„Vanilla Skype”, un nou spectacol cu Marcel Iureș
După o serie de spectacole de teatru care au făcut istorie în ultimii ani, Teatrul Act propune un nou eveniment teatral, în coproductie cu Asociaţia T.E.T.A. – Vanilla Skype– o incursiune în fascinaţia poveştilor contemporane. Premiera spectacolului va avea loc pe 22, 23 şi 24 octombriede la orele 19:00, la Teatrul Act.
Vanilla Skype e o povestemozaic despre uriașa putere a narațiunii, și despre completa neputință a naratorului. O neputință care, paradoxal, poate fi o mare bucurie. Patru actori stau de vorbă, via Internet, cu psihoterapeutul lor, plecat la un congres. Doi muncitori sunt întro eternă pauză, joacă table și cărți, mănâncă, beau bere, desfăcând în bucățele “gramatica” lumii și a existenței.
Un detectiv din filmele anilor ’40 nu mai înțelege nimic, deși totul părea clar de la bun început. Patru actori merg la un casting. “Realitățile” tuturor se topesc, povestea spusă se amestecă lent cu cea gîndită, în așa fel încît personajele aproape că nu mai contează. Din ele izvorăsc povești care plecă în lume, fiecare cu viața și puterile sale nebănuite.
Această producție reunește 3 generații de actori și aduce în peisajul cultural bucureștean o distribuție care se bucură de participarea unora dintre cei mai importanți actori de pe scena teatrală autohtonă Marcel Iures, Marius Manole, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu și Vlad Zamfirescu cărora li se alătură mai tinerii Alexandru Ion, Mircea Postelnicu și Vladimir Purdel.
Textul spectacolului, scris de Cătălin Ștefanescu, este gândit special pentru actorii din distribuție, marcând astfel un aspect neglijat în cultura teatrală românească din prezent stransa colaborare dintre dramaturg și actori.
Echipa spectacolului dă astfel o formă artistică unei colaborări începută în urmă cu aproape 10 ani în cadrul Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, festival ce a găzduit la cea dea Xa ediție premiera absolută a spectacolului Vanilla Skype, în fața unui public de peste 500 de spectatori.
De asemenea, peste 600 de tineri studenți ai Universitații Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragile” București, ai Facultății de Litere, dar și liceeni de la secția de actorie ai Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti au avut ocazia de a se bucura în luna septembrie de o serie de reprezentații gratuite ale spectacolului. Reprezentațiile au fost organizate cu scopul de a le facilita întâlnirea cu un spectacol care își propune să ajute la formarea unor repere culturale solide în rândul tinerilor.
În atmosfera teatrală din România, Vanilla Skype e un proiect care reunește, din punct de vedere estetic, două direcții aparent incompatibile. Pe de o parte, caracterul viu, experimental, al teatrului independent, pe de altă parte, experiența și valoarea actorilor care joacă și pe scena teatrelor de repertoriu.