Bucureşti a sărbătorit cea mai frumoasă perioadă a anului cu maraton de colinde şi datini de Crăciun, cu mii de ture în roata panoramică şi carusel, sute de dansuri pe gheaţă la patinoar şi tot atâtea turte dulci, cadouri şi suveniruri cumpărate de la artizani veniţi din toate colţurile ţării la Târgul de Crăciun Bucureşti 2022. Cu peste 900.000 de vizitatori în cele cinci săptămâni, Târgul din Piaţa Constituţiei a fost printre cele mai căutate destinaţii ale sărbătorilor de iarnă din Capitală.

Desfăşurat în perioada 20 noiembrie – 26 decembrie 2022 în Piaţa Constituţiei, ediţia din acest an a fost organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive Bucureşti şi CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.

Pe parcursul celor cinci săptămâni de Târg, sute de mii de bucureşteni şi turişti au vizitat tărâmul magic din Piaţa Constituţiei pentru parcul de distracţii, concerte, cumpărături de Crăciun, street food şi, nu în ultimul rând, întâlniri cu Moş Crăciun. Pe perioada Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar, iubitorii fotbalului au urmărit în direct cele 64 de meciuri ale ediţiei, transmise de TVR, şi au scandat şi aplaudat în număr mare finala dintre echipele Argentinei şi Franţei din 18 decembrie.

În ciuda frigului de afară, atmosfera de sărbătoare la Târgul de Crăciun Bucureşti a fost întreţinută de peste 200 de artişti care au adus în Piaţa Constituţiei magia Crăciunului prin 57 de prestaţii live. După ce Andra a deschis seria de concerte cu un show exploziv pe 30 noiembrie, Orchestra Naţională Valahia a marcat Ziua Naţională a României cu cântece şi dansuri populare, iar seara de Sfântul Nicolae a venit cu un cadou muzical adus de soprana Felicia Filip.

Piaţa Constituţiei a devenit neîncăpătoare la concertul rock IRIS Cristi Minculescu, Valter şi Boro, publicul a încins hore şi sârbe la concertele de muzică populară ale lui Ilie Caraş, Florin Grigore, a aplaudat pe basarabenii de la LUPII lui Calancea şi a fredonat refrenele colindelor folk cântate de Ducu Bertzi şi Mircea Baniciu.

Momente emoţionante au fost aduse în Piaţa Constituţiei de naiul lui Nicolae Voiculeţ, colindele maramureşene ale proiectului Ma Ra Mu şi muzica bizantină a Mariei Coman. Crăciunul în stil clasic a fost adus la Târgul din Piaţa Constituţiei de soprana Ana Cebotari, de contratenorul Cezar Ouatu şi Opereta Stars.

Vizitatorii Târgului de Crăciun Bucureşti au petrecut ajunul şi prima zi de Crăciun în sonorităţile feerice din concertele Paulei Seling şi Narcisei Suciu, două voci consacrate ale colindelor româneşti. Crăciunul muzical din Piaţa Constituţiei s-a încheiat cu un concert de „Cântece de iarnă” interpretate cu sensibilitate şi umor de îndrăgitul artist Nicu Alifantis.

În cele patru weekenduri de concerte, pe scena din Piaţa Constituţiei au urcat nume consacrate ale muzicii corale, precum Corul de Copii Radio, ansambluri folclorice şi formaţii de alămuri, dar şi coruri de copii şi grupuri vocale ale unor şcoli şi licee din Bucureşti înscrise în Programul Naţional Cantus Mundi.

Credit foto: Lavinia Cioacă / ARCUB