Seria de „𝐃𝐢𝐚𝐥𝐨𝐠𝐮𝐫𝐢 𝐜𝐮 𝐨𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐝 𝐨𝐫𝐚𝐬̧𝐮𝐥” continuă cu un episod dedicat artelor vizuale. Erwin Kessler – istoric şi curator de artă și Roxana Gamarţ – galerist și manager cultural discută cu Mihaela Păun despre transformările structurii sociale și evoluția demografică a lumii artistice locale, schimbarea, multiplicarea și diversificarea instituțiilor care o guvernează, alterările și transformările discursului artistic.

Erwin Kessler este istoric de artă şi filosof român, cercetător ştiinţific la Institutul de Filosofie al Academiei Române şi expert în arte vizuale la Institutul Cultural Român, critic de artă la Revista 22 şi director al MARe/ Muzeul de Arta Recenta, Bucuresti. A făcut studii de filosofie şi de istoria artei la Bucureşti, Praga, Paris şi Maastricht, cu studii doctorale la École des Hautes Études en Sciences Social-es, Paris, şi este specializat în arta modernă şi contemporană din România, istoria şi estetica artei mo-derne universale. Erwin Kessler este Profesor asociat de istoria artei şi estetică la Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI) (Istoria picturii moderne în România şi Arta video).

Cu un master în studii literare și editoriale obținut în cadrul Colegiului Emerson din Boston, Roxana Gamarţ îmbină creația literară și artele vizuale în proiecte expoziționale și editoriale. În 2016 fondează Galeria Mobius, sub umbrela căreia iniţiază primul târg itinerant de carte de artă din România, publică şi lansează cataloage şi cărţi de artist şi promovează artiştii contemporani din Europa de Est la târguri internaţionale de artă. Pe lângă programul expozițional dezvoltat în cadrul Mobius, Roxana Gamarț a inițiat și o serie de conferințe publice – Mobius Art Talks și How Deep Is Your Art? – menite să faciliteze accesul publicului la o mai bună înțelegere a fenomenului de artă contemporană.

Seria de „𝐃𝐢𝐚𝐥𝐨𝐠𝐮𝐫𝐢 𝐜𝐮 𝐨𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐝 𝐨𝐫𝐚𝐬̧𝐮𝐥” a fost inițiată de ARCUB în contextul aniversării a 25 de ani de la înființarea sa în 1996. Printre invitaţii discuţiilor se numără personalităţi care au făcut pionierat în scena creativă locală, profesionişti care au construit proiecte definitorii pentru cultura de astăzi a oraşului, dar şi operatori culturali care au construit punţi de colaborare cu alte ţări. Invitații dezbat pe marginea unor teme precum rolul institutelor culturale în ecosistemul cultural local, a problematicii spaţiilor de consum cultural şi prezintă detalii din spatele unor proiecte de antreprenoriat cultural de succes, ale unor proiecte care au schimbat faţa oraşului.