Proiect cultural creat de Catinca Tabacaru Gallery şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti afectiv” 2022.

Proiectul The Real Deal își propune să analizeze și să prezinte publicului manifestări artistice pe tema populismului, a culturii de masă, a manipulării media și a fake-news-ului. Manifestându-se printr-o expoziție de artă vizuală, două evenimente de tip artist-talk și un podcast, The Real Deal inovează prin propunerea unei cercetări artistice multidisciplinare asupra fenomenelor ca populismul, pop culture sau fake news, oferind astfel un spațiu generos, online și offline, în care un dialog este inițiat între artiști, cercetători și public.

Inițiativa se concretizează prin realizarea unei expoziții solo a artistei Daniela Pălimariu – All the rumors are true – care, prin lucrările sale de sculptură și video, oferă o perspectivă personală asupra temei generale a proiectului. Pe parcursul expoziției, artista susține și o prezentare de artist deschisă publicului, cu ocazia căreia explică în detaliu lucrările și cercetarea din spatele acestora.

O componentă la fel de importantă a proiectului este podcastul The Real Deal, al cărui pilot va cuprinde 3-5 episoade. Această serie va avea ca gazde pe Daniela Pălimariu, artistă și pe Catinca Tăbăcaru, galeristă, iar ca invitați – câte trei persoane în fiecare episod – diverși artiști și artiste, dar și curatori/curatoare, cercetători/oare etc. Toți participanții au în comun, pe lângă domeniul cultural în care activează, faptul că sunt părinți – astfel, podcastul se concentrează pe provocările pe care le avem, ca societate, în ceea ce privește noile generații, pe dificultățile dialogului intergenerațional și efectele culturii media asupra experienței de parenting.

Pentru a întregi imaginea provocărilor asupra a ceea ce înseamnă să fii părinte într-un context social și economic tulbure, Alina Monica Marinescu este gazda unui eveniment în care spectatorii pot urmări scurtmetrajele produse în cadrul proiectului „Solitare solidare”. „Solitare solidare” oferă un cadru artistic pentru explorarea experiențelor maternității din perioada pandemiei și transpunerea lor în lucrări de artă digitală. Cinci mame din medii sociale diferite au participat la o rezidență de scriere creativă, cele cinci texte rezultate fiind distribuite în cinci echipe formate din câte doi artiști: un muzician și un artist vizual. Aceștia au conceput pe baza lor sounddesignul și ilustrația vizuală din care a rezultat lucrarea digitală.

Evenimentul include și o discuție publică coordonată de Alice Monica Marinescu, cu scopul de a crea un spațiu de reflecție și conștientizare privind felul în care pandemia a afectat femeile și mamele și de a propune măsuri pentru îmbunătățirea condiției lor. Pe lângă latura afectivă atașată unor subiecte de multe ori evitate în spațiul public, toate evenimentele se desfășoară la Galeria Catinca Tabacaru, aflată în incinta clădirii ISAF din cartierul Giulești, pentru a consacra pe harta evenimentelor culturale din capitală acest spațiu plin de potențial.

Calendar The Real Deal

13 octombrie – All the Rumors Are True / Solo show de Daniela Pălimariu.

14 octombrie – Artist talk Daniela Pălimariu

27 octombrie – proiecție „Solitare solidare” & Artist-talk Alice Monica Marinescu

Despre Galeria Catinca Tăbăcaru

Galeria Catinca Tabacaru a fost fondată în 2014 la New York, unde a devenit recunoscută la nivel internațional prin artiștii reprezentați, provenind de pe cinci continente, și printr-o rezidență de artă itinerantă, cu expuneri în Zimbabwe, Canada, Serbia, Nigeria, Finlanda și, recent, în România.

În 2020, Tabacaru a mutat sediul galeriei din New York la București, considerând că, în acest moment, este important ca activitatea galeriei să se desfășoare într-un oraș unde scena artistică este în plin avânt. Galeria deține un spațiu de proiect în Harare, Zimbabwe, activ începând cu 2015 și funcționează, de asemenea, ca o platformă pentru proiecte multidisciplinare, cu accent pe practicile performative. Printre proiectele majore se numără: TRANS-Ville (2017-2018), o serie de performance-uri în patru acte curatoriate de Coco Dolle și prezentate la fereastra publică a galeriei din New York, Transcultural Protocol (2017), un performance de Rachel Monosov și Admire Kamudzengerere – prezentat în 2017 în cadrul bienalelor de la Veneția și Bamako și al Thalie Art Foundation din Bruxelles și VIDEO+RADIO+LIVE (2021) un proiect colaborativ dedicat performance-ului, inclus în programul oficial al Bienalei Art Encounters 2021.

În 2022, Galeria Catinca Tabacaru a început să activeze ca spațiu expozițional în clădirea ISAF, asigurându-le artiștilor galeriei un atelier shared-space pentru lucrul individual și în comun.

Detalii: catincatabacaru.com/