În episodul dedicat teatrului din Bucureşti, Iulia Popovici – critic şi fost secretar de stat în Ministerul Culturii, Vlad Zamfirescu – actor şi director al Teatrului Bulandra și Bogdan Dumitrache – actor şi cofondator Apollo 111 discută la „Dialoguri cu oameni care deschid orașul” despre starea culturii în contextul pandemic, despre teatrul între mediul independent și sectorul instituționalizat, între profit și supraviețuire.

Iulia Popovici este critic şi curator de artele spectacolului, expert în programe culturale româneşti şi europene, autoare de cărţi despre sectorul cultural independent şi artele performative din Europa de Est. Scrie despre politici publice culturale în presa românească şi europeană şi este redactor la săptămânalul „Observatorul cultural” din anul 2005. A curatoriat mai multe programe de artă performativă independentă din România şi din străinătate. Este cofondator al Asociaţiei Cineactiv (2017) şi unul dintre fondatorii ATIC (Asociaţia Trans-sectorială a Independenţilor din Cultură), organizaţie de advocacy şi asistenţă pentru lucrătorii culturali independenţi (2018). Din 2011, este co-curator al Platformei Independente de Artele Spectacolului din cadrul Festivalului Temps d’Images, Cluj. Este membră în Consiliul director al ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei.

Bogdan Dumitrache este unul dintre cei mai cunoscuți actori ai generației sale, având până acum roluri importante în peste 29 de filme. Printre acestea se numără rolurile din Portretul luptătorului la tinerețe, Poziția copilului sau Pororoca, pentru care a câștigat premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la San Sebastian. Pe când era angajat al Teatrului Național din Craiova, a dormit timp de trei ani într-o cabină a instituției. Din 2016 este co-fondatorul teatrului privat Apollo 111 care a ajuns rapid unul dintre cele mai vizibile spaţii independente pentru arte performative din oraş. Apolli 111 s-a impus ca un loc de creaţie liber, pe scena căruia s-au produs spectacole inovatoare, premiate national şi internaţional şi selectate în cele mai importante festivaluri din ţară.

Vlad Zamfirescu studiază teatrul cu Ion Cojar la UNATC şi joacă pe scena teatrului Lucia Sturdza Bulandra din anul 1998. Colaborează cu teatrul Act şi Nottara din Bucureşti, cu Teatrul Naţional din Cluj Napoca şi cu teatrul George Ciprian din Buzău. În 2005, devine preşedintele companiei culturale Catharsis. În 2005, UNITER i-a acordat premiul de debut pentru rolul Frederick din „Pelicanul” de Strindberg, la teatrul Levant., iar în 2004 primeşte premiul special al juriului la Festivalul de Teatru Contemporan de la Braşov. În cadrul ediţiei Undercloud 2012, i se acordă Premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul El din spectacolul „Dumnezeul de a doua zi” de Mimi Brănescu, în regia lui Claudiu Goga. În august 2020 a fost numit manager al Teatrului Bulandra.

Seria de „𝐃𝐢𝐚𝐥𝐨𝐠𝐮𝐫𝐢 𝐜𝐮 𝐨𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐝 𝐨𝐫𝐚𝐬̧𝐮𝐥” a fost inițiată de ARCUB în contextul aniversării a 25 de ani de la înființarea sa în 1996. Printre invitaţii discuţiilor se numără personalităţi care au făcut pionierat în scena creativă locală, profesionişti care au construit proiecte definitorii pentru cultura de astăzi a oraşului, dar şi operatori culturali care au construit punţi de colaborare cu alte ţări. Invitații dezbat pe marginea unor teme precum rolul institutelor culturale în ecosistemul cultural local, a problematicii spaţiilor de consum cultural şi prezintă detalii din spatele unor proiecte de antreprenoriat cultural de succes, ale unor proiecte care au schimbat faţa oraşului.