Casa din mine – ateliere de autocunoaștere prin scris
Proiect cultural creat de Asociația Culturală Control N şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti acasă” 2023.
Scopul proiectului este dezvoltarea unui program de ateliere de autocunoaștere prin scriere (scriere creativă, dramatică și de scenariu de film) pentru liceeni din București. Adolescenții vor putea experimenta, atât prin teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut – fie el literatură (cel mai cunoscut mediu de receptare a cuvântului scris de către tineri la această vârstă), piesă de teatru sau monolog și scenariu de film. Grupul țintă al proiectului este reprezentat de elevii din trupa de teatru a Colegiului Național Bilingv Geore Coșbuc. Proiectul are trei componente: desfășurarea celor 3 ateliere în liceul bucureștean, publicarea volumului de texte online pe Liternet.ro și crearea unui spectacol de teatru bazat pe textele rezultate și având în distribuție elevii participanți. În cadrul primei etape a proiectului, grupa de adolescenți va parcurge fiecare dintre cele trei ateliere de câte o săptămână – scriere creativă (cu Oana Răsuceanu), scriere dramatică (cu Mihaela Michailov), scenaristică (cu Ana Agopian). Atelierele vor fi construite pe o îmbinare armonioasă între teorie și practică. Partea de teorie va include, pe lângă elemente ce țin de abordarea propriu-zisă a tipului de scriere vizat, și exemple concrete de texte reprezentative pentru aria în cauză. În cea de-a doua etapă toate textele rezultate în cadrul atelierelor Casa din mine vor fi publicate într-un volum de către editura online LiterNet.ro, putând fi accesate de publicul larg. Pe durata desfășurării atelierelor, textele produse de adolescenți vor fi editate, astfel încât la finalul programului acestea să fie gata pentru publicare. Ultima etapă a proiectului e reprezenată de realizarea unui spectacol de teatru, pe baza unei selecții din textele rezultate. Fiecare dintre autori va avea un text inclus în spectacol și un rol desemnat de trainerul atelierului de actorie și regizorul spectacolului, scenarista și regizoarea Iulia Rugină. Tema comună ce unește aceste ateliere este, așa cum anunță și titlul proiectului, conceput de “acasă”, așa cum e perceptut el de locuitori adolescenți ai acestui oraș. Acasă nu înseamnă doar locuință, ci înseamnă și cartier, zone comune frecventate, împrejurimi, clădiri, străzi, locuri de joacă, spații culturale și sociale. Ne propunem să trasăm o hartă emoțională a orașului, așa cum se vede ea prin ochii sinceri ai unor elevi de liceu.
Despre Asociația Culturală Control N
Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative. De-a lungul celor 13 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a derulat proiecte în zo-na filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii creative, dezvoltând parteneriate inter-naționale cu Italia, Franța, Belgia și Polonia.
Detalii: www.controln.ro