După ce a fost inclus în selecția Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu 2021 și a primit premiul UNITER 2020 pentru „Cea mai bună regie”, parcursul spectacolului „Itinerarii. Ȋntr-o zi, lumea se va schimba” continuă în 2022 cu două noi reprezentații pe 11 și 12 februarie, la Teatrul Jean-Claude Carrière din cadrul Domaine d’O din Montpellier, Franța. Spectacolul-manifest scris de Yann Verburgh și regizat de Eugen Jebeleanu este produs de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București în parteneriat cu Compagnie des Ogres din Franța.

Spectacolul „Itinerarii. Ȋntr-o zi, lumea se va schimba” se joacă în luna februarie la Domaine d’O în cadrul unui turneu realizat de Compagnie des Ogres în Franța. Un centru multidisciplinar de artă și spectacole, Domaine d’O produce anual un sezon cultural, patru festivaluri și găzduiește diverse festivaluri de teatru, muzică și artă într-un spațiu vast de peste trei hectare pe care sunt amplasate un amfiteatru de 1800 de locuri, un teatru de 1200 de locuri și o pădure de pini.

Cu un traseu spectaculos încă de la momentul lansării, coproducția internațională „Itinerarii. Ȋntr-o zi, lumea se va schimba” aduce pe aceeași scenă șase actori din culturi și lumi diferite pentru a oferi un spectacol neașteptat și plin de speranță despre viitorul bătrânului nostru continent. În limbile română, franceză, germană și berberă, interpreții Ioana Bugarin, Nicholas Cațianis, Clémence Laboureau, Radouan Leflahi, Ilinca Manolache, Claire Puygrenier și Alex Călin apelează la propriul trecut, la istorii, dorințe și lupte personale pentru a chestiona starea tineretului european de azi.

„Piele de găină, pumn în stomac, genunchi slăbiţi, lacrimi în ochi, infinită tandreţe. Dacă vreţi tandreţe, de care ne e foame tuturor, o veţi găsi: în palmele Ilincăi Manolache, între genele lui Leflahi Radouan, în fiecare cotlon al superbei scenografii […] Dacă vreţi să vă revoltaţi, pregătiţi-vă să vă îngropaţi armele, căci nu e pic de tezism în acest spectacol, ce poate fi perceput ca un manifest doar de cei care nu vor să-i recunoască umanitatea desăvîrşită. […] Lumea se va schimba, dar foamea de iubire rămîne aceeaşi, indiferent de sex, clasă socială, educaţie, nivel cultural, profesie, rasă, orientare sexuală sau politică. Foamea de iubire. Foamea de acceptare. Nu acceptarea celor din jur, ci acceptarea de sine.” Rozana Mihalache, Liternet.

Spectacolul scris de Yann Verburgh, regizat de Eugen Jebeleanu în scenografia Velicăi Panduru a fost declarat de criticii de teatru români Spectacolul Anului 2019 în urma unui studiu realizat de revista Dilema veche. Coproducția internațională a făcut parte din programul Sezonului România-Franța 2019, a fost selectată în cadrul celei de-a 29-a ediții a Festivalului Național de Teatru și a primit invitații la Festivalurile de la Constanța și Brăila, precum și la Festivalurile (Ambi)Valences, Amiens Europe, la Gallia Théâtre de Saintes și la Théâtre Cinéma de Choisy-le-Roi din Franța.

Credit foto: Adi Bulboacă