În calitatea sa de coorganizator al celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Internaţional Shakespeare, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București prezintă publicului bucureştean o abordare inedită a piesei Richard III, în spectacolul montat de  renumitul regizor Wang Xiaoying, cu actori ai Teatrului Naţional din China. 

 

În serile de 29 şi 30 aprilie, de la ora 19.00, scena Majestic a Teatrului Odeon va deveni o sursă de emoţii controversate pentru spectatorii care vor oscila între admiraţia pentru o personalitate puternică și scandalizare în faţa unui geniu malefic.

 

Richard III este unul dintre cele mai întunecate personaje din opera lui Shakespeare, fiind adesea comparat cu Macbeth în privința cruzimii cu care își urmeză destinul. Descris în piesă ca diform, de parcă dramaturgul și-ar fi propus să-l pedepsească în acest fel, Richard III își revarsă pornirile atavice pentru a-și atinge scopurile, urzind planuri machiavelice, menite să-i confere puterea politică absolută. Diabolismul său este perfect încadrat de scenă, iar spectatorul se cutremură în faţa succesiunii de replici presărate cu râsete sardonice, când Richard îşi gratulează propria perfidie. Scenele conturează fiecare personaj din spectacol, la liniile shakespeariene regizorul adăugând o remarcabilă tuşă orientală. Richard III este altfel construit de Wang Xiaoying; este lipsit de stigmatul fizic, este zvelt şi uneori comic și încearcă să o cucerească pe proaspăt văduvita Lady Ann. „De fapt, adevăratul Richard din istorie nu avea un handicap. Nu-mi doresc să fac din acest defect al lui un motiv al setei lui de putere. Cu alte cuvinte, nu-mi doresc să-l fac diferit de oamenii obişnuiţi.” Dincolo de scenă, noul Richard se doreşte întruchiparea politicianului actual, iar protagonistul îşi domină publicul prin veridicitate. „Piesa şi-a propus să portretizeze latura întunecată şi potenţialul malefic existent în fiecare persoană”, mărturiseşte într-un interviu regizorul chinez.Wang Xiaoying, vicepreşedinte şi director artistic al Teatrului Naţional din China.

 

Biletele la acest spectacol pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a Teatrului Odeon, începând cu data de 15 aprilie.

 

Preţ: 55 lei (Categoria I) şi 45 lei (Categoria II).