Expoziția Romanian Dads a luat naștere în urma unui concurs foto organizat de Ambasada Suediei pe parcursul lunilor martie și aprilie 2018. Tați care au fost sau încă sunt în concediu de îngrijire a copilului sau tați care petrec foarte mult timp alături de copii lor și participă la activitățile din rutina lui zilnică – hrănit, îmbrăcat, spălat, culcat, etc. – au înscris în concurs fotografii care evidențiază imaginea universal valabilă de părinte iubitor, indiferent că vorbim despre mamă sau tată.

Vernisajul expoziției va avea loc la ARCUB Gabroveni, Sala Cafenea, în data de 22 mai și va fi precedat de dezbateri privind rolul bărbaților ca tați și parteneri într-o societate echilibrată, în ceea ce privește egalitatea între sexe și rolul bărbatului modern, în contrast cu rolul stereotipului tradițional, paternal.

Violeta Neniță, Store Manager IKEA România – partener în organizarea evenimentului și invitatul special, Virgil Ianțu vor vorbi în deschidere.

Panelul de dezbateri va avea loc la ARCUB, Sala Librărie, începând cu ora 18:30, și va fi moderat de bloggerul Alex Zamfir, autor al cărții ”Cel mai bun tată” și realizator al emisiunii Itsy Bitsy ”Tați în dialog”. La dezbateri vor participa Andreea Bragă – Director Centrul FILIA, Elena Cozma – psiholog și psihoterapeut și bloggerul Gabriel Bălănescu.

Cu toate că societatea românească continuă să fie una de tip patriarhal, iar creșterea copilului a fost și este în mod tradițional răspunderea femeilor, în special imediat după naștere, tot mai mulți tați au început să înțeleagă importanța implicării în creșterea și educarea copiilor, atât pentru beneficiile pe care le au acești copii, cât și pentru dezvoltarea unor relații strânse cu ei.

Mentalitățile încep să se schimbe, femeile devin parteneri activi în viața socială, politică, profesională, iar bărbații sunt din ce în ce mai prezenți în creșterea și educarea copiilor.

Printre cei 68 de tați care ne-au împărtășit experiențele unice, de părinte care și-a asumat cu mult entuziasm responsabilități în egală măsură cu mama, s-au aflat și 9 tați care au avut curajul să treacă peste stereotipurile privind rolul tradițional al părinților și, pentru diferite perioade de timp, de la o lună la doi ani, au ales să fie părintele care este în concediu de îngrijire copil. Pentru toți tații participanți la concurs momentele petrecute alături de copilul sau copii lor sunt de neegalat.

Expoziția va fi deschisă pentru public între 23 și 31 mai 2018, între orele 16:30-21:00, la ARCUB, Sala Cafenea, strada Lipscani, 84-90.

Intrarea este gratuită.

 

Organizator: Ambasada Suediei la București

Cu sprijinul: IKEA România și Primaria Capitalei, prin ARCUB

 

Go to the event link –>#RomanianDads