The tuba project – all stars
Grupul a fost înfiinţat în 2004, după o lungă colaborare muzicală între Alex Harding şi pianistul de origine română Lucian Ban, iar în prezent reuneşte unele dintre cele mai creative voci ale jazz-ului, formând un ansamblu unic.
Extraordinarul talent al lui Bob Stewart – considerat cel mai bun tubist de jazz şi care poate cânta la acest instrument în orice mod posibil – aduce un beneficiu imens sunetului special al formaţiei. Originalitatea e marcată şi de saxofonul sentimental al lui Alex Harding, de sensibilitatea altosax-ului şi flautelor lui Bruce Williams, de influenţele est-europene bizare aduse de Lucian Ban la pian şi de ritmurile creative ale unui maestru percuţionist al jazz-ului modern, Derrek Phillips.
După numeroase concerte şi reprezentaţii apreciate de public, în 2005 la CIMP Records a fost scos pe piaţă primul album, intitulat TUBA PROJECT. Lansarea a fost extrem de bine primită atât de fani, cât şi de critici.
Budd Kopman în All About Jazz
” … odată cu the TUBA PROJECT, Lucian Ban şi Alex Harding au închegat un album viguros, sentimental, energetic şi câteodată extatic. Hrănindu-se din rădăcinile adânci ale jazz-ului şi muzicii afro-americane, aceşti muzicieni cântă cu o entuziasm contagios…”
BOB STEWART – este unul dintre cei mai buni tubişti de jazz din lume. Este un instrumentist virtuos, iar solo-urile sale explorează la maximum subtilităţile tubei. Colaborarea fără precedent cu altistul Arthur Blythe l-a consacrat pe Stewart ca fiind un muzician desăvârşit.
Să redefinesc rolul tubei în jazz a fost un proces de creştere personală.
„Bineînţeles, am fost influenţat de tradiţii, cum ar fi cele din New Orleans sau Suriname, ori de muzicieni ca Thelonius Monk. În schimb, concertele live alături de alţi instrumentişti, Gil Evans, spre exemplu, m-au ajutat să îmbogăţesc modalităţile de expresie ale tubei”.
Bob Stewart a cântat şi a înregistrat melodii cu artişti celebri, dintre care: Gil Evans, Dave Burrell, Howard Johnson, Arthur Blythe, Jerome Harris, Graham Haynes, Steve Turre, Carlos Ward etc.
S-a mutat la New York la sfârşitul anilor ’60 şi s-a alăturat ansamblului Substructure. În această perioadă a cântat cu Carla Bley, cu Frank Foster’s Loud Minority şi cu orchestrele conduse de Sam Rivers şi Gil Evans. În decada următoare a fost membru în formaţia lui Arthur Blythe şi a lucrat cu David Murray’s big band, Lester Bowie’s Brass Fantasy, şi orchestra lui Henry Threadgill. În anii ’80 şi ’90 a fost în componenţa formaţiei de tube Gravity condusă de Howard Johnson.
ALEX HARDING – născut la Detroit, a studiat şi a lucrat la Universitatea Massachusetts cu Yusef Lateef, alături de care a făcut în 1990 turneul european „Porgy and Bess”. În 1993, Alex s-a alăturat sextetului Julius Hemphill Saxophone, iar în anii următori a cântat cu nume celebre – Muhal Richard Abrams, Craig Harris, Lester Bowie, Clark Terry, Joe Bowie (Defunkt), Frank Lacy, Hamiet Bluiett, Oliver Lake, Greg Osby, David Murray (big band), Sun Ra Arkestra şi de proiectul Sun Ra All-Star (cu Ahmed Abdullah).
De asemenea a cântat cu B.B.King, Bjork, David Lee Roth şi cu regina muzicii soul, Aretha Franklin în 2001, în cadrul „Divas Live” la Radio City Music Hall.
Criticii îl evidenţiază ca fiind “noua voce a saxofonului bariton modern, păstrătorul marii tradiţii a legendarilor saxofonişti bariton ca Ellington’s Harry Carney, Ppepper Adams şi Hamiet Bluiett”.
Alex Harding a fost invitat să cânte la peste 20 de albume. Primul său album, Freeflow, a avut cronici foarte bune în Jazz Times, Portugal Jazz Update şi All About Jazz. În 2003 a realizat, alături de Lucian Ban, albumele Somethin’ Holy şi Premonition.
http://www.jazzconnect.com/brucewilliams/
BRUCE WILLIAMS – este cel mai nou şi cel mai tânăr membru al gupului de renume mondial The World Saxophone Quartet. Originar din Washington D.C., şi-a făcut cunoscută prezenţa pe scena jazz-ului prin succesul primelor sale albume, Brotherhood şi Altoicity – înregistrate la Savant Records.
