Vanzarea pentru acest eveniment s-a terminat pe data de 3 mai 0:00.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România propune anul acesta un nou proiect participativ axat pe ilustrarea violenței domestice (re)simțită individual de către femeile din România în contextul pandemic. De la agresiuni sexuale, la violenţe fizice sau verbale, toate aceste experienţe dureroase conturate de pandemie pot fi cuprinse într-un obiect-memorie în cadrul expoziției De ce mai stai cu el?! organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România în parteneriat cu ARCUB și are loc în perioada 6 mai- 30 iunie, la ARCUB, în Sala Bolților.

Program de vizitare:

  • 6-15 mai cu program de vizitare, zilnic, între orele 12.00-20.00
  • 16 mai – 30 iunie cu program de vizitare, zilnic, între orele 14.00-19.00
  • ARCUB – Sala Bolților.

După închiderea programului de vizitare, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor ce va avea loc în noaptea de 14 mai, expoziția va avea acces gratuit și va putea fi vizitată până la ora 02 dimineața.

”De ce mai stai cu el? este expoziția celui ”de-al doilea val” de exprimare a Muzeului Pandemiei pentru publicul său. După ”Identități fragile” de anul trecut, acum revenim cu o temă dură, despre victimele violenței domestice mai ales în perioada de criză sanitară din ultimii 2 ani. Urmează să descoperim o serie de mărturii și descrieri ale unor situații în care femeile au ajuns în poziții de vulnerabilitate în cuplu, devenind victimele și supraviețuitoarele violenței domestice. Echipa noastră a urmărit mai ales felul în care relațiile abuzive reușesc să depășească pereții locuinței personale, ajungând atât la apropiați, cât și la sistemele sociale din jur. Vream să învățăm și să găsim împreună cu voi feluri în care să nu ne fie teamă să ne implicăm mai atent în viețile private ale altora. Mare parte din mărturiile din expoziție se referă la momente din timpul pandemiei, o perioadă în care spațiul social s-a restrâns dramatic. Pentru victimele violenței domestice, tensiunile și conflictele de acasă au crescut, de vreme ce accesul la sprijinul de orice tip a devenit limitat. Am creat un loc în care, deși mesajele și reconstuirile la care suntem expuși sunt greu de internalizat, totuși să ne simțim confortabil. Totul poate fi atins și folosit și, acolo unde simțim nevoia, putem participa cu sugestii și păreri.”Rețeaua Națională a Muzeelor din România

Rețeaua Națională a Muzeelor din România

Rețeaua Națională a Muzeelor din România este cea mai mare organizație profesională dedicată muzeelor, cu aproape 80 de membri instituționali și membri individuali. RNMR exploatează unul dintre cele mai mari avantaje competitive – munca într-un context naţional şi internaţional, construirea flexibilităţii, difuzarea de informaţii şi dezvoltarea unui know-how colectiv în interiorul unei reţele de largă acoperire. RNMR este afiliată la una dintre cele mai mari și influente reţele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations. Rețeaua organizează, de asemenea, în fiecare an, două evenimente importante: ”Noaptea Muzeelor” și ”Museums Meet Museums”.