Vanzarea pentru acest eveniment s-a terminat pe data de 24 mai 22:00.

Joi 24 mai

Double Duets – prima parte | ora 20.00

Evocative

Cătălin Milea / Dan Mitrofan

Cătălin Milea – saxofon (RO)

Dan Mitrofan – chitară (RO)

 

Double Duets – partea a doua | ora 21.00

Blacksalt

Lucian Ban / Abraham Burton

Lucian Ban – pian (US / RO)

Abraham Burton – saxofon (US)

 

Studenții de la Conservator și elevii de la școlile de muzică pot beneficia de acces gratuit la concertele de jazz, în limita locurilor disponibile.

Accesul se face în baza legitimației de elev/student, în seara concertului, după intrarea în sală a spectatorilor deținători de bilete.

În acest sens rezervarea locurilor în avans nu este permisă.

 

Chitaristul Dan Mitrofan si saxofonistul Catalin Milea canta impreuna din 2014, timp in care au experimentat diferite idei si contexte muzicale. Intr-o dupa amiaza de februarie, cei doi intra in studioul Sysound din Bucuresti, si inregistreaza un material de compozitii proprii ce graviteaza intre jazz modern, muzici alternative si momente de muzica improvizata. Si pentru ca magnetismul, magia si chimia ne-farmazonica s-au intamplat (fara vreun ritual anume), au decis sa includa aceste piese pe un album numit „Evocative” in formula Magnets Duo, aparut in martie 2017 impreuna cu revista Sunete, recomandat celor ce doresc sa asculte jazz romanesc actual. Cele 9 piese transpar ca niste stop-cadre ale anumitor momente din viata celor doi si incearca sa transpuna muzical impresia lasata de aceste experiente traite intr-un anumit context fizic, emotional, cronologic, cardinal. Prin asociere sinestezica, o anumita stare (frame of mind) apare ca esenta, mostra, ca un parfum, o imagine cu capacitatea de a evoca sau crea noi amintiri, devine un portal temporal. Pot fi de folos cateva cuvinte pentru a sugera ceva din atmosfera muzicii Magnets Duo: lumina, sublim-sub limba, iubire mono-duala-triviala, stari-cadre, ubicuitate, teme pop/muzica usoara, dar va asiguram ca sunteti undeva in zona experimentala, cu un procent de maximum 20% distructiv.

 

Pianistul newyorkez de origine romana Lucian Ban aduce la Bucuresti in premiera absoluta ultimul sau proiect, duetul BLACKSALT ce prezinta pe ”unul dintre cei mai mari saxofoniști tenori ai timpului nostru” (Todd Barkan, curator Lincoln Center NYC) – tenoristul american Abraham Burton.

Un duet unic ce amesteca jazz-ul si impovizatia cu influente de muzica traditionala din Transilvania si Belize intr-un concept si sound cu totul originale.  Parteneriatul dintre cei doi muzicieni a inceput in 2006 la la New York in clubul de jazz Kavehazsi de atunci cei doi jazzmani au sustinut sute de concerte pe ambele parti ale Atlanticului, atat in duet cat si cu quartetul All Stars ELEVATION.

Au editat impreuna 2 albume pentru prestigioasa casa de discuri Sunnyside Records din NYC, productii ce s-au bucurat de acolade extraordinare in presa internationala: primul album „Mystery”inregistrat in concert la New York a castigat o serie de BEST ALBUM OF 2013 din partea Jazz Journalists Association, iar in 2016 albumul lor „Songs from Afar” cu invitat special cantaretul de muzica traditionala transilvan Gavril Tarmure avea sa castige o recenzie de 5* (masterpiece) si sa fie numit ALBUM OF THE YEAR in cea mai prestigioasa publicatie de jazz din lume DOWNWBEAT Magazine, alaturi de marile nume ale jazz-uli contemporan. O alta publicatie de renume international All About Jazz descrie colaborarea intre Ban & Burton drept „un triumf al comunicarii emotianale si muzicale”

Abraham Burton spune despre colaborarea cu Lucian Ban: ”Muzica lui este printre cele mai creative pe care le-am cântat vreodată. Are multă emoție și trăire, are și un ritm propriu interior, curge foarte bine, este foarte lirică.” 

La rândul său, Lucian Ban consideră că: ”Între mine și Abraham există o chimie muzicală și umană cu totul particulară. El este unul dintre cei mai mari cunoscători ai tradiției jazz-ului american și posedă un simț al melodiei uluitor, cu totul unic între muzicienii de jazz”.

JAZZ INSIDE MAGAZINE

„Cei doi creează o muzică ce reinventează idiomul, un flux sonor ce coboară din marea

tradiție a jazz-ului, dar se îndreaptă creativ spre viitor. Ei reprezintă  ”noul jazz”

în forma sa cea mai   spectaculoasă”

                  Duetul BLACKSALT a sustinut concerte de  la Lincoln Center (Dizzy’s) in New York pana la Paris in Franta si a fost apreciat de ascultatori si critici pentru distilarea poetica a sound-ului de jazz cu inflexiuni din muzica traditonala a locurtilor de bastina a celor doi muzicieni. Pasiunea pentru groove si jazz ballads, pentru puritatea melodica si libertatea formala, pentru traditie si avantgarda fac din duetul BLAKSALT un ansamblu al noului mileniu in jazz.