În weekendul 9-10 septembrie, programul artistic „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” propune bucureștenilor spectacole-lectură, teatru de păpuși și ateliere pentru copii, momente inedite de meditație și relaxare, numere de acrobație și expoziții pe Calea Victoriei. Totodată, strada General Ștefan Burileanu redevine pietonală în acest weekend și găzduiește activități artistice și recreative.

Unul dintre cele mai de impact proiecte outdoor care dau viaţă oraşului în sezonul estival, „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” a luat startul în luna aprilie şi propune bucureştenilor, până în luna octombrie, o serie de weekenduri pietonale în oraş menite să transforme spaţiul public, altminteri aglomerat, în zone de relaxare temporare pentru locuitori şi turişti. Weekendurile pietonale presupun instaurarea unor zone temporar pietonale în diverse puncte centrale şi din cartierele Bucureştiului şi organizarea unor activări stradale şi momente artistice pe traseele pietonale ale evenimentului.

„Străzi deschise – București, Promenadă urbană” este organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Municipiului București, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul  de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.

Zone pietonale „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” / 9-10 septembrie 2023:

  • Calea Victoriei, între Piața Victoriei și Splaiul Independenței, între orele 10:00 și 22:00;
    • Strada General Ștefan Burileanu, între strada Nicolae Caramfil și strada Av. Alexandru Șerbănescu (sector 1), între orele 10:00 și 21:00.

Program artistic „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” Calea Victoriei / 9-10 septembrie 2023

De la spectacole de teatru de stradă la ateliere de teatru pentru copii, concerte de muzică meditativă la minunate momente de acrobație, programul weekendului 9-10 septembrie la „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” include activități artistice și recreative pentru publicul de toate vârstele.

Sâmbătă, 9 septembrie, începând cu ora 11.00, traseul pietonal pe Calea Victoriei va fi animat de atelierul de teatru pentru copii „Turtița fermecată” al Teatrului „Ion Creangă”. Atelierul este inspirat din celebra poveste din folclor „Turtița năzdrăvană” și propune celor mici o aventură fascinantă care începe pe scenă și continuă la măsuțele de lucru, unde cei mici vor avea activități de lucru manual.

Programul artistic continuă cu concertul de muzică meditativă Kirtan, unde membrii Centrului de Studii Vedice ISKCON București le vor prezenta practicile artei meditative tradiționale Kirtan. Pietonii se vor delecta cu acordurile liniștitoare ale muzicii Kirtan. Workshopul de muzică meditativă Kirtan, programat la ora 17.00 în zona Muzeul Național de Artă al României – Biserica Kretzulescu, este unul dintre proiectele câștigătoare ale Apelului deschis pentru completarea programului artistic „Străzi Deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Spectacolul-lectură interactiv „D᾿ale carnavalului” dă tonul activităților din a doua parte a zilei de sâmbătă, de la ora 18.00, pe trotuarul din fața Parcului „Nicolae Iorga”. Personajele caragialești vor fi interpretate de actorii Mihaela Mihăescu (Mița Baston), Gabriela Porumbacu (Didina Mazu), Cristi Toma (Iordache), Mihai Răzuș (Iancu Pampon), Mihai Baranga (Nae Girimea), Dragoș Mușat (Catindatul), Ionel Nițulescu (Ipistatul), în cadrul proiectului artistic „Ochii minții”. Spectatorii, cei mari și cei mici, deopotrivă, se vor amuza de încurcăturile ce le dau „bătăi de inimă” protagoniștilor.

Circul Metropolitan București revine pe Calea Victoriei, în zona Monumentului Revoluției, sâmbătă, începând cu ora 19.30, cu Parada personajelor, spectacole de acrobație pline de surprize și emoții pentru pietoni, în special pentru copii.

Programul dedicat copiilor continuă sâmbătă seara, începând cu ora 18.00, în fața Muzeului Național de Artă al României, cu momentele de teatru de păpuși ale Teatrului de Animație Țăndărică. Copiii se vor amuza de giumbușlucurile impresionantelor personaje care vor anima atmosfera de weekend.

