Cine este adevăratul autor al filmului? Scenaristul sau regizorul?

 

Joi, 11 decembrie, de la ora 19.00, are loc o nouă ediție de Trialoguri la ARCUB. Iubitorii de film românesc au prilejul de a sta față în față cu unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați regizori români, Nae Caranfil. Într-o discuție liberă cu jurnalistul Cătălin Ștefănescu, invitatul special al Trialogurilor va aborda un subiect intersant referitor la secretele care se ascund în spatele realizării unui film. 

 

Fiecare dintre noi are cel puțin un film preferat și, poate, la un moment dat, toți ne-am întrebat dacă ceea ce ne-a atras în mod deosebit la acel film este subiectul construit de scenarist sau felul în care subiectul este pus în valoare de perspectiva regizorală. Pornind de la întrebarea „Cine este adevăratul autor al filmului? Scenaristul sau regizorul?“, artistul va încerca să explice în ce măsură scenariul și regia se întrepătrund, dacă ele se află în relație de interdependență sau dacă ponderea uneia este mai mare decât a celeilalte. 

 

Perspectiva asupra temei alese este cu atât mai interesantă, cu cât expune lucrurile din punctul de vedere al unui artist care, în majoritatea filemlor sale, între care amintim Asphalt tango, E periculoso sporgersi, Dolce far niente și Filantropica, a fost deopotrivă regizor și scenarist. 

 

Cei prezenți în Ceainăria ARCUB în seara de 11 decembrie se vor putea bucura totodată și de ritmurile relaxante ale muzicii interpretate de Peter Sarosi, care va destinde atmosfera și va conferi un farmec în plus ultimei întâlniri din acest an.

 

Trialoguri la ARCUB este un eveniment lansat în luna februarie 2014. Invitații speciali ai edițiilor anterioare au fost: scriitorul Mircea Cărtărescu, poetul Mircea Dinescu, psihologul Aurora Liiceanu, dirijorul Tiberiu Soare, scriitoarea Gabriela Adameșteanu, actrița Oana Pellea și poeta Ana Blandiana. Scopul central al întâlnirilor din seria Trialoguri la ARCUB este acela de a le oferi bucureştenilor şansa de a participa la discuţii relaxante, pe teme diverse, abordate de personalităţi ale lumii culturale așezate față în față cu cei care îi admiră și îi apreciază pentru ceea ce fac. 

 

Accesul la eveniment se face în baza unui bilet de intrare în valoare de 25 lei, care poate fi achiziţionat de la Casa de bilete ARCUB, din Str. Batişte nr.14.