„Străzi Deschise, București – Promenadă Urbană” și expoziții atractive, alternative de petrecere a timpului liber în weekendul 13-14 iulie
În weekendul 13-14 iulie, ținând cont de temperaturile ridicate, bucureștenii și turiștii pot opta pentru plimbări relaxante pe Calea Victoriei, pe segmentul de drum Bulevardul Dacia – Splaiul Independenței, în cadrul proiectului „Străzi deschise, București – Promenadă urbană”. Mai mult, având în vedere condițiile meteorologice anunțate în această perioadă, organizatorii recomandă trecătorilor să se hidrateze corespunzător și să respecte sfaturile oferite de specialiști pentru a se proteja de căldură.
Astfel, Calea Victoriei, una dintre cele mai emblematice artere din București, redevine traseu pietonal, în cadrul proiectului „Străzi deschise, București – Promenadă urbană”, oferind participanților ocazia de a redescoperi frumusețea și diversitatea arhitecturală a orașului, precum și de a explora zone istorice din centrul Capitalei.
În weekendul 13-14 iulie, pe durata restricțiilor instituite, între orele 10:00 și 22:00 se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe segmentul de drum de la intersecția cu Bulevardul Dacia, Strada Știrbei Vodă, Strada Ion Câmpineanu, Bulevardul Regina Elisabeta. Traficul Societății de Transport București va fi deviat, fără afectarea călătorilor. Traficul rutier pe Calea Victoriei se va relua pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 23:00 până la ora 09:00. Pentru siguranța participanților la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă mașini se închid și pistele de biciclete.
Organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București – în calitate de operatori zonali, proiectul „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” este o invitație pentru locuitorii orașului și turiști să exploreze și să se bucure de patrimoniul cultural și artistic al Bucureștiului într-un cadru relaxant și accesibil. Proiectul este susținut de Raiffeisen Bank România, în calitate de partener principal, și de PPC, în calitate de partener.
Ca o alternativă de petrecere a timpului liber, se recomandă vizitarea unor expoziții atractive cu acces gratuit, precum: expozițiile de la Casa Filipescu-Cesianu a Municipiului București, Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute și În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani, deschise sâmbătă și duminică, în intervalul 10:00-17:30, și expozițiile organizate de Școala de Artă București, pe Strada Cuza Vodă nr. 100, în Sectorul 4, ce oferă publicului oportunitatea de a admira lucrările cursanților din diverse secții artistice, între orele 15:00 și 20:30.
De asemenea, spațiile generoase și răcoroase de la Hanul Gabroveni găzduiesc mirifica lume a excentricului artist Salvador Dalí. Expoziția-fenomen Universul lui Salvador Dalí este deschisă publicului larg în fiecare zi a săptămânii, între orele 10:00-20:00. Organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu HADRAN Events, expoziția oferă șansa unică de a explora profunzimile și excentricitățile geniului Salvador Dalí prin sculpturi în bronz și sticlă, litografii, gravuri, ilustrații de carte, miniaturi din aur incrustate cu pietre prețioase și mobilier suprarealist ce poartă amprenta inconfundabilului artist. Biletele pot fi achiziționate atât online, de pe entertix.ro, cât și de la casa de bilete ARCUB (intrarea din Strada Gabroveni nr. 50-53).
Atmosfera veacului trecut și eclectismul societății românești interbelice pot fi redescoperite de marți până duminică, în intervalul 12:30-18:00, la Casa Eliad din Bulevardul Mircea Vodă nr. 5, în cadrul expoziției Feminitatea veacului trecut. De la Belle Epoque la Interbelic, organizată de Primăria Capitalei, prin Centrul Cultural Expo Arte, în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. Gândită ca o incursiune în obiceiurile vestimentare românești de la începutul secolului XX, expoziția prezintă, prin piese urbane de îmbrăcăminte, costume tradiționale și accesorii selectate de curatoarea Iulia Gorneanu, o imagine autentică a societății românești interbelice. În zilele de luni, expoziția este închisă. Accesul publicului este gratuit.