Bucureşti, 03 iulie 2012: Între 23 şi 30 iunie 2012 Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti şi ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti au organizat la Bucureşti prima ediţie a Festivalului şcolilor de Teatru – ACTUL I, SCENA 1.

 

Timp de 7 zile, circa 100 de studenţi, reprezentanţi a 11 şcoli de teatru din România şi Republica Moldova au avut ocazia să interacţioneze cu nume importante ale scenei şi cinematografiei româneşti, să ia parte la conferinţe şi masterclass-uri şi nu în ultimul rând să se cunoască.

 

”Cred că primul pas important a fost făcut prin simplul fapt că am reuşit să aducem la un loc cele 11 universităţi. Acum însă, prezenţa acestui eveniment pe piaţa culturală din România trebuie înţeleasă în primul rând ca o responsabilitate. O responsabilitate care stă pe umerii noştri ca organizatori, pe umerii celor care conduc instituţiile de învăţământ superior teatral şi pe umerii celor care gestionează sistemul educaţional românesc. Feedback-ul unanim al participanţilor ne-a confirmat necesitatea reală a unui astfel de eveniment şi a creat pentru mai departe un evident orizont de aşteptare, pe care sperăm că îl vom putea împlini odată cu ediţia a II-a.” a declarat Alexandru Ion, directorul Festivalului ACTUL I, SCENA 1.

 

Primele patru zile de festival s-au bucurat de prezenţa regizorilor Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu şi Cătălin Mitulescu. În cadrul atelierelor de actorie cei patru regizori de film au abordat tematici diferite, creând o paletă variată de discursuri şi antrenând de fiecare dată sala. S-a vorbit mult despre procesul de casting, despre criteriile de selecţie ale regizorilor, însă discuţiile au mers şi în profunzime dezbătându-se teorii despre arta actorului, despre relaţia regizor-actor şi chiar despre talent şi procesul individual de lucru. Din ateliere nu a lipsit nici partea practică, regizori precum Tudor Giurgiu ori Cristi Puiu încercând cu sala câteva exerciţii de analiză pe secvenţe.

 

Ultimele trei seri ale festivalului i-au adus la ACTUL I, SCENA 1 pe Marcel Iureş, Alexandru Darie şi Cristian Tudor Popescu. Conferinţele moderate de Cătălin Ştefănescu au abordat şi ele teme din cele mai diverse, de la rolul artistului în societatea contemporană şi până la cum poate un tânăr actor să joace pe o scenă prestigioasă ca cea a Teatrului Bulandra sau cum poţi reuşi atunci când asimilezi, să te auto-perfectezi şi să „rămâi împreună”.

 

Festivalul Şcolilor de Teatru s-a bucurat de prezenţa unui invitat special, Beatrice Picon Vallin care timp de două zile a condus două sesiuni de dialog despre teatrul de grup şi exemplificările acestuia cum ar fi trupele braziliene ori faimosul Théâtre du Soleil, un teatru popular condus de Ariane Mnouchkine de mai bine de 50 de ani, într-o periferie a Parisului. 

 

Pe parcursul festivalului participanţii au avut ocazia de a viziona două spectacole de teatru profesionist – „Familia Tot” în regia lui Victor Ioan Frunză la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” şi „Arlechino moare?”- un atelier condus de Antoaneta Cojocaru la noua sală a teatrului Bulandra în cadrul Laboratorului de noapte.

 

În cadrul sesiunii finale de feedback, participanţii şi reprezentanţii universităţilor s-au arătat încrezători faţă de o posibilă schimbare şi îmbunătăţire a sistemului de învăţământ superior teatral, schimbare realizabilă doar prin astfel de întâlniri, care în mod necesar trebuie să fie replicabile.

 

ORGANIZATORI: Primăria Municipiului Bucureşti prin ArCuB, U.N.A.T.C „I.L. Caragiale” Bucureşti

SPONSORI: Coca-Cola HBC România, Grolsch

PARTENERI: ICR, Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, Teatrul Bulandra, Next, Godot Cafe Teatru

PARTENERI MEDIA:  Radio Guerrilla, Liternet, BeWhere, Sub 25, Decât o revista, Arte & Meserii

IDENTITATE ŞI COMUNICARE: Rusu+Borţun Brand Growers

Despre ACTUL I, SCENA 1

               

Festivalul Şcolilor de Teatru – ACTUL I, SCENA 1 este un eveniment destinat întâlnirilor, o platformă de schimburi de idei şi experienţe, un laborator – un think-tank informal al sistemului de învăţământ teatral din România.  

ACTUL I, SCENA 1 nu este gândit ca un festival competiţie, ci mai degrabă ca un spaţiu menit să încurajeze colaborările şi networking-ul între studenţi, între profesori, între studenţi şi profesori şi nu în ultimul rând între universităţi.