Între două concerte internaţionale, violoncelistul şi managerul artistic Marin Cazacu se opreşte, în luna decembrie, la ARCUB pentru un dialog cu Mihaela Păun despre ce înseamnă să construieşti orchestre şi formaţii muzicale de prestigiu, despre ce înseamnă să îţi dedici o viaţă formării tinerelor generaţii de muzicieni şi despre povestea violoncelului său Lorenzo Ventapane din 1820.

Solist concertist al Filarmonicii George Enescu, profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi manager al Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, Marin Cazacu se împarte cu succes între cariera de muzician şi cea de mentor al tinerilor artişti. Unul dintre cei mai apreciaţi violoncelişti români, Marin Cazacu este, de altfel, fondatorul primei orchestre naţionale de tineret – Orchestra Română de Tineret şi al formaţiei camerale Violoncelissimo alături de care susţine turnee naţionale şi internaţionale cu mare priză la public. Marin Cazacu deţine titlul de Doctor în Muzică cu Summa cum laude şi a fost decorat cu Ordinul Meritul cultural în grad de Cavaler.

Seria de „Dialoguri cu oameni care deschid oraşul” a fost inițiată de ARCUB în contextul aniversării a 25 de ani de la înființarea sa în 1996. Printre invitaţii discuţiilor se numără personalităţi care au făcut pionierat în scena creativă locală, profesionişti care au construit proiecte definitorii pentru cultura de astăzi a oraşului, dar şi operatori culturali care au construit punţi de colaborare cu alte ţări. Invitații dezbat pe marginea unor teme precum rolul institutelor culturale în ecosistemul cultural local, a problematicii spaţiilor de consum cultural şi prezintă detalii din spatele unor proiecte de antreprenoriat cultural de succes, ale unor proiecte care au schimbat faţa oraşului.