BILETE

Secvențe expoziționale din București

Selecție din Colecția de imagini Mihai Oroveanu

Expoziție concepută de Salonul de proiecte 

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin ARCUB, cu sprijinul Asociației Salonul de proiecte.

4 – 29 noiembrie 2022

Vernisaj: joi, 3 noiembrie, 18.00

ARCUB

Sălile Lipscani și Gabroveni

______________________

Începând din 4 noiembrie, la ARCUB Gabroveni se deschide „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii curatoriate din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu. Expoziţia concepută de Salonul de proiecte face parte din demersul de valorificare a artei fotografice a lui Mihai Oroveanu şi poate fi vizitată în perioada 4-29 noiembrie 2022 în Salile Lipscani și Gabroveni din strada Lipscani 84-90. Evenimentul este organizat de Salonul de proiecte, în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB şi Direcţia de Cultură, Învăţământ şi Turism.

Expoziţia de la ARCUB prezintă o serie de exemple legate de istoria spațiilor expoziționale din București, însă privește conceptul de expoziție într-un sens extins, aducând în lumină atât convențiile spațiilor expoziționale clasice, aparținând muzeelor publice sau private, cât spațiul domestic al colecțiilor private sau spațiul public al parcurilor bucureștene, unde arta monumentală și natura au produs ocazional conjuncții importante și memorabile. Muzeele Simu și Toma Stelian, Muzeul Național de Artă, Sala Dalles, precum și configurațiile expoziționale din Parcul Carol, din interbelic și până mai târziu, sunt câteva exemple ale unei bogate istorii culturale. Această panoramă, care nu se vrea în niciun fel exhaustivă, punctează diversele declinări pe care le comportă formatul expozițional, care este cel mai adesea înțeles și practicat la noi astăzi într-un sens restrâns și convențional.

Selecția de fotografii din Colecția de imagini Mihai Oroveanu dovedește faptul că istoria expozițiilor în București este un teren incitant de studiu, o istorie care merită aprofundată prin cercetări care ar putea să reveleze țesătura complicată de condiționări care fac ca o anumită propunere expozițională să fie o manifestare a momentului istoric în care ea apare, fie că vorbim de inițiative din sfera publică sau din cea privată. De asemenea, o meditație aprofundată asupra subiectului ar putea face și mai vizibil faptul că istoria artei este inextricabil legată de istoria expozițiilor, de felul în care se construiește gustul predominant al unei epoci, statutul unor artiști, prin intermediul unor personaje și spații expoziționale cheie care au modelat cursul unor narațiuni istorice ce merită reanalizate și chestionate în prezent.

Imaginile din expoziție sunt prezentate cu acordul doamnei Anca Oroveanu, deținătoarea acestei colecții de fotografii. Autorii fotografiilor sunt menționați numai în cazurile în care a fost posibilă identificarea lor până în acest moment.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 4-29 noiembrie 2022, de marţi până duminică, între orele 12.00-20.00, la ARCUB Gabroveni – Sălile Lipscani şi Gabroveni. În zilele de luni, expoziţia este închisă.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90).

Preț: 20 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 10 lei (Categoria II).


Salonul de proiecte este un program axat pe cercetare și producție, promovând arta contemporană din România prin realizarea de expoziții, publicații, prezentări și dezbateri care o plasează în dialog cu contextul regional și internațional. Salonul de proiecte a fost fondat în 2011 în cadrul MNAC Anexa, iar din 2016 funcționează ca centru independent de artă contemporană în Palatul Universul, București. Echipa: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava
www.salonuldeproiecte.ro