În luna mai, programul artistic al evenimentului Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană include o serie de Tururi ghidate: Arhitectura industrială a Parcului Carol I. Tururile sunt susţinute de istoricul Florin Cristescu în zilele de 21-22 mai în intervalul orar 18.30-20.00.

  • Înscrierile pentru tururile din weekend-ul 21-22 mai se fac la adresa de e-mail inscrieri@arcub.ro, până pe 21 mai, ora 12:00, cu subiectul Înscriere tururi ghidate
  • Înscrierile se fac specificând numele, numărul participanților și ziua turului
  • Numărul maxim de participanți este de 50 de persoane pe eveniment.

Date despre traseu

Traseul, de aproximativ 3 km, va fi realizat în aproximativ o oră și jumătate de mers pe jos și se va desfășura în zona Câmpiei și Dealului Filaret, zonă marcată în zilele noastre de Parcul Carol, precum și de străzile din proximitatea acestuia. Punctul de întâlnire este la intrarea principală din Parcul Carol I, aflată în Piața Libertății, unde tronează și primul obiectiv al zilei și anume Fântâna Zodiac. Aceasta a fost construită în timpul regimului autoritar al lui Carol al II-lea căruia, în pofida criticilor ce pot fi aduse regimului, trebuie să i se recunoască totuși realizările în domeniul culturii.

Turul continuă cu un traseu pitoresc pe Strada Xenofon – cea mai frumoasă stradă în scări din oraș – cunoscută, mai ales, prin unicitatea ei în „marea” de asfalturi și aplatizări. Strada pitorească poartă vizitatorii, printre pisicile ce păzesc zona, într-un interesant scuar din vârful Dealului Suter. Situat la 84 de metri altitudine deasupra nivelului mării, Dealul Suter este punctul cel mai înalt al Bucureștiului central.

În proximitate se află Palatul Suter, astăzi unul dintre cele mai luxoase hoteluri ale orașului, având însă și o istorie interesantă. De la el s-au desprins mai târziu atât toponimul dealului, cât și al întregului cartier de vile luxoase interbelice. Turul ghidat merge pe Aleea Suter, încărcată de istorie, ce se termină în Strada Fabrica de Chibrituri. Se ajunge într-o zonă istorică industrială a Bucureștiului interbelic. În apropiere se află Gara Filaret, cea mai veche gară din oraș și, de altfel, prima, fiind inaugurată în anul 1869. Aici au ajuns primele trenuri ce au circulat în România pe relația Giurgiu-București Filaret. Astăzi, calea ferată a dispărut sub buldozerele ce au adus schimbări importante orașului, dar Filaretul și-a păstrat rolul de nod de transport, fiind transformată într-una dintre cele mai importante autogări ale orașului.

De la Gara Filaret, traseul turului ghidat traversează Strada Constantin Istrati și ajunge într-o zonă cu fabrici vechi, cât și cu străzi ce poartă numele unor fabrici, cum ar fi fosta fabrică de  mașini E. Wolff, astăzi Hesper. Imediat, pe partea stângă a străzii Cuțitul de Argint, se află Biserica Bărbătescu Nou, una dintre puținele clădiri ce au făcut parte din Expoziția Universală din anul 1906 inițiată de Regele Carol I.  A fost ridicată în stilul arhitectural moldovenesc, fiind o replică a Bisericii Sfântul Nicolae din Iași. Vizavi de Biserică, cu intrare pe aceeași stradă, există o parcelare interesantă de formă triunghiulară cu vile cu două etaje, ce reprezintă locuințe ale muncitorilor de la începutul secolului XX, ce lucrau la platforma industrială din vecinătate. În parc, participanţii vor vizita o altă clădire construită în cadrul expoziției generale din anul 1906 și, anume, Arenele Romane – un teatru de vară, construit după modelul amfiteatrelor romane, fiind închinat latinității poporului român. Urmează apoi o ușoară coborâre pe una dintre aleile parcului, îndreptându-ne spre Mausoleul Eroilor Comuniști și Mormântul Ostașului Necunoscut, două elemente definitorii pentru zonă, primul prin arhitectura impozantă, iar cel de-al doilea pentru istoria neamului românescLa ieşirea din parc, traseul urmează Strada Candiano Popescu, un personaj cu o poveste de viață interesantă legată indisolubil de cea a monarhiei românești. Următorul obiectiv va fi reprezentat de unul dintre puținele castele bucureștene, respectiv Castelul Țepeș, replică fidelă a cetății Poenari, construită în timpul voievodului muntean. Urmând traseul în coborâre al aceleiași străzi, se va discuta despre Căminul Măturătorilor și Uzina de Gaz și Electricitate a orașului interbelic. Traseul revine apoi în parc, unde participanţii vor afla istoria Statuii Giganților, având la bază o legendă de la poalele Masivului Bucegi.

Traseul se finalizează cu vizitarea unei alte fântâni, construite anterior parcului, în timpul unuia dintre cei mai cunoscuți edili ai Bucureștiului – Fântâna George Grigore Cantacuzino, ce astăzi îi poartă numele.

Obiective:

  1. Fântâna Zodiac
  2. Strada Xenofon
  3. Palatul Suter
  4. Gara Filaret
  5. Uzinele E.Wolff
  6. Biserica Bărbătescu Nou
  7. Arenele Romane
  8. Monumentul Eroilor Comuniști
  9. Mormântul Ostașului Necunoscut
  10. Castelul Vlad Țepeș
  11. Căminul Măturătorilor
  12. Uzina de Gaz și Electricitate
  13. Monumentul Giganților
  14. Fântâna George Cantacuzino

Grup: 20-50 persoane

Datele traseului:

21/22 mai 2022

Foto: profit.ro