Proiect cultural creat de Asociația The Story of Autism şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti acasă” 2023.

Obiectivul general al proiectului este activarea culturală a 15 scoli și licee din zone defavorizate din București, prin reprezentații de teatru forum, ateliere despre bullying cu terapeuți, ateliere de teatru și piese de teatru pe teme de diversitate realizate și jucate de elevi , cu scopul reducerii fenomenelor de bullying și creșterii incluziunii copiilor cu nevoi speciale în general și autism în particular. Vom organiza 15 spectacole de teatru forum ale piesei „Povestea lui Luca”, o piesă de teatru realizată prin colaborarea unei echipe de artiști profesioniști și terapeuți ai Asociației noastre în 15 scoli și licee din cartiere/zone defavorizate din București. Piesa este un instrument artistic pentru educație incluzivă și prezintă eforturile de integrare ale unui adolescent cu autism, Luca, într-o școală de masă. Luca se mută într-o nouă scoala, dupa ce a experimentat în școala anterioară bullying din partea colegilor, iar profesoara nu l-a sprijinit. Fiecare dintre cele spectacole vor fi urmate de ateliere facilitate de terapeuți/specialiști în autism, în cadrul cărora elevii vor procesa experiența artistica și vor discuta despre propriile prejudecăți și experiențe de bullying. La aceste activități vor participa cel putin 450 de elevi și 15 profesori și consilieri școlari.

O altă activitate a proiectului va consta în desfășurarea a 60 de ateliere de teatru în 10 clase din școli din cartiere defavorizate din București. Atelierele se vor finaliza cu realizarea de către elevi a unui spectacol scris, regizat si jucat de ei, cu ghidajul trainerului. Tema fiecarui spectacol va fi legată de una sau mai multe probleme alese de elevi din spectrul diversității, ilustând situații de discriminare, bullying sau alte realități care îi preocupă. La cele 60 de ateliere vor participa 300 de elevi din 10 clase din școli din cartiere/zone defavorizate din București. A treia activitate a proiectului va consta în 10 reprezentații ale pieselor realizate de elevi în urma atelierelor jucate de ei în fata comunității școlare. Publicul celor 10 reprezentații jucate de elevi va fi format din cel putin 300 de elevi din comunitățile școlare respective. Proiectul se va desfășura în perioada 1 august -15 noiembrie 2023 și va avea 1065 de beneficiari unici din cel putin 15 școli și licee din zone defavorizate din București.

Despre Asociația The Story of Autism

Misiunea noastra este de a îmbunătăți calitatea vieții copiilor cu tulburări din spectrul autismului și de a educa publicul larg folosind arta, pentru a fi mai receptiv la neurodiversitate.

Detalii: https://storyofautism.ro/proiecte/