ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București vă invită să vă perfecționați tehnicile de predare a muzicii la atelierele demonstrative Kodály, desfășurate pe 19 și 20 noiembrie, în cadrul proiectului CULTURĂ PRIN MUZICĂ – CULTURE THROUGH MUSIC.

 

Susținute de Borbála Szirányi, profesoară la Institutul Kodály din cadrul Academiei de Muzică Liszt Ferenc din Ungaria, atelierele vă vor convinge că arta sunetelor se poate învăța în joacă. Cum? Utilizând propria voce, „instrumentul” muzical natural și cântece din repertoriul folcloric, care dezvoltă intuiția și spontaneitatea. Astfel, elemente cheie ale compoziției muzicale precum înălțimea sunetului, ritmul, tempoul, dinamica se deprind inconștient, iar prin cântec și mișcare, copiii le experimentează înainte ca ele să devină simboluri scrise pe hârtie. Sunt principii elaborate de profesorul de origine maghiară Zoltán Kodály care a înnoit pedagogia muzicală din Europa secolului XX.

În luna noiembrie, vor avea loc 3 ateliere demonstrative Kodály conform programului următor:

  1. Atelier pentru studenții de la Universitatea Națională de Muzică București

 

Data: 19 noiembrie

Interval orar: 16:00-20:00

Loc: Studioul de Operă și Multimedia din cadrul Universității Naționale de Muzică

 

Descriere:

– Atelier concentrat pe aptitudinile și cunoștințele muzicale care pot fi dezvoltate prin cântec;

– Scurtă introducere în filozofia Kodály;

– Introducere în sistemul de educație muzicală din Ungaria, cu prezentări video despre pregătirea muzicală în copilăria timpurie, școala primară și gimnazială, precum și despre predarea instrumentală bazată pe metoda Kodály;

– Combinarea cântecului cu mișcările.

  1. Atelier pentru muzicieni și profesori de muzică

Data: 20 noiembrie

Interval orar: 9:30 -12:30

Loc: Sala ARCUB (Strada Batiște nr. 14)

 

Descriere:

 

– Atelier concentrat pe aptitudinile muzicale ce pot fi dezvoltate și pe cunoștințele ce pot fi dobândite prin cântec;

– Scurtă introducere în filozofia Kodály;

– Jocuri muzicale, un mod antrenant de a motiva adolecenții (începători de vârstă mai ridicată) pentru a lua parte în mod activ la procesul de creare a muzicii;

– Combinarea cântecului cu mișcările.

  1. Atelier pentru învățători și educatori

Data: 20 noiembrie

Interval orar: 14:00-17:00

Loc: Sala ARCUB (Strada Batiște nr. 14)

 

Descriere:

– Atelier concentrat pe aptitudinile muzicale ce pot fi dezvoltate și pe cunoștințele ce pot fi dobândite de studenți, prin cântec, cu accent pe pregătirea elementară;

– Scurtă introducere în filozofia Kodály;

– Analiza unei înregistrări video cu elevi de clasa a III-a, bazată pe metoda Kodály;

– Combinarea cântecului cu mișcările.

 

Înscrieri

Participarea este gratuită, iar înscrierile se fac până la data de 12 noiembrie 2015, printr-un email la adresa protocol@arcub.ro. Pentru ca înscrierea să fie validă, vă rugăm să includeți următoarele informații: nume, prenume, număr de telefon, adresă e-mail, funcția (profesor de muzică/ învățător/ educator /muzician/ student).

La fiecare atelier se pot înscrie maximum 15 participanți.

Cei care sunt interesați de principiile de educație muzicală Kodály și nu au reușit să se înscrie la ateliere, pot asista ca spectatori în sală, în limita locurilor disponibile (Studioul de Operă și Multimedia UNMB – 100 locuri, Sala ARCUB – 200 locuri).

Biografii

Borbála Szirányi (n. 5 mai 1974) are ca specializare educația muzicală și dirijatul coral, fiind absolventă a Academiei de Muzică Liszt Ferenc din Ungaria, în anul 1997. Colaborarea cu Institutul Kodály a început în anul 1999, prin inițierea unor lecții demonstrative. Din anul 2000, Borbála Szirányi a predat în mod regulat ca profesor invitat în cadrul Conservatorului Central de Muzică din Beijing unde programul Kodály a fost lansat sub îndrumarea ei. Ulterior, ea a predat cursuri Kodály în Shanghai (2001), Canton (2005, 2006), Dublin (2013, 2014), Singapore (2013, 2014) și în Țara Galilor (2015).

 

Zoltán Kodály (16 decembrie 1882, Kecskemét – 6 martie 1967, Budapesta) a fost una dintre personalitățile cele mai marcante ale culturii maghiare din secolul al XX-lea: compozitor, etnomuzicolog, profesor de muzică și lingvist. Recunoscute pe plan internațional, principiile sale stau la baza învățământului muzical general din Ungaria și joacă un rol important în formarea muzicienilor profesioniști.

Realizat în parteneriat cu instituții de prestigiu din Islanda, Ungaria și România, CULTURĂ PRIN MUZICĂ – CULTURE THROUGH MUSIC este un proiect complex care își propune să revoluționeze pedagogia muzicală din România prin prezentarea metodelor Kodály, Dalcroze și Orff. Implementate de câteva decenii în Europa, cele trei metode de educație muzicală îmbină rigorile științifice cu spontaneitatea și creativitatea. În plus, ele stimulează procesul cognitiv și afectiv, dovedindu-și aplicabilitatea în domenii precum medicina și psihoterapia. Desfășurat până în iunie 2016, proiectul înglobează o serie de conferințe și ateliere dedicate studenților de la Universitatea Națională de Muzică București, profesorilor de muzică, muzicienilor, educatorilor, învățătorilor, dar și publicului larg care dorește să descopere noi metode de educație muzicală.

Mai multe informații despre proiectul CULTURĂ PRIN MUZICĂ pe pagina de facebook: www.facebook.com/culturethroughmusic/

Proiectul CULTURĂ PRIN MUZICĂ este finanțat printr-un grant acordat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Grantul este acordat în cadrul Fondului Bilateral Național gestionat de Ministerul Fondurilor Europene, iar cofinanțarea este asigurată de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

 

Parteneri instituționali: Universitatea din Islanda – Centrul Islandez pentru Cercetare în Muzică, Institutul Kodály al Academiei de Muzică Liszt Ferenc din Ungaria, Universitatea Națională de Muzică din București, Asociația Dalcroze România.

Parteneri media: TV CITY, RFI România, Radio România Cultural, Radio București FM, Radio România Muzical, mediaTRUST.

Parteneri media online: port.ro, orasulm.eu, inoras.ro, bigcitylife.ro, goingout.ro, urban.ro, ziarulmetropolis.ro, getlokal.ro, psnews.ro.