Lista evaluatorilor programului de finanțare nerambursabilă „București acasă” 2023 poate fi consultată aici.

În vederea evaluării proiectelor culturale care vor fi depuse în cadrul Sesiunii de finanţare nerambursabilă 2023 „Bucureşti acasă”, ARCUB invită experții culturali să-și depună candidatura pentru poziţia de expert evaluator.

Programul periodic de finanţare a operatorilor culturali din Bucureşti sprijină anual peste 50 de proiecte şi acţiuni independente din toate domeniile artistice şi a ajuns în anul 2023 la cea de-a şaptea ediţie. Sesiunea din acest an are tema „Bucureşti acasă” şi îşi propune să încurajeze generarea proiectelor culturale ce împrietenesc locuitorii oraşului cu laturi neştiute ale Bucureştiului, care dezvoltă sentimentul de comunitate, de apartenenţă la oraş prin explorarea felurilor extrem de variate în care bucureştenii îşi însuşesc locul în care trăiesc.

Apelul deschis pentru experţi evaluatori culturali se adresează persoanelor cu competenţe profesionale, artistice şi/sau ştiinţifice şi o activitate profesională şi/sau artistică coerentă şi recunoscută într-unul din următoarele domenii: arte vizuale (care includ, dar nu se limitează la: film, pictură, sculptură, grafică, arte decorative, instalaţii, colaj, artă textilă, design, proiecte curatoriale, fotografie, street art), educaţie culturală şi artă comunitară, artele spectacolului (teatru, dans, muzică), patrimoniu material şi patrimoniu imaterial (intervenţie culturală urbană, arhitectură), multimedia, artă şi tehnilogie (noile media, artă digitală), proiecte interdisciplinare şi colaborative.

De asemenea, candidaţii trebuie să cunoască legislaţia naţională şi strategiile şi politicile publice în domeniu şi să deţină experienţă în scrierea, coordonarea sau evaluarea de proiecte culturale.

Experţii culturali sunt invitaţi astfel să îşi depună candidatura pentru poziţia de expert evaluator în cadrul Sesiunii de finanţare 2023 prin email la finantare@arcub.ro sau la sediul ARCUB (strada Lipscani 84-90, sector 3, Bucureşti) până la data de 5 martie 2023, ora 12.00.

Dosarul de candidatură trebuie să cuprindă Formularul de candidatură pentru înscrierea ca expert evaluator independent (disponibil online pe arcub.ro în secțiunea Finanțare) şi Curriculum vitae.

Rezultatele selecţiei finale vor fi comunicate în data de 13 martie 2023.

Evaluarea proiectelor din cadrul Sesiunii de finanţare „Bucureşti acasă” se va face în perioada 9 mai – 14 iunie 2023.

Anunţul de selecţie a experţilor evaluatori şi Formularul de candidatură şi sunt disponibile pe site-ul arcub.ro, în secțiunea Finanțare.

Despre Programul de finanţare nerambursabilă al ARCUB

Pentru a diversifica oferta culturală a oraşului Bucureşti şi pentru a maximiza impactul culturii asupra bucureştenilor, Primăria Capitalei și ARCUB au lansat Programul de susținere financiară a proiectelor culturale, un apel deschis către artişti şi organizații culturale de a realiza proiecte şi acțiuni inovative care îmbogățesc şi diversifică viața culturală a oraşului Bucureşti.

Finanțarea proiectelor organizațiilor culturale din sectorul cultural din București este o parte fundamentală a istoriei ARCUB, instituția fiind înființată în 1996 pentru a deservi exact acest scop, pe care l-a urmărit, sub diferite forme, de-a lungul întregii sale activități.

În perioada 2014-2022, ARCUB a susținut, prin Programul anual de Finanțare Nerambursabilă pentru Operatorii Culturali, peste 500 de proiecte din toate domeniile culturale – teatru, arte vizuale, dans, muzică și educație prin cultură, printre care singurul festival rromani din țară, piese de teatru inițiate de tineri studenți, proiecte împotriva discriminării, festivaluri de animație, improvizație, de chitară sau muzică veche, rezidențiate pentru artiști emergenți, festival de muzică balcanică sau dedicat culturii armene, evenimente de dans, piese de teatru și festivaluri de lectură pentru copii și, nu în ultimul rând, evenimente dedicate revitalizării vechilor zone industriale și transformării acestora în centre de artă și design. Finanțările acordate au fost nerambursabile şi s-au acordat anual, în urma unui proces de selecție.