A făcut o impresie memorabilă prin colaborări la înregistrarea audio sau video a mai mult de 20 de CD-uri şi a cântat alături de nume legendare ale jazz-ului, dintre care: Little Jimmy Scott, Frank Foster, The Lincoln Center Jazz Orchestra, Stanley Cowell, Louis Smith, Cecil Brooks III, The Count Basie Orchestra, The World Saxophone Quartet, Russell Gunn, Curtis Fuller, and Roy Hargrove.
Bruce Williams este un versatil stilist al saxofonului, abordând o variată paletă de stiluri – de la tradiţional la hip-hop sau avant-garde. A fost premiat de către publicaţia Downbeat şi de fundaţia The Charlie Parker Music and More. Capacitatea sa de a interpreta cu măiestrie diversele stiluri de jazz, apreciată în numeroase oraşe din US şi din străinătate – Franţa, Italia, Germania, Scandinavia, Elveţia, India, Japonia – l-a condus deja către două nominalizări le premiile Grammy.
„Bruce Williams face parte din noul val de tineri jazz-işti talentaţi, care oferă suflet şi virtuozitate… Bruce ‘Blow-Daddy’ are toate şansele să ajungă un punct de reper al muzicii de jazz actuale.” – Branford Marsalis
http://www.derrekphillips.com/
DERREK PHILLIPS – născut în 1975, a început să ia lecţii de tobe la vârsta de 6 ani, mergând pe urmele tatălui său. Acest prim pas l-a condus spre o carieră muzicală de excepţie ca profesor, compozitor şi toboşar.
A terminat studiile la Universitatea William Paterson din Wayne, New Jersey, obţinând diploma de absolvire în studii de jazz. Printre colegii lui se numărau Tony Williams, Horace Arnold, Yoron Israel şi John Riley.
Derrek Phillips a mers în turnee şi a înregistrat împreună cu Charlie Hunter (cu care a lansat de curând Right Now Move la casa de discuri Rope-a-dope), a avut un contract de doi ani cu Greg Osby, şi a cântat alături de Ronny Jordan, Dave Douglas, Rufus Reid, Jason Moran, Adam Levy, Michele Rosewoman, Marcus Belgrave, Vijay Iyer, Sam Newsome şi Joshua Redman.
De asemenea a colaborat şi cu John Mayer, Bela Fleck şi Flecktones, John Scofield, String Cheese Incident, Karl Denson’s Tiny Universe, Fourplay şi WAR. A avut şansa de a cânta atât în Statele Unite ale Americii, Canada, Europa cât şi în Brazilia, Coreea, India, Japonia; a mers şi în turnee alături de trupa de toboşari şi trompetişti Concord Blue Devils, de legendarul ansamblu San Francisco Mime Troupe and Midnight Voices şi de Mohammed Bilal de la MTV’s Real World.
LUCIAN BAN – Nominalizat de două ori, în 2005 şi 2006 pentru „Best European Jazz Musician” de Hans Koller Foundation şi Guvernul Austriei, pianistul şi compozitorul Lucian Ban este originar din Transilvania. Din 1999 trăieşte şi activează profesional în New York ca muzician de jazz. Editează 6 albume ca leader şi co-leader pentru case de discuri din Europa şi US, albume primite cu elogii de presa de specialitate de amble părţii ale oceanului.
În All About a Jazz – Terrell Homes spune despre muzicianul roman
” .. pianistul Lucian Ban cântă cu o fluenţă şi sensibilitate care aminteşte în acelaşi timp de un Vladimir Horowitz şi McCoy Tyner…”
Lider a mai multe proiecte – Tuba Project featuring Bob Stewart, Asymmetry featuring Jorge Sylvester, Hieroglyphics featuring Barry Altschul şi Mark Feldman – pianistul cântă in cluburi şi săli de concert pentru jazz din New York, precum Jazz Gallery, Lincoln Center, Cornelia Café, Barbez, Jazz Standard, şi este invitat frecvent la festivaluri şi turnee europene.
A studiat compoziţie cu Anatol Vieru la Academia de Muzică din Bucureşti, după care şi-a continuat formarea la prestigioasa New School University din NYC unde obţine un BFA în Jazz Contemporary Composition în 2002. A fondat grupul The Jazz Unit Quintet în 1994 şi a realizat două albume cu acesta la Casa de discuri Green Records: Changes – Live at Green Hours în 1998 şi From now on în 1999, care câştiga “Best Jazz Album of 1999 în România” (2000) decernat de Asociaţia Compozitorilor Români.
În SUA a realizat albumele: Somethin’ Holy – duet cu Alex Harding (2003), urmat de Premonition (2003) pentru CIMP Records, şi Playground (2006) cu Asymetry Quartet pentru casa norvegiană JAZZAWAY Records, urmat de Tuba Project, alături de Bob Stewart la tubă.
Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.lucianban.com şi www.cimprecords.com