Joi, 22 mai, de la ora 20.00, la Ceainăria ARCUB va avea loc  o nouă ediţie a  Trialogurilor la ARCUB, care o va avea ca invitat special pe celebra scriitoare Gabriela Adameşteanu. Evenimentul va fi moderat de jurnalistul cultural Ovidiu Şimonca, iar discuţiile vor fi completate de recitalurile lui Adrian Nour.

 

Spaţiul mediatic este subiectul central al întâlnirii, pe care îl analizează două intelecte care, deşi formate în perioada comunistă, sunt două conştiinţe distincte – cea a jurnalistului cultural şi cea a uneia dintre cele mai premiate dintre scriitoarele române contemporane.

 

Existenţa, în România, a unei istorii comuniste continuă să fie folosită drept o scuză pentru multe comportamente, mentalităţi sau platitudini. Intelectualii de astăzi povestesc, pe tonuri ce variază de la nostalgic la amuzat, dar trecând obligatoriu prin amar, despre limbajul colţuros şi despre cenzura specifice epocii. Scrierile multora dintre oamenii de cultură relatează astăzi despre vânătoarea de idei şi de cuvinte. Tânjind după libertatea expresiei, scriitorul, la fel ca şi jurnalistul, nu şi-a pierdut totuşi nici individualitatea, şi nici identitatea culturală.

 

Romanele Gabrielei Adameşteanu Dimineaţa pierdută, Întâlnirea, Drumul egal al fiecărei zile au fost traduse şi publicate de edituri prestigioase din Europa. Este redactor – şef al suplimentului Bucureştiului cultural şi, recent, a primit, din partea statului francez titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, pentru întreaga activitate.

 

Evenimentul Trialoguri la ARCUB a fost lansat în luna februarie 2014 şi a avut invitaţi de seamă precum scriitorul Mircea Cărtărescu, poetul Mircea Dinescu, psihologul Aurora Liiceanu şi dirijorul Tiberiu Soare. Scopul central al întâlnirilor din seria Trialoguri la ARCUB este acela de a le oferi bucureştenilor şansa de a participa la discuţii relaxante, pe teme diverse, abordate de personalităţile invitate. 

 

Din 29 mai, ARCUB deschide seria evenimentelor în aer liber, organizate an de an la începutul verii. Din toamnă anului 2014, toţi cei ce îndrăgesc taifasurile culturale din cadrul Trialogurilor la ARCUB se vor putea întâlni cu alte personalităţi marcante ale lumii culturale şi artistice din Bucureşti.

 

Accesul la evenimentul Trialoguri la ARCUB se face în baza unui bilet de intrare în valoare de 25 lei, care poate fi achiziţionat de la Casa de Bilete ARCUB, din Str. Batişte nr.14.