BILETE

Actorii Mircea Andreescu și Ion Grosu își dau întâlnire cu iubitorii de teatru din Capitală, pe 10 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Mare ARCUB, pentru o nouă reprezentație a spectacolului „Nunzio” de Spiro Scimone, în regia Alinei Hiristea.

Timp de aproximativ 90 de minute, protagoniștii spectacolului îi vor purta pe spectatori într-o poveste fascinantă, menită să le amintească de puterea fiecăruia de a-i vindeca pe ceilalți, prin propriul exemplu, prin candoare, discreție și prin acel senzor tainic de umanitate ce poate fi activat în fiecare dintre noi. Împreună cu actorii, publicul va explora povestea contemporană a unui ucigaș plătit, un hit-man (Ion Grosu) care poate fi îmblânzit și vindecat de frustrare și ură de către un bătrân naiv până la tragi-comic, un homeless (Mircea Andreescu).

„Solidaritatea umană încă există. Omul rătăcit, tulburat, traumatizat, care ajunge să fie agresiv, ca reacție la răul lumii, poate fi ajutat să se întoarcă la umanitatea pierdută, la acel tânăr curat, care își dorea să trăiască frumos. Este un cutremur interior și o renaștere, o reconstrucție interioară, din temeliile ființei. […] Omul simplu are resorturi interioare nebănuite.” Alina Hiristea

Prima piesă scrisă de actorul şi autorul italian Spiro Scimone, „Nunzio” a fost distinsă cu titlul „Autori Noi” în anul 1994 şi cu Medalia de Aur pentru dramaturgie în 1995, din partea Institutului Italian de Dramă (I.D.I.).

Scrisă în dialectul messinez, „Nunzio” introduce un nou limbaj teatral şi cucereşte publicul şi critica din lumea întreagă. Textul lui Spiro Scimone a fost tradus în limba română de Eva Simon, în cadrul proiectului internaţional de promovare a dramaturgiei contemporane „Fabula Mundi. Playwriting Europe”, realizat în 2012 de către Teatrul Odeon.

În montarea de la ARCUB, „Nunzio” pune accent pe tragi-comicul situaţiilor prin tuşe dramatice contracarate de pusee de ludic, care apar precum plantele prin crăpăturile din asfalt, cu o vitalitate uimitoare, la ambele personaje.

Nunzio de Spiro Scimone, traducerea Eva Simon

Cu: Mircea Andreescu, Ion Grosu;

Regia și ilustrația muzicală: Alina Hiristea;

Scenografie, concept video și filmări: Cristian Negoescu

Alina Hiristea (regizor Nunzio)

Alina Hiristea a studiat regie teatru cu Cătălina Buzoianu la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” şi a regizat peste 50 de spectacole de teatru. Din repertoriul regizoarei de teatru fac parte titluri precum „Bună seara, domnule Wilde” după Oscar Wilde, „Inima Reginei Maria”, dar şi spectacolele shakespeariene „Hamlet”, montat la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, şi „Furtuna”, la Teatrul Gong din Sibiu – producţii pentru care a primit Trofeul Festivalului Internaţional Shakespeare Craiova în 2010, respectiv 2016.

Printre cele mai recente proiecte ale sale, în calitate de coordonator artistic al  programului Teatrului Poesis, distins recent cu Premiul special UNITER, se numără Călătoria lui Dante, o montare după Divina Comedie de Dante Alighieri, în interpretarea actorului Emil Boroghină, care marchează 700 de ani de la moartea lui Dante.

Printre teatrele cu care a colaborat se numără Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul de Stat Oradea, Teatrul Sică Alexandrescu din Braşov şi Teatrul Nottara.

Mircea Andreescu (Nunzio)

Cu peste 50 de ani de teatru și film, Mircea Andreescu este laureat al Premiului pentru întreaga activitate al UNITER şi al Premiilor Gopo. Cu o carieră prodigioasă, actorul a fost coleg de generație cu Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florina Cercel, Valeria Seciu, Mariana Mihuț, Rodica Mandache. Printre cele mai apreciate roluri al sale au fost cele realizate în regia lui Vlad Mugur, la T. Odeon. De-a lungul carierei sale, Mircea Andreescu a jucat pe scena unor teatre de prestigiu, precum Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Mic, Teatrul Nottara şi Teatrul Sică Alexandrescu din Braşov. În film, a deținut rolul principal Pișcoci în A fost sau n-a fost al lui Corneliu Porumboiu, film premiat la Cannes și la alte festivaluri de top. Printre regizorii cu care a lucrat se numără Stere Gulea pentru filmul Sunt o babă comunistă, Mircea Daneliuc pentru Senatorul Melcilor, Călin Peter Netzer pentru Medalia de onoare, Dan Piţa pentru Pas în doi şi Fanny Ardant pentru Cendres et sang. Cel mai recent film al său, După 40 de zile, în regia lui Andrei Gruzsniczki, în care joacă rolul principal, Emil, a fost lansat anul acesta la TIFF.

Ion Grosu (Pino)

Originar din Chişinău, Ion Grosu a absolvit în 1995 Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, unde a studiat actoria la clasa profesoarei Sandei Manu. Debutează în teatru în 1997, la Theatrum Mundi, într-un spectacol regizat de Alexandru Tocilescu, iar la începutul anilor 2000 îşi începe cariera de actor de cinema şi televiziune. Ion Grosu este actor la Teatrul Nottara unde a lucrat cu regizori precum Alexandru Dabija, Alice Barb, Petre Bokor, Ljupcho Gyorgievski. A interpretat roluri în teatru radiofonic şi a jucat pe scena Teatrului Evreiesc de Stat, a Teatrului Bulandra şi Metropolis. Ca actor de cinema, Ion Grosu a colaborat cu nume precum Stere Gulea (Sunt o babă comunistă), Cristian Mungiu (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile), Corneliu Porumboiu (Visul lui Liviu), Tudor Giurgiu (Despre oameni si melci) şi Călin Peter Netzer (Poziţia copilului).

Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate online de pe arcub.ro și bilet.ro. Prețul unui bilet este de 35 lei sau 50 lei, în funcție de categoria de loc.

IMPORTANT! 

Conform noilor reglementări privind măsurile aplicate în contextul pandemiei de COVID-19, organizarea spectacolului de teatru poate fi realizată cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, prin prezentarea certificatului verde.

Purtarea măștii de protecție este obligatorie.