Programul evenimentelor ARCUB 18 ani include trei spectacole inedite, susținute de trupa de teatru contemporan Lichtbende, din Olanda. Adresate în special copiilor, dar şi iubitorilor de show-uri multisenzoriale, reprezentaţiile artiștilor olandezi sunt o premieră pentru România, pe care scena ARCUB o oferă publicului bucureştean în serile de 18 – 21 mai, de la ora 20.00.

 

Spectacolele companiei Lichtbende îmbină artele vizuale, teatrul şi muzica şi introduc publicul în secretele primei vârste a cinematografiei printr-o serie de dispozitive şi instrumente de epocă, precum lanterna magică, gramofonul sau flaşneta, care sunt reînviate pentru a crea o atmosferă aproape hipnotică. Jocurile de lumini şi umbre sunt surprinzătoare pentru spectatorii din întreaga lume, care se lăsă rapid atraşi într-o lume de poveste. Un tren ce se mişcă încet, pe fundalul sunetului unui ceainic pus pe foc, acompaniat de saxofon, tobe şi flaut, imagini dinamice create cu ajutorul lanternei magice şi câteva personaje animate de mecanisme moderne – toate acesta evidenţiază depăşirea convenţiilor artistice şi trecerea către nivelul improvizaţiei.

 

Grupul Lichtbende este format din artiştii Marie Raemakers, Rob Logister şi muzicianul Alex Simu. Cei trei au un vast palmares în domeniul jocului tradiţional de umbre, care permite publicului să exploreze, să experimenteze şi chiar să devină el însuşi producător de cultură. 

 

Spectacolul este totodată şi o formă de educaţie pentru copii. Trupa Lichtbende şi-a câştigat notorietatea în şcolile olandeze prin workshop-urile interactive în cadrul cărora îşi evidenţiază vocaţia în transmiterea pasiunii pentru artă. Duminică, 18 mai, cei trei artişti vor organiza un astfel workshop şi la Sala ARCUB, unde îi vor învăţa pe cei prezenţi cum să creeze artă din materiale reciclabile. 

 

În serile de 19, 20 și 21 mai, de la ora 20.00, grupul de artiști Lichtbende va susține trei spectacole diferite, programate astfel:

 

luni, 19 mai –  POUFF

marți, 20 mai – KLIKKLAK

miercuri, 21 mai – TUTU

 

Producţiile trupei Lichtbende sunt privite de criticii de artă ca sursă a unui fenomen cultural: „Figurile se mişcă şi acţionează într-un spaţiu de câţiva milimetri. Acolo, înăuntrul acelui filigran delicat, lumina îl face să crească pe suprafaţa cortinei pe adevăratul protagonist al poveştii – pe copilul care trăieşte încă în fiecare dintre noi.  Surprinzător, acesta descoperă o cutie de pantofi care, pe vremuri, era jucăria lui preferată.\” 

                       (Revista Malaga Hoy, 2013)

 

Premiera Lichtbende la Sala ARCUB succede trei evenimente muzicale desfăşurate în cadrul seriei aniversare ARCUB 18 ani, respectiv concertul Impressions from Pangaea, susţinut de Teodora Enache alături de artiştii de talie internaţională, Lars Danielsson şi Xavier Desandre Navarre, Bach în ShowBiz, recitalul lui Zoli Toth, şi PianO ConcertO, moment muzical susţinut de Carsten Dahl. De asemenea, în perioada 13 -15 mai, iubitorii de artă fotografică au putut admira expoziţia Silent Places, semnată de Oleg Mutu. 

 

Biletele pentru spectacolele din zilele de 19, 20 și 21 mai pot fi achiziţionate de la Casa de bilete ARCUB şi online pe bilete.arcub.ro.

 

Preţ bilet: 35 lei

 

Accesul la workshop-ul programat duminică, 18 mai, de la ora 20.00 este gratuit.