Participarea la evenimentele din cadrul „Zilelor Culturii Urbane la ARCUB” este gratuită, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări pe arcub.ro/bilete-online/, iar accesul se face după prezentarea Certificatului Verde.
Accesul la atelierele de dans din 14, respectiv 15 ianuarie se face pe bază de programare/înscriere la adresa inscrieri@arcub.ro. Numărul de participanți/atelier este de 15 persoane.
VINERI, 14 ianuarie 2022 | 18.00
Atelier de dans contemporan „Unshame Dance” cu Irina Marinescu | Zilele Culturii Urbane la ARCUB
ARCUB – Sala Arcelor. Durata: 120 min.
Un proiect Asociatia Developing Art
Asociația Developing Art aduce la Zilele Culturii Urbane de la ARCUB atelierele de dans contemporan și un jam session cu muzică live lansate toamna trecută în cadrul primei ediții a proiectului „UnShame Dance” co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti – Oraş deschis” 2021.
Despre atelier de dans contemporan cu Irina Marinescu:
Corpul este prima noastră casă, primul spațiu pe care îl locuim, căruia câteodată uităm să îi dăm atenție. Coregrafa Irina Marinescu propune să ne împrietenim cu el și să creăm mici coregrafii prin mișcări pe care toată lumea le are la îndemână.
Prin UnShame Dance, Irina Marinescu propune un mod de auto-cunoaștere și dezvoltare a capacităților tale kinetice și emoționale. Un mod prin care putem renunța la rușinea de a dansa, pentru că dansul este limba noastră nativă – una pe care o putem vorbi cu toții, chiar dacă nu știm toate regulile gramaticale.
Despre Irina Marinescu:
Irina Marinescu s-a îndrăgostit de dansul contemporan și performance în 2009. De atunci a studiat cu profesioniști români și străini diferite limbaje de dans și forme ale artelor performative – Feldenkrais, Viewpoints, Axis Syllabus, Das Theater Feedback Method, Contact improvisation, Gaga. A lucrat cu Centrul Național al Dansului, a participat la Cultural Management Academy 2019, iar în prezent este artistă și producătoare independentă. Colaborează cu artiști din diferite domenii pentru a crea contexte în care ingredientele principale sunt conexiunile autentice, experimentul și emoțiile.
VINERI, 14 ianuarie 2022 | 18.00
Vernisaj expoziţie „Imagini. Amintiri” în cadrul proiectului „În Bucureștiul iubit” | Zilele Culturii Urbane la ARCUB
ARCUB – Sala Coloanelor
Foto: „În Bucureștiul iubit”, vedere din expoziție (Florina Coulin, Ștefan Sava, Mona Vătămanu & Florin Tudor, Geta Brătescu), Galeria Ivan, Atelierele Malmaison, București
Perioada: 14-30 ianuarie 2022
Un proiect Galeria Ivan
În continuarea proiectului „În Bucureștiul iubit” prