Ritmuri de jazz românesc au surprins asistența la Marea Sală UNESCO, cu ocazia alegerii ambasadoarei României, Excelența sa, doamna Simona Miculescu, în funcția de președinte al celei de-a 42-a Conferințe Generale a UNESCO
Simona-Mirela Miculescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, a fost aleasă în unanimitate, de către reprezentanții celor 194 de state membre, în funcția de președinte al celei de-a 42-a Conferințe Generale a acestei organizații specializate a Națiunilor Unite, informează Delegația permanentă a României pe lângă UNESCO, într-un comunicat de presă.
Cea de-a 42-a sesiune a Conferinței Generale a UNESCO se desfășoară, în perioada 7-22 noiembrie, la sediul central al organizației din Paris. La această sesiune, statele membre vor lua decizii majore, inclusiv cu privire la Programul și Bugetul UNESCO pentru 2024-2025, și asupra implementării rezoluțiilor precedente.
Este prima dată când țara noastră prezidează un organ de conducere al UNESCO, în cei 67 de ani de apartenență. În cei 78 de ani de existență a organizației, amb. Miculescu – prima femeie ambasador al României la UNESCO – este a cincea femeie care prezidează Conferința Generală și a patra din Grupul Est-European, din care face parte România. Recomandarea de alegere în această funcție fusese adoptată anterior, prin aclamație, în cadrul Consiliului Executiv al UNESCO, la sesiunea sa din octombrie 2023.
Două concerte extraordinare, Ritmuri de jazz românesc la UNESCO/ Ritmuri de jazz românesc la Paris, semnate de Nadia Trohin (voce), Mircea Tiberian (pian), Sorina Rotaru (voce), Cătălin Răducanu (pian), Oleg Lascu (contrabas), programate la Paris, pe 7 noiembrie, la Sala Mare a UNESCO, și pe 8 noiembrie, la Palatul Béhague, au marcat acest important eveniment pentru țara noastră.
Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, a fost co-organizator al acestor concerte, alături de Delegația Permanentă a României la UNESCO și Ambasada României din Franța.
Excelența sa, doamna Simona-Mirela Miculescu, a devenit ambasador extraordinar și plenipotențiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO de la începutul anului 2021, după ce și-a încheiat mandatul de reprezentant al secretarului general al Națiunilor Unite și director al Oficiului Națiunilor Unite de la Belgrad, deținut din 2015. Anterior, a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar, reprezentant permanent al României la Organizația Națiunilor Unite, în perioada 2008-2015. Amb. Miculescu va ocupa această funcție prestigioasă timp de doi ani, în paralel cu funcția de Delegat Permanent al României pe lângă UNESCO.
În discursul său de învestitură, amb. Simona Mirela Miculescu a făcut un apel vibrant la unitate, dialog și solidaritate internațională, pentru a putea găsi soluții durabile provocărilor majore și complexe cu care se confruntă comunitatea internațională, într-un peisaj global din ce în ce mai fragmentat, caracterizat prin multiplicarea conflictelor, schimbări climatice și riscuri asociate transformării digitale.
„Vin în fața dumneavoastră cu o viziune. O viziune pentru acțiune. Un îndemn să respectăm fundamentul Constituției UNESCO conform căruia pacea trebuie să se întemeieze, dacă nu va eșua, pe solidaritatea intelectuală și morală a omenirii. Să depășim granițele. Să sfidăm diviziunile. Ne aflăm în pragul unor mutații profunde. Responsabilitatea este a fiecăruia dintre noi – atât a statelor membre, cât și a Secretariatului – de a le ghida în direcția cea mai bună”, a subliniat amb. Miculescu, potrivit sursei citate.
Co-organizatori: Delegația Permanentă a României la UNESCO, Ambasada României din Franța, Primăria Municipiului București prin ARCUB
Cu sprijinul: Camerei de Comerț și Industrie a României, Pro Contemporania, Asociația „Patrimoniul pentru viitor”, The Culture Club, Institutul Cultural Român Paris
Credit foto: UNESCO