Duminică, programul artistic „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” pe Calea Victoriei ia startul cu spectacole dedicate copiilor. Micuții actori ai trupei de teatru „Jucăușii” vor interpreta spectacolul „Bădăranii”, după Carlo Goldoni, de la ora 11.00, în zona rezervată din fața Muzeului Național de Istorie a României. În continuare, grupul vocal „Arta jucăușă” va oferi trecătorilor momente de muzică și dans folcloric. Spectacolele sunt parte a proiectului pentru copii „Arta Jucăușă”, demarat de  Clubul de artă.

Programul dedicat publicului tânăr se extinde și în zona Statuii Iuliu Maniu, cu atelierul de teatru „Fuga prin povești” al Teatrului „Ion Creangă”, programat la ora 11.00. Copiii vor fi introduși în tainele artei teatrale și vor afla cum pot deveni personajele lor preferate, ce tehnici teatrale ar putea utiliza și ce anume presupune improvizația.

Zona din fața Muzeului Național de Artă al României va găzdui, de la ora 18.00, ineditul spectacol de păpuși „Aport!” al actriței Alinei Neagoe, în care cățelușul Arthur încearcă să învețe trucuri de la dresorul său neîndemânatic, spre deliciul celor mici.

Atât spectacolele Clubului de artă pentru copii „Arta Jucăușă”, cât și proiectul „Aport!” sunt proiecte câștigătoare ale Apelului deschis pentru completarea programului artistic „Străzi deschise”.

Spectacolul de teatru „O noapte furtunoasă” din cadrul proiectului „Ochii minții” încheie programul din acest weekend pe Calea Victoriei la „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”. Începând cu ora 18.00, actorii Ioana Flora (Veta), Mihaela Mihăescu (Zița), Cristi Toma (Chiriac), Mihai Baranga (Jupân Dumitrache), Mihai Răzuș (Ipingescu), Dragoș Mușat (Spiridon), Richard Bovnoczki (Rică Venturiano), Ionel Nițulescu (Mitocanul-Pastramagiul) vor pune în scenă aventurile pline de umor din celebra piesă a lui Ion Luca Caragiale.

În ambele zile de weekend, Casa Filipescu-Cesianu a Muzeului Municipiului București își așteaptă vizitatorii în intervalul orar 10.00-17.30 cu expozițiile „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”, „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani” și „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani”.

Program artistic „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”  pe strada General Ștefan Burileanu (sectorul 1) / 9-10 septembrie 2023

În sectorul 1 al Capitalei, programul artistic al weekendului 9-10 septembrie la „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” se desfășoară în intervalul orar 10.00-21.00 pe strada General Ștefan Burileanu, între strada Nicolae Caramfil și strada Av. Alexandru Șerbănescu.

De la ateliere de creație pentru copii la concursuri, spectacole de circ, magie, concerte de muzică pop și jazz, locuitorii sectorului 1 vor avea la dispoziție activități artistice variate adecvate publicului de toate vârstele, organizate de PROEDUS în colaborare cu DGASMB, Teatrul „Stela Popescu”, Școala de Balet Arabesque, CTMB, Școala de Artă București, Teatrul Dramaturgilor Români și Teatrul de Comedie.

Și pentru că în acest weekend se desfășoară Bucharest Jazz Festival, la Combinatul Fondului Plastic, jazzul invadează și traseul pietonal din sectorul 1 la „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” cu concertul trupei Funky Misfits, duminică, 10 septembrie, de la ora 15.00. Concertul Funky Misfits se numără printre proiectele câștigătoare ale Apelului deschis pentru completarea programului artistic „Străzi deschise”.

Din programul weekendului 9-10 septembrie din sectorul 1 nu lipsesc activitățile sportive, zonele de joacă și mișcare, asigurate de PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București.

