT in the Street! – FESTIVAL DE TEATRU DE STRADĂ
Primăria Municipiului Bucureşti organizează prin ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale, în perioada 28 – 31 mai, cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!.
După succesul de anul trecut, evenimentul revine în centrul capitalei, animându-l din nou timp de patru zile cu parade alegorice, instalaţii suspendate, concerte în aer liber şi spectacole extreme ce îmbină muzica şi dansul cu elemente de acrobaţie şi efecte pirotehnice.
Manifestarea va reuni şi de această dată importante companii de teatru de stradă. Trupe din Franţa, Spania, Italia, Germania, şi Argentina vor transforma Bucureştiul într-un spaţiu urban plin de culoare şi magie, destinat exprimării artistice libere şi creative. Locuitorii Capitalei vor fi purtaţi într-o lume populată de maşinării miraculoase, păpuşi gigant şi personaje captivante.
Trupele participante în festival sunt: Malabar, KITONB Project, Comediants, Voala, Antagon, Carros de Foc, Provisional Danza, Geants du Sud, Les Caramantran, La Tal, Cuartetto Maravilla, L’Excuse,Teatre NU, Les Cubitenistes, Les Enjoliveurs, Funambules precum şi Teatrul Masca şi XtREme.
B-FIT in the Street! include atât spectacole fixe şi cât şi mobile. Spectacolele fixe se vor desfăşura în următoarele locaţii: EsplanadaTNB, Piaţa Constituţiei, Piaţa “George Enescu”, Parcul Colţea, Parcul Unirii şi Parcul Cişmigiu. Deasemenea mici reprezentaţii mobile vor străbate străzile Capitalei în fiecare zi a festivalului. Nu vor lipsi nici paradele din încheierea serilor de spectacol. Acestea vor avea loc pe trasee către Piaţa Constituţiei, dinspre Piaţa Unirii şi Parcul Cişmigiu.
Festivalul se va deschide joi, 28 mai. În aceeaşi seară trupa Antagon va prezenta în Piaţa “George Enescu” spectacolul Time Out .
Un happening…la înălţime, conceput de trupa Comediants, va tăia răsuflarea spectatorilor adunaţi în Piaţa Universităţii, în zilele de 30 şi 31 mai, la orele 12.00.
Momentele cheie ale evenimentului sunt spectacolele de seară, ce vor începe în fiecare dintre zile, în jurul orei 21,00.
Iată o scurtă prezentare a unora dintre trupele participante:
Voala este un grup de artişti angajaţi în arta vizuală experimentală, care folosesc cerul drept scenă. Pentru o caracterizare fidelă, spectacolele lor pot fi comparate cu sky-divingul sau cu baletul acvatic al înotului sincron. Trupa este condusă de celebrul Roberto Strada, profesor de arte vizuale, care activează de peste 15 ani în domeniu. Este un artist polivalent, multipremiat, de formaţie sculptor/scenograf, autor a nenumărate sculpturi, instalaţii, intervenţii urbane, scenografii ale unor spectacole de circ, hapenning-uri.Celebra companie argentiniană Voala prezintă în continuare în Piaţa Constituţiei producţia cu acelaşi nume. Un spectacol de acrobaţie aeriană care oferă o inedită combinaţie de mişcări corporale şi tehnologie ultramodernă, în cadrul unui concept artistic de mare impact vizual. Acompaniaţi de o muzică originală, aceşti artişti ai aerului desenează cu trupurile lor imagini de neuitat.
Compania Malabar a fost înfiinţată în 1981 pe coasta Mediteranei, scăldată de culturile din Catalonia şi Languedoc. Malabar prezintă spectacole urbane într-o continuă mişcare, având ca prioritate interacţiunea cu publicul. Ambasadoare a teatrului de stradă şi a artelor circului din sudul Franţei, Compania Malabareste cunoscută astăzi graţie capacităţii sale permanente de adaptare la aşteptările spectatorilor. Compania de teatru Malabar prezintă, pe traseul Piaţa Unirii – Piaţa Constituţiei, parada şi spectacolul Odiseea Saltimbancilor. Un periplu epic în care se regăsesc personaje şi momente din Odiseea lui Homer, într-o viziune extravagantă a celebrei călătorii iniţiatice. Drumul lui Ulise este reinterpretat de un grup de artişti îndrăzneţi. Show-ul, structurat în două părţi, cuprinde o paradă explozivă şi un spectacol fix plin de imagini sugestive, momente de circ, muzică şi efecte speciale.
Comediants au o experienţă de peste 30 de ani, în care compania a dezvoltat proiecte culturale ce implică arta în toate formele ei: artă plastică, cinema, televiziune, artele spectacolului. Dintre toate producţiile lor, Demonii a devenit reper, fiind jucat constant în toată lumea începând cu anul 1981.
COMEDIANTS – DIMONIS – DEMONII LA BUCUREŞTI
· în colaborare cu La banda del surdo
· cu participarea a 19 actori români
· plus audienţa din Piaţa Constituţiei
Un proiect special al Companiei Change Performing Arts Milan în parteneriat cu Elsinor şi Institut Ramon Llull –Generalitat de Catalunya.
Avem onoarea de a juca rolul maestrului de ceremonii în seara de închidere a B-FIT in the Street! 2009 invitând audienţa, să participe la magia creată de ritualul focului, simbol universal al creativităţii.
