ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti

aduce

Festivalul Internaţional Shakespeare la Bucureşti

 

Romeo şi Julieta – despre dragoste şi ură

 

Între 30 aprilie şi 2 mai, publicul bucureştean are şansa de a vedea Hamlet, Romeo şi Julieta şi Orô De Otelo, în viziunea a trei mari regizori contemporani. Nikolay Kolyada – renumit pentru creaţiile sale provocatoare, Oskaras Koršunovas – unul dintre cei mai premiaţi regizori contemporani şi Eugenio Barba – regizorul pentru care teatrul este expresia simbolică a unei comunităţi, vin la Bucureşti.

Teatrul Odeon – Sala Majestic, Teatrul Bulandra – Sala Liviu Ciulei şi Sala ArCuB vor fi gazdele ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional Shakespeare la Bucureşti.

 

Marţi, 1 mai, ora 12.00, la Sala ArCuB, va avea loc Conferinţa de presă – Întâlnire cu regizorii Nikolay Kolyada şi Oskaras Koršunovas, un dialog despre rolul regizorului în teatrul contemporan. Kolyada şi Koršunovas sunt deopotrivă creatori de spectacole şi manageri de companii teatrale.

 

În aceeaşi zi, la Teatrul Bulandra (Sala Liviu Ciulei), ora 18.00, OKT / Teatrul Municipal Vilnius (Lituania) va prezenta spectacolul Romeo şi Julieta de W. Shakespeare, în regia lui Oskaras Koršunovas. 

 

Oskaras Koršunovas despre spectacolul Romeo şi Julieta:

„Ceea ce mă interesează mai mult la această tragedie este cum dragostea poate triumfa într-o atmosferă de ură sau război, ca la Verona. Pentru zei, dragostea se naşte din ură, ca o modalitate de a o învinge. Poate că ura însăşi se naşte din nimic. Exemplul familiilor Montague şi Capulet este elocvent, odată ce nimeni nu ştie motivul duşmăniei dintre ele.

În această producţie am vrut să analizez cum ura se naşte din diferenţe şi devine trăsătură comună. Simt că ura este fundamentul pe care se construieşte înfruntarea dintre Montague şi Capulet. Este un fapt înşelător, care îi îndepărtează şi mai tare. Toate societăţile par să se subdivizeze astfel. Dragostea neagă diferenţele dintre oameni. Numai ea ne poate arăta că în esenţă nu există conflict între clanuri. Dragostea creează libertate, iar în libertate nu există contradicţii.”

 

Oskaras Koršunovas face parte din galeria regizorilor care au cunoscut succesul încă de la debut. Născut în 1969, la Vilnius, în Lituania, absolvă Academia Lituaniană de Muzică, secţia regie teatru în 1993. Producţiile sale îmbrăţişează atât dramaturgia contemporană, cât şi noi interpretări ale pieselor clasice. Koršunovas ia haosul, paradoxul, absurditatea şi fragmentarea realităţii curente şi o transformă într-un principiu generator de înţelesuri, rezultatul fiind un teatru extrem de actual. Regizorul lituanian este câştigătorul premiilor Lithuanian National Art and Culture şi Meyerhold, iar în 2002 primeşte Premiul European Noua Realitate Teatrală.

 

ROMEO ŞI JULIETA

de William Shakespeare

Spectacol prezentat de OKT / Teatrul Municipal Vilnius (Lituania)

Regia: Oskaras Koršunovas

Distribuţia:

ROMEO, fiul lui Montague – Giedrius Savickas

JULIETA, fiica lui Capulet – Rasa Samuolyte

MERCUŢIO, prieten al lui Romeo – Dainius Kazlauskas

BENVOLIO, nepotul lui Montague – Tomas Zaibus

PARIS, un tânăr nobil, rudă a principelui – Dainius Gavenonis 

CAPULET – Vaidotas Martinaitis

DOAMNA CAPULET, soţia lui Capulet – Vesta Grabstaite

DOICA JULIETEI – Egle Mikulionyte

DOAMNA MONTAGUE, soţia lui Montague – Malvina Matickiene

PĂRINTELE LORENZO, călugăr franciscan – Arvydas Dapsys

TYBALT, nepotul doamnei Capulet – Darius Gumauskas

ESCALUS, principele Veronei, şi UN FARMACIST – Gytis Ivanauskas

BALTHASAR, slujitorul lui Romeo – Gytis Ivanauskas

PETER, slujitorul doicăi Julietei – Rytis Saladzius

SERVITORI, CETĂŢENI AI VERONEI – Gytis Ivanauskas, Arvydas Dapsys, Julius Zalakevicius, Rasa Marazaite.

Decorul: Jurate Paulekaite

Costumele: Jolanta Rimkute

Light Design: Eugenijus Sabaliauskas

Compozitor: Antanas Jasenka

Coregrafie/Mişcare scenică: Vesta Grabstaite

Manager de turneu: Audra Zukaityte

Durata: 3h 30′ (cu pauză)

Spectacol supratitrat în limba română

 

Co-producători:

Festivalul de la Avignon (Franţa)

Teatrul Hebbel (Germania)

Arts and Ideas Festival (S.U.A.)

THEOREM (asociaţie susţinută de Cultura 2000, program al Uniunii Europene).

Fundaţia Lituaniană pentru Cultură şi Sport

Ministerul Culturii – Lituania

 

Biletele pentru spectacolul Romeo şi Julieta se găsesc, începând cu 23 aprilie, la casa de bilete a Teatrului Bulandra – Sala Liviu Ciulei (Bd. Schitu Măgureanu nr.1).