Cu o lună înainte de începerea celei de-a unsprezecea ediții One World România, ARCUB găzduiește evenimentul de warm-up al festivalului „Cross Talk Radu Jude & Alexandru Solomon”.

Pornind de la cele mai recente documentare ale celor doi regizori – „Ouăle lui Tarzan” de Alexandru Solomon și „Țara moartă” de Radu Jude, Cross Talk a pregătit două seri de proiecții în Sala Mare de la ARCUB, urmate de un alt fel de dezbateri. Pentru Cross Talk Radu Jude & Alexandru Solomon, fiecare dintre cei doi regizori români va pregăti întrebări despre propriul film la care celălalt realizator va trebui să răspundă într-o discuție cu publicul, după vizionarea documentarului.

PROGRAM Cross Talk Radu Jude & Alexandru Solomon:

Duminică, 25 februarie, ora 19:30, Sala Mare ARCUB:

Proiecția documentarului „Ouăle lui Tarzan”, regia Alexandru Solomon, urmată de o discuție moderată de Alexandru Solomon, invitat Radu Jude

Marți, 27 februarie, ora 19:30, Sala Mare ARCUB:

Proiecția documentarului „Țara moartă”, regia Radu Jude urmată de o discuție moderată de Radu Jude, invitat Alexandru Solomon.

Cele două dezbateri vor fi transmise live pe platforma CINEPUB.

Biletele pentru cele două proiecții sunt disponibile prin Eventbook: „Ouăle lui Tarzan” & „Țara moartă”.

Despre „Ouăle lui Tarzan” și „Țara moartă”:

Ambele documentare, lansate în 2017 în cinematografele din România, explorează urmele lăsate de istorie în contexte diferite – Abhazia răvășită încă de războiul cu Georgia, pe de o parte, și România anilor 1930-¢40 văzută prin fotografiile din colecția Costică Acsinte, pe de altă parte.

Acțiunea din producția „Ouăle lui Tarzan” are loc în Suhum, capitala Abhaziei, o mică republică nerecunoscută oficial, aflată pe malul oriental al Mării Negre. Pe o colină deasupra orașului se întinde parcul unui institut medical de cercetare pe maimuțe, înființat de sovietici în anii ‘20. Legenda spune că a fost înființat pentru crearea unui hibrid între om și maimuță. Creatura nu a fost zămislită niciodată, la fel cum nici Omul Nou al comunismului nu s-a născut. Astăzi, oamenii și maimuțele sunt captivi într-un teritoriu răvășit de război și decenii de cruzime, fiind și unii și alții victimele unor serii de experimente nereușite.

„Țara moartă” este un documentar-eseu despre uimitoarea colecţie de fotografii realizate de Costică Axinte într-un mic oraş din România anilor ’30 şi ’40. Soundtrack-ul, compus în principal din fragmente din jurnalul unui medic evreu din aceeaşi perioadă, dezvăluie ceea ce fotografiile nu pot înfăţişa: răspândirea antisemitismului şi, apoi, o descriere bântuitoare a Holocaustului din România, un subiect rareori discutat astăzi în societatea românească.

Despre One World România

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania are loc între 16 și 25 martie 2018 la București. Timp de 10 zile, proiectăm cele mai noi filme documentare din toată lumea în 8 locații din centrul capitalei. Abonamentele generale și cele de 5 intrări au fost deja puse în vânzare pe site-ul partenerilor de la Eventbook.

Alte secțiuni principale, evenimente speciale și surprize din programul One World Romania 2018 vor fi dezvăluite în curând pe site-ul www.oneworld.ro și pe pagina de Facebook: www.facebook.com/one.world.romania.

Organizator: Asociația One World Romania

Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung

Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, Comisia Europeană- Reprezentanța în România, Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Uniunea Cineaștilor din România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Institutul Cultural Român, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Organizația Internațională pentru Migrație