Școala de Artă București invită publicul să admire expoziții de pictură, colaje,  grafică, design vestimentar, decorațiuni interioare, precum și expoziția „Atelier pe simeze” a Secției Pictură copii, la sediul său din sectorul 4 al Capitalei, pe strada Cuza Vodă nr. 100. Expozițiile pot fi vizitate în ambele zile de weekend, în intervalul orar 10.30-21.30.

Restricții rutiere

Calea Victoriei | În weekendul 9-10 septembrie 2023, pe durata restricțiilor instituite, se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta, strada Știrbei Vodă între Calea Victoriei și Dem. I. Dobrescu. Traficul Societății de Transport București va fi deviat, fără afectarea călătorilor.

Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum și către unitățile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricțiilor pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol și Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu și Calea Victoriei, Calea Griviței între strada Constantin Budișteanu și Calea Victoriei, cu mențiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecționat către aleea din fața Palatului Știrbei, apoi către strada Banului.

În weekendurile în care se desfășoară evenimentul „Străzi deschise”, traficul rutier pe Calea Victoriei se reia pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22:00 până la ora 09:00. Pentru siguranța participanților la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă mașini se închid și pistele de biciclete.

Strada General Ștefan Burileanu | Vineri, 8 septembrie, traficul rutier pe strada General Ştefan Burileanu va fi restricționat între strada Nicolae Caramfil și strada Av. Alexandru Șerbănescu începând cu ora 22:00 și se va relua luni, 11 septembrie, începând de la ora 6:00 dimineața.

PROGRAM ARTISTIC „STRĂZI DESCHISE – BUCUREȘTI, PROMENADĂ URBANĂ” WEEKENDUL #19: 9-10 SEPTEMBRIE 2023

SÂMBĂTĂ, 9 SEPTEMBRIE 2023

Calea Victoriei – Muzeul Municipiului București – Casa Filipescu-Cesianu

10:00 – 17:30 „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute” // „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani” // „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani” expoziții(Muzeul Municipiului București)

Calea Victoriei – zona Statuie Iuliu Maniu

11:00 – 12:00 „Turtița fermecată” – atelier de teatru pentru copii care are la bază bine-cunoscuta poveste din folclor „Turtița năzdrăvană” (Teatrul „Ion Creangă”)

Calea Victoriei – zona Muzeul Național de Artă al României – Biserica Kretzulescu 

17:00 – 18:00 Workshop / concert de muzică meditativă Kirtanpractici de meditație (Asociația Centrul de Studii Vedice ISKCON București) – proiect câştigător al Apelului deschis pentru completarea programului artistic „Străzi deschise”

Calea Victoriei – trotuarul din fața Parcului „Nicolae Iorga”

18:00 – 20:00 „D᾿ale carnavalului”spectacol-lectură interactiv cu actorii Mihaela Mihăescu (Mița Baston), Gabriela Porumbacu (Didina Mazu), Cristi Toma (Iordache), Mihai Răzuș (Iancu Pampon), Mihai Baranga (Nae Girimea), Dragoș Mușat (Catindatul), Ionel Nițulescu (Ipistatul) (în cadrul proiectului artistic „Ochii minții”)

Calea Victoriei – zona Muzeul Național de Artă al României

18:00 – 19:30 Spectacole de teatru (Teatrul de Animație Țăndărică)

18:00 – 18:05 ​George Simian – „Michael Jackson”

18:05 – 18:10 Liliana Gavrilescu – „Lady C”

18:10 – 18:15 Ioan Brancu – „Mambo nr. 5”

18:15 – 18:20 Ioana Popovici Chelaru – „Lie, ie, veselie”

18:20 – 18:25 George Simian – „Balonul”

18:25 – 18:30 Liliana Gavrilescu – „Baba Veta”

18:30 – 18:35 Ioan Brancu – „Lebăda roșie”

18:35 – 18:40 Ioana Popovici Chelaru – „Viva Mexico”

