Proiectul AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică este organizat de AREAL și cofinanțat de către Primăria Capitalei, prin ARCUB, în cadrul Programului „București 565 Conexiuni Urbane” 2024.

AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică, un spațiu independent deschis la București în timpul pandemiei în martie 2021, lansază la București proiectul AREAL – spațiu pentru corp și educație, un nou proiect de susținere a creației artistice coregrafice contemporane care include prezentari de spectacole în formate participative inclusiv la public acasă, laboratoare de explorare urbană, ateliere educaționale și călătorii artistice pentru copii și adulți, cu scopul de a încuraja dezvoltarea de public nou pentru dansul contemporan și crearea de conexiuni directe cu Bucureștiul. 

Proiectul, organizat sub forma unei stagiuni de toamnă, include o serie de două ateliere educaționale pentru copii și adulți și călătorii performative în Parcul Drumul Taberei conduse de coregrafa Alexandra Bălășoiu, performance-ul experimental Private Self oferit de coregrafa Cristina Lilienfeld în apartamentele bucureștenilor, piesa Private Show propus de Cosmin Manolescu la spațiul AREAL, un atelier-laborator de activare urbană la Piața Obor, un nou format de ateliere FeldenKids – Metoda Feldenkrais® pentru copiii și mamele din SOS Satele copiilor, condus de Valentina De Piante, precum și o nouă bursă AREAL pentru tinerii spectatori din București. 

Activitățile își propun să sprijine și să dezvolte activitatea colectivului de artiști AREAL, să creeze conexiuni ı̂ntre dans și oraș, cu accent pe explorarea unor zone periferice – cartierul Drumul Taberei și Piața Obor –  și pe dezvoltarea de noi proiecte educaționale pentru copiii și părinți. Proiectul propune un nou model de dezvoltare culturală care are la bază mișcarea și dansul contemporan, ı̂n care artistul este un generator de schimbare, iar publicul este participant activ, colaborator și co-creator. 

Stagiunea AREAL – spațiu pentru corp și educație va demara la finalul lunii august cu proiectul work-play continuum condus de coregrafa Alexandra Bălășoiu. Dezvoltat sub forma un spațiu de cercetare si educație pentru părinți și copii cu vârste de peste 6 ani, coordonat de coregrafa Alexandra Bălășoiu, proiectul va include 2 ateliere de mișcare și 2 călătorii artistice destinate familiilor, având la bază explorarea dihotomiilor muncă/ joacă și nebunie/ normalitate. Primul atelier va avea loc la spațiul AREAL la data de 25 august între orele 10:00-14:00, iar cel de-al doilea la data de 15 septembrie, între orele 15 – 19. Cei interesați să participe la cele 2 ateliere se pot înscrie la adresa de email alexandra@arealcolectiv.ro.

Stagiunea de spectacole experimentale propuse de artiștii AREAL continuă cu o serie de 3 reprezentanții în luna septembrie. Coregrafa Cristina Lilienfeld va prezenta în zilele de 7 și 8 septembrie piesa “Private Self”, care lucrează cu conceptul de graniță, fie că vorbim despre limite ale corpului, ale spațiului în care ne aflăm, ale memoriei noastre sau ale emotionalului colectiv. Piesa are o durată de o oră și va fi prezentată în apartamentele/casele spectatorilor interesați. Bucureștenii interesați să vizioneze  o piesa coregrafică la ei acasă sunt invitați să se înscrie la adresa lilienfeldcristina@gmail.com

In data de 14 septembrie, ora 19:00, Cosmin Manolescu va prezenta la spațiul AREAL piesa Private Show @AREAL – o călătorie experimentală  într-un format participativ, o încercare de revizitare a memoriei celor peste 24 de ani care au trecut de la prima versiune a piesei, prezentate în 2000 la Bienala de Artă Periferic de la Iași. Piesa este prezentată într-un format experimental pentru un număr mic de persoane. Există 5 locuri disponibile pentru spectacolul din 14 septembrie care pot fi rezervate la adresa de email cosmin@arealcolectiv.ro, taxa de participare fiind de 50 lei/persoană. 

În continuarea activităților de formare a publicului pentru dansul contemporan, AREAL oferă și în acest an o nouă bursă AREAL pentru un spectator interesat să descopere/aprofundeze lumea dansului contemporan. Cei interesați să beneficieze de această bursă trebuie să răspundă în scris la o serie de întrebări precum: Ce este dansul contemporan pentru tine? Cum intenționezi să folosești bursa AREAL? Bursa AREAL 2024, oferită sub forma unui premiu în valoare de 1000 lei (sumă brută), va putea fi folosită în perioada septembrie – octombrie  pentru a acoperi taxele de participare la ateliere de dans contemporan și bilete la spectacole organizate la București. De asemenea, bursierul va putea participa gratuit la toate activitățile AREAL din această toamnă. Scopul acestei inițiative este de a crea o legătură mai solidă între spectator și lumea dansului contemporan, contrazicând astfel stereotipul conform căruia arta coregrafică de astăzi este inaccesibilă și abstractă. Tinerii bucureșteni, cu vârste cuprinse între 16 – 30 ani, interesați să beneficieze de bursa AREAL 2024, sunt invitați să completeze formularul de înscriere disponibil la adresa https://shorturl.at/tE35Y, până la data de 1 septembrie, urmând ca persoana câștigătoare să fie anunțată la începutul lunii septembrie 2024. 

AREAL lansează în această perioadă un apel pentru participanți pentru atelierul-laborator de activare urbană AREAL.Corp.Oraș condus de coregraful Cosmin Manolescu, un proiect artistic ce își propune să aducă dansul contemporan mai aproape de  bucureșteni. Proiectul va avea loc în perioada în perioada 2 – 5 octombrie 2024, între orele 16 – 20 la spațiul AREAL urmând a se finaliza cu un performance urban duminică 6 octombrie, orele 11 în Piața OBOR. Atelierul-laborator este oferit gratuit tuturor celor interesați de mișcare și dans, indiferent dacă au sau nu experiență în dansul contemporan, iar selecția celor 6 participanți va fi realizată pe baza unui mesaj video performativ/dansat realizat într-un spațiu public urban din București și a unui scurt mesaj de interes, care trebuie trimise la adresa cosmin@arealcolectiv.ro până la data de 10 septembrie 2024.  

Mai multe informații detaliate despre toate activitățile stagiunii AREAL sunt disponibile pe site-ul www.arealcolectiv.ro

*** Conținutul acestui proiect nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.