Încă de la înfiinţare, Compania Comediants a urmărit premisa expusă şi dezvoltată de Johan Huizinga în lucrarea „Homo Ludens”, şi anume: omul în relaţie cu jocul.
Fascinaţia şi farmecul generate de foc în ochii copilului şi atracţia care incită lumea adulţilor convertesc acest element într-un deliciu pentru homo ludens şi într-un instrument extraordinar pentru omul de teatru.
Focul este elementul care înconjoară umanitatea, celebrând viaţa; probabil, primele ceremonii cu caracter teatral din toate timpurile au fost jucate în faţa focului.
Dimonis este un spectacol în care apar diferite personaje dionisiace, adoratori ai focului şi amuzamentului. Personaje mascate inspirate din mitologie, interpretarea liberă a divintăţilor lemnului, satiri şi fauni recreaţi, arhetipuri ale Commediei de’ll Arte, toate acţionează direct asupra simţurilor noastre trezind spiritul ludic existent în fiecare dintre noi.
Dimonis fac din arhitectura urbană o mare scenă combinând efectele focului cu acţiunea, coregrafia cu muzica. O muzică ce completează efectul intoxicant al prafului de puşcă, o mixtură de ritmuri inspirate din ritualul arhaic cu sunete moderne.
Dimonis este spectacolul care transformă piaţa într-un bulgăre de foc însufleţit ce străluceşte magic. Un spaţiu în care toţi ne simţim copii. Pablo Neruda spunea „copilul care nu se joacă nu este copil, dar omul care nu se joacă îşi pierde pentru totdeauna sufletul de copil”.
Lăsaţi focul să ardă în voi, jucaţi-vă şi împărtăşiţi aceste momente în care timpul se opreşte pentru a celebra viaţa!
Comediants
Regia: Jaume Bernadet
Asistent regizor şi producător: Jin Hua (Rita Kuan)
Regizor tehnic şi sunet: Marc Almiñana
Lumini: Moisès Cuenca
Operator sunet: Artur Esteban
Tehnician alpinist: Miguel Ángel Vidal
Spectacolul a beneficiat de sute de reprezentaţii începând cu anul 1981 în: Australia, Austria, Belgia, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Costa Rica, Franţa, Germania, Islanda, Irlanda, Italia , Mexic, Portugalia, Rusia, Arabia Saudită, Taiwan, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite, Venezuela.
Dimonis este o producţie a Companiei Comediants, producător delegat Elsinor Barcelona, cu sprijinul Institut Ramon Llull –Generalitat de Catalunya.
Kitonb Project sunt cei „care se înalţă spre stele” sfidând timpul şi spaţiul. Compania are la bază ideea de teatru extrem în căutarea condiţiilor limită, spectacolele lor definindu-se ca puternice şi inovative.Spectacolul Carillon – Zborul timpului este spectacolul Companiei KITONB Project. Acesta este un proiect de teatru urban tridimensional, care se desfăşoară între cer şi pământ. Design-ul ingenios pune în valoare o scenografie impresionantă, acrobaţi suspendaţi, muzică, lumini. Un paralelipiped metalic de mari dimensiuni, străbătut de 600 m de fire elastice, devine un mecanism suprarealist care ilustrează pe rând anotimpurile, interpretate ca sinteză divină, împreună cu o poetică a vârstelor lumii.
Carros de Foc este o companie de teatru de stradă care produce spectacole de mari dimensiuni, de cele mai multe ori implicând care alegorice sau marionete uriaşe. Scopul acestor creaţii este de a surprinde publicul şi de a-l purta, cu ajutorul poveştilor, într-o lume magică.Compania Carros de Foc aduce în Piaţa Unirii mai multe personaje gigant. Salvador – o marioneta de 11 m, alături de calul Real şi călăreţul său – invită publicul înspre Piaţa Constituţiei, într-o călătorie plină de surprize.
Teatrul independent îşi găseşte sinonimul în Compania Antagon. Colaborările cu artişti din toată lumea, spectacolele ambiţioase în care se împletesc perfect muzica, improvizaţia, acrobaţiile şi dansul, recomandă Antagon tuturor evenimentelor culturale cu un nivel artistic ridicat.Nesiguranţa şi caracterul violent caracterizează secolul nostru, punctele de cotitură în existenţa umanităţii nu au fost niciodată atât de evidente ca în zilele noastre. Spectacolul porneşte din acest moment şi ne propune o pauză, un Time Out. Antagon opreşte maşina timpului, sondează în interior, gândeşte şi simte cu adevărat. Time Out este un spectacol pe tema actuală a timpului: imagini din trecut şi din prezent se împletesc într-o nouă viziune, aceea a unui viitor mai bun. Lupta dintre constrângere şi eliberare, dintre magie şi realitate, este ilustrată cu ajutorul expresiilor corporale, a mişcărilor pe catalige, a proiecţiilor, a muzicii live, a efectelor pirotehnice precum şi a elementelor de dans japonez Bhuto.
Provisional Danza este o companie de dans ce urmăreşte să ne dezvăluie realitatea conştientă şi inconştientă prin spectacole interactive, pline de tensiune, sexualitate şi suspans.Trupa Provizional Danza susţine spectacolulCalle 4 – un spectacol coregrafic atipic, în care dansatori profesionişti folosesc apa şi gestul ca mijloace de exprimare.