18:40 – 18:45 George Simian – „Pictorul”

18:45 – 18:50 Liliana Gavrilescu – „Rosina”

18:50 – 18:55 Ioan Brancu – „Miorița”

18:55 – 19:00 Ioana Popovici Chelaru – „N&G”

19:00 – 19:05 George Simian – „Pe sârmă”

19:05 – 19:10 Liliana Gavrilescu – „Clovnul”

19:10 – 19:15 Ioan Brancu – „Câinele albastru”

19:15 – 19:20 Ioana Popovici Chelaru – „Două cuvinte”

Calea Victoriei – zona Monumentul Revoluției

19:30 – 20:10 Parada personajelorspectacole de acrobații (Circul Metropolitan București)

Sectorul 1 – Str. General Ștefan Burileanu (zona cuprinsă între strada Nicolae Caramfil și strada Av. Alexandru Șerbănescu)

10:00 – 21:00 Activități sportive, zone de joacă și mișcare (PROEDUS)

10:00 – 13:00 „București – orașul nostru!” – Atelier de creație(DGASMB)

10:00 – 13:00 „Brățările prieteniei” – Atelier de confecționat(DGASMB)

10:10 – 11:00 „Stela în vacanță!” – Atelier de joacă (Teatrul „Stela Popescu”)

11:00 – 11:45 Spectacol de dans (Școala de Balet Arabesque)

12:00 – 20:00 Zonă de activități interactive – concursuri (CTMB)

14:00 – 16:00 „Floarea soarelui” – atelier de creaţie/ „Albinuța” – atelier de pictură pe lemn (DGASMB)

16:00 – 16:45 Magitot (Teatrul Dramaturgilor Români)

17:00 – 17:45 Spectacol de dans contemporan (Școala de Artă București)

17:00 – 19:00 „Ghicește obiectul!”, „Sărituri cu coarda”, „Cu ce gândim?” – Jocuri interactive (DGASMB)                                    

18:00 – 18:45 Concert de muzică de promenadă (Școala de Artă București)

18:50 – 19:40 Spectacol interactiv de magie (CTMB)

19:00 – 19:45 Concert de muzică populară (Școala de Artă București)

Sectorul 4 – Strada Cuza Vodă nr. 100

10:30 – 21:30 Colaj de imagini – expoziție de colaje experți Cristina Dragomir, Iulian Lucan, secția Pictură adulți (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Mixajul artelorexpoziție de artă decorativăexperți Maria Constantinescu, Elena Borundel (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Atelier pe simezeexpoziție de picturăexperți Ioana Ionescu, Elisabeta Făcăianu, Cristina Dragomir, secția Pictură copii (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Expoziție de graficăcursanți experți Antonia Corgoja, Diana Alexe, secția Grafică (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Art Nouveaux de la decorativ la funcționalexpoziție de design vestimentar expert Maria Constantinescu, secția Design vestimentar (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Art Nouveaux de la decorativ la funcțional expoziție dedecorațiuni interioare expert Elena Borundel, secția Decorațiuni interioare (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Expoziție de iconografiecursanți expert Cristina Istrate, secția Iconografie (Școala de Artă București)

DUMINICĂ, 10 SEPTEMBRIE 2023

Calea Victoriei – Muzeul Municipiului București – Casa Filipescu-Cesianu

10:00 – 17:30 „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute” // „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani” // „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani” expoziții(Muzeul Municipiului București)

Calea Victoriei – zona Muzeul Național de Istorie a României

11:00 – 12:00 „Bădăranii”, Carlo Goldoni – spectacol jucat de trupa de teatru „Jucăușii” // Spectacole de muzică și dans folcloric  – Grupul vocal „Arta Jucăușă” (Clubul de artă pentru copii „Arta Jucăușă”) – proiect câştigător al Apelului deschis pentru completarea programului artistic „Străzi deschise”

