REZERVĂ BILETE


VINERI, 14 ianuarie 2022 | 18.00

Atelier de dans contemporan „Unshame Dance”

Cu Irina Marinescu
Un proiect Asociația Developing Art

ARCUB – Sala Arcelor
Durata: 120 min

Asociația Developing Art aduce la Zilele Culturii Urbane de la ARCUB atelierele de dans contemporan și un jam session cu muzică live lansate toamna trecută în cadrul primei ediții a proiectului „UnShame Dance” co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti – Oraş deschis” 2021.

Despre atelier de dans contemporan cu Irina Marinescu

Corpul este prima noastră casă, primul spațiu pe care îl locuim, căruia câteodată uităm să îi dăm atenție. Coregrafa Irina Marinescu propune să ne împrietenim cu el și să creăm mici coregrafii prin mișcări pe care toată lumea le are la îndemână.

Prin UnShame Dance, Irina Marinescu propune un mod de auto-cunoaștere și dezvoltare a capacităților tale kinetice și emoționale. Un mod prin care putem renunța la rușinea de a dansa, pentru că dansul este limba noastră nativă – una pe care o putem vorbi cu toții, chiar dacă nu știm toate regulile gramaticale.

Despre Irina Marinescu

Irina Marinescu s-a îndrăgostit de dansul contemporan și performance în 2009. De atunci a studiat cu profesioniști români și străini diferite limbaje de dans și forme ale artelor performative – Feldenkrais, Viewpoints, Axis Syllabus, Das Theater Feedback Method, Contact improvisation, Gaga. A lucrat cu Centrul Național al Dansului, a participat la Cultural Management Academy 2019, iar în prezent este artistă și producătoare independentă. Colaborează cu artiști din diferite domenii pentru a crea contexte în care ingredientele principale sunt conexiunile autentice, experimentul și emoțiile.

Accesul la atelier se face pe bază de înscriere la adresa inscrieri@arcub.ro. Numărul de participanți/atelier este de 15 persoane

_________________________________________________________________

VINERI, 14 ianuarie 2022 | 18.00

Vernisaj expoziţie „Imagini. Amintiri”

în cadrul proiectului „În Bucureștiul iubit”
Un proiect Galeria Ivan

ARCUB – Sala Coloanelor
Perioada: 14-30 ianuarie 2022

În continuarea proiectului „În Bucureștiul iubit” prezentat la Atelierele Malmaison sub umbrela Programului „Bucureşti – Oraş deschis” 2021, Galeria Ivan participă la Zilele Culturii Urbane la ARCUB cu expoziţia „Imagini amintiri”.

Parte din proiectul expoziţional „În Bucureştiul iubit”, expoziţia de la ARCUB „Imagini. Amintiri” aduce în prim plan lucrările artistei Florina Coulin despre orașul București. Expoziţia „Imagini. Amintiri” este vernisată vineri, 14 ianuarie și poate fi vizitată până la finalul lunii în sălile de la primul etaj al ARCUB Gabroveni. În cadrul expoziției, sunt programate proiecții ale unor filme documentare de artă inedite, realizate de artistul Ion Grigorescu, prieten şi coleg de generaţie cu Florina Coulin. Printre cele trei filme se numără şi pelicula „În Bucureștiul iubit” din 1977, care a inspirat ideea proiectului.

_________________________________________________________________

VINERI, 14 ianuarie 2022 | 19.00

Proiecție de film documentar „În Bucureștiul iubit”

Eveniment conex al expoziției „Imagini. Amintiri”
Un proiect Galeria Ivan

ARCUB – Sala Coloanelor
Durata: 15 min

„Linia tramvaiului 26 era foarte folositoare pentru cei care mergeau cu acest mijloc de transport încet și neîncălzit, 24 de ore, pentru cei din toate schimburile și pe la toate fabricile puse în vechile margini ale Bucureștiului, unde dinainte de comunism erau industrie și cartiere de muncitori. Aceste locuri nu oferă acum privirii nici stilul futurist, nici cel constructivist, nimic să zici că aici se vede ‘Comunismul, viitorul de aur’, ci doar colajele incongruente ale sărăciei și neglijenței regimului politic. Două întâmplări accentuează dezordinea: cântecul de la începutul comunismului în România – În Bucureștiul iubit – și actualele săpături pentru metrou.” Ion Grigorescu

_________________________________________________________________

VINERI, 14 ianuarie 2022 | 19.30

Dragă B. – Dialoguri cu scriitori despre orașul București

Moderate de Svetlana Cârstean
Invitaţi: Andreea Răsuceanu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Simona Popescu

ARCUB – Sala Librărie
Durata: 60 min

Zilele Culturii Urbane la ARCUB sunt completate de o serie de „Dialoguri cu scriitori despre oraşul Bucureşti” moderate de Svetlana Cârstean. Parte a proiectului „Dragă B. Scrisori către oraşul Bucureşti”, cele trei conferinţe din 14, 15, respectiv 16 ianuarie aduc la ARCUB pe cei unsprezece autori români care au participat în proiect. Un instrument de mapare a relaţiei cu Bucureştiul, proiectul „Dragă B.” conţine scrisori către Bucureştiul pandemic semnate de Andreea Răsuceanu, Bogdan Alexandru Stănescu, Bogdan Ghiu, Mihai Duţescu, Cristian Iftode, Simona Popescu, Vasile Ernu, Katia Pascariu, Ioana Pârvulescu, Luiza Vasiliu, alături de iniţiatoarea proiectului, scriitoarea Svetlana Cârstean.

_________________________________________________________________

VINERI, 14 ianuarie 2022 | 20.00

Proiecție de film documentar „512 Hours”

Selecție BIDFF 2021
Regia: Adina Istrate, Giannina La Salvia
Cu: Marina Abramović, Hans Ulrich Obrist, Klaus Biesenbach

ARCUB – Sala Mare
Durata: 99 min

Din programul celor trei zile de evenimente culturale de la ARCUB, fac parte și o selecție de filme documentare ale ediției din 2021 a Bucharest International Dance Film Festival. Titlurile sunt curatoriate de echipa Asociației Tangaj Collective și vor fi proiectate în Sala Mare ARCUB în zilele de 14 și 15 ianuarie.

În vara anului 2014, zeci de mii de vizitatori au venit în Londra pentru a experimenta cea mai recentă expoziție a binecunoscutei artiste Marina Abramović, doar pentru a descoperi că ei înșiși sunt subiecții noii sale lucrări inovatoare.

La șapte ani după retrospectiva sa de succes de la MoMA, Abramović a decis să-și testeze propria limită emoțională și pe aceea a publicului în ceea ce a descris ca fiind cel mai radical din punct de vedere al duratei performance pe care l-a încercat vreodată. Cu toate acestea, când 512 Hours s-a deschis în cele din urmă la Serpentine Galleries din Londra, ceva neașteptat chiar și pentru ea s-a întâmplat; așa a luat naștere un experiment social despre conexiunea umană, punând o mulțime de participanți în fața unei profunzimi inimaginabile ale emoției și empatiei umane.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=CHGsvG869Fo

~~~

Participarea la evenimentele din cadrul „Zilelor Culturii Urbane la ARCUB” este gratuită, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări pe arcub.ro/bilete-online/iar accesul se face după prezentarea Certificatului Verde.

Accesul la atelierele de dans din 14, respectiv 15 ianuarie se face pe bază de programare/înscriere la adresa inscrieri@arcub.ro. Numărul de participanți/atelier este de 15 persoane.

~~~

Credit foto Catalin Munteanu // UnShame Dance