Vanzarea pentru acest eveniment s-a terminat pe data de 13 septembrie 22:00.

Pret bilet 35 lei / 25 studenti

Colaborări de jazz în premieră, lansări discografice și nume internaționale pot fi ascultate live din toamnă la ARCUB, în cadrul Artist in Residence, anunță noul curator al stagiunii, saxofonistul Cristian Soleanu.

În concertul de deschidere a stagiunii, curatorul Cristian Soleanu aduce un omagiu celebrului Johnny Răducanu alături de alți cinci jazzmani din România. Concertul „I Remember Johnny” din 13 septembrie poartă titlul piesei compuse de Cristian Soleanu, care în 2018 a fost premiată la secțiunea Jazz a U.C.M.R. „Prin prezentarea în orchestrații noi ale unor compoziții precum Blues Monday, Pe Olt, Jocul Țambalelor, October Song, Joc, am intenția de a păstra, în memoria publicului, imaginea vie a lui Johnny Răducanu. Un muzician care avea o imensă bucurie de a cânta, bucurie pe care o dăruia de fiecare dată celor cu care împărțea scena”, declară Cristian Soleanu. Muzicienii aleși pentru acest proiect sunt pianistul Albert Tajtisaxofonistul Paolo Profetitrombonistul Florian Radutoboșarul Vlad Popescu, iar la contrabasIoan Baranga, unul dintre colaboratorii lui Johnny Răducanu din anii ’90.

 

„Am ales titlul acestei stagiuni, Jazzul – O istorie vie, gândindu-mă la istoria ce stă în spatele vieții și realizărilor profesionale ale fiecăruia dintre artiștii creatori. Muzica improvizată este rodul unor acumulări de ordin muzical, psiho-afectiv, intellectual, ele fiind diferite de la un artist la altul. Pe scenă, în timpul interpretării, acești factori dau greutate și un farmec aparte actului creator. Proiectele prezentate în cadrul stagiunii emană fiecare <<o istorie vie>> a artiștilor. Deși diferite, istoriile vii de la Artist in Residence sunt marcate toate de aceleași valori – creativitate, libertate, tradiție – ele constituindu-se astfel într-o alchimie a întregii tradiții muzicale a jazzului”, declară Cristian Soleanu, noul curator Artist in Residence.

 

Cristian Soleanu Sextet

 

Cristian Soleanu – saxofon

Albert Tajti – pian

Paolo Profeti – saxofon alto

Ioan Baranga – contrabas

Vlad Popescu – baterie

Florian Radu – trombon

Cristian Soleanu

Unul dintre cei mai importanți saxofoniști și muzicieni ai jazzului contemporan românesc, Cristian Soleanu este este component al Big Band-ului Societӑţii Române de Radiodifuziune şi unul dintre saxofoniştii de referinţӑ cu care au colaborat muzicieni importanţi precum Burton Greene, Nasheet Waits, Aura Urziceanu, Olivier Gatto, Richard Galliano, Tom Kirkpatrick. Un autodidact în studiul saxofonului, performeazӑ şi pentru spectacole de dans contemporan, face înregistrӑri pentru muzicӑ de teatru şi film şi colaboreazӑ cu Orchestra Naţionalӑ de Radio, Filarmonica George Enescu şi Opera Naţionalӑ Bucureşti.

 

Albert Tajti

Format sub îndrumarea lui Mircea Tiberian în muzicӑ de jazz la Universitatea Naţionalӑ de Muzicӑ din Bucureşti, Albert Tajti câştigӑ Marele Premiu pentru cea mai bunӑ trupӑ de jazz la Festivalul Internaţional Studenţesc de Jazz din Târgu Mureş. Este invitat sӑ cânte pe scena mai multor festivaluri din Bucureşti şi Budapesta, unde cântӑ alӑturi de nume precum Luiza Zan, Ana Cristina Leonte, Teodora Spînu, Nicolas Simion, Mihai Iordache, Gyárfás István.

 

Paolo Profeti

Saxofonist și compozitor italian, Paolo Profeti a devenit în ultimii ani o parte integrantă a scenei românești de jazz. Absolvent al Conservatorului Giuseppe Verdi și a Accademia internazionale della musica din Milano, Profeti a cântat mulți ani în Civica Jazz Band, a fost prim alto al Artchipel Orchestra, desemnată în 2012 cea mai bună formație de jazz din Italia. În România, Profeti devine membru al Bucharest Jazz Orchestra, cântă cu Big Band Radio și colaborează cu diverse trupe și artiști români.

 

Ioan Baranga

Unul dintre colaboratorii lui Johnny Răducanu din anii ’90, Ioan Baranga studiază contrabasul la Iași, unde îi cunoaște pe Anca Parghel, Liviu Mărculescu, Ion Baciu Jr., Emil Bîzgă. În 1989 se mută la București, unde contribuie alături de alți studenți și de Mircea Tiberian la înființarea primei secții de jazz din România, în cadrul Conservatorului Ciprian Porumbescu. Din 1995 este solo-contrabasist la Royal Flemisch Philharmonic Orchestra în Belgia, unde activează și în prezent.

 

Vlad Popescu

Vlad Popescu este membru al Big Band Radio din 1992 și percuționist secund al Filarmonicii George Enescu din 1996. Evoluează ca baterist și percuționist în concerte internaționale și la festivalurile de jazz de la București, Craiova, Sibiu, Cluj, Brașov și Brăila atât ca lider de proiect, cât și în trupe alături de muzicieni români și străini. În 2011 inițiază proiectul Stagiunea de Jazz în parteneriat cu Radio România Cultural și Teatrul ACT.

 

Florian Radu

Florian Radu este cunoscut pentru participările sale alături de Paolo Profeti la proiectele Bucharest Jazz Orchestra și albumul Jazzybirds. Florian Radu este membru al Orchestrei Naționale Radio.

 

PROGRAM ARTIST IN RESIDENCE

 • 4 octombrie: Inbar Fridman Trio (Israel) – „Winter Breaks”
 • 18 octombrie: Alex Simu Quintet – „Echoes of Bucharest”
 • 8 noiembrie: Sebastian Burneci Quintet – „I Dream that I Am Awake”
 • 22 noiembrie: Alessandro Rossi Group (Italia) – „Emancipation”
 • 13 decembrie: DUBLU CONCERT
  “Câștigătorii Bucharest Jazz Festival 2018”
  DIMITRIU / HUȚANU / NICOLAU feat ACKER“Dance”
  Sanem KALFA / George DUMITRIU