Calea Victoriei – zona Statuie Iuliu Maniu

11.00 – 12.00 „Fuga prin povești”atelier de teatru pentru copii (Teatrul „Ion Creangă”)

Calea Victoriei – trotuarul din fața Parcului „Nicolae Iorga”

18:00 – 20:00: „O noapte furtunoasă”spectacol-lectură interactiv cu actorii Ioana Flora (Veta), Mihaela Mihăescu (Zița), Cristi Toma (Chiriac), Mihai Baranga (Jupân Dumitrache), Mihai Răzuș (Ipingescu), Dragoș Mușat (Spiridon), Richard Bovnoczki (Rică Venturiano), Ionel Nițulescu (Mitocanul-Pastramagiul) (în cadrul proiectului artistic „Ochii minții”)

Calea Victoriei – zona Muzeul Național de Artă al României

18:00 – 19:00 „Aport!” – spectacol de animație pentru copii – demonstrație de dresaj canin (Alina Neagoe) – proiect câştigător al Apelului deschis pentru completarea programului artistic „Străzi deschise”

Sectorul 1 – Str. General Ștefan Burileanu (zona cuprinsă între strada Nicolae Caramfil și strada Av. Alexandru Șerbănescu)

10:00 – 21:00 Activități sportive, zone de joacă și mișcare (PROEDUS)

10:00 – 13:00 Atelier de creațiedesen/pictură (DGASMB)

10:10 – 11:00 „Stela în vacanță” Atelier de joacă (Teatrul „Stela Popescu”)

10:00 – 13:00 „Plasă de vise” – Atelier de confecționare (DGASMB)

11:00 – 11:30 Spectacol de circ (Circul Metropolitan București)

12:00 – 12:40 Spectacol interactiv de muzică, pantomimă și improvizație (Teatrul de Comedie)

12:00 – 20:00 Zonă de activități interactiveconcursuri (CTMB)

14:00 – 14:40 Spectacol interactiv de muzică, pantomimă și improvizație (Teatrul de Comedie)

14:00 – 16:00 „Balena sclipitoare” –Atelier de colaje mărgele (DGSMB)

15:00 – 16:00 Concert JAZZ (Funky Misfits: Andrada Cretu – clape, Sergiu Popa – bas, Gabriel Draghici – chitară, Florina Fritz Popescu – tobe) – proiect câştigător al Apelului deschis pentru completarea programului artistic „Străzi deschise”

16:00 – 16:40 Spectacol interactiv de muzică, pantomimă și improvizație (Teatrul de Comedie)

16:00 – 18:00 Modelaj cu lut și confecționare tablou cu scoici (DGASMB)

17:00 – 17:45 Spectacol de dans contemporan (Școala de Artă București)

18:00 – 18:45 Concert de muzică de promenadă (Școala de Artă București)

18:50 – 19:40 Spectacol interactiv de magie (CTMB)

19:00 – 19:45 Concert de muzică populară (Școala de Artă București)

20:00 – 20:45 Concert de muzică pop (Școala de Artă București)

Sectorul 4 – Strada Cuza Vodă nr. 100

10:30 – 21:30 Colaj de imagini – expoziție de colaje experți Cristina Dragomir, Iulian Lucan, secția Pictură adulți (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Mixajul artelorexpoziție de artă decorativăexperți Maria Constantinescu, Elena Borundel (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Atelier pe simezeexpoziție de picturăexperți Ioana Ionescu, Elisabeta Făcăianu, Cristina Dragomir, secția Pictură copii (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Expoziție de graficăcursanți experți Antonia Corgoja, Diana Alexe, secția Grafică (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Art Nouveaux de la decorativ la funcționalexpoziție de design vestimentar expert Maria Constantinescu, secția Design vestimentar (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Art Nouveaux de la decorativ la funcțional expoziție dedecorațiuni interioare expert Elena Borundel, secția Decorațiuni interioare (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Expoziție de iconografiecursanți expert Cristina Istrate, secția Iconografie (Școala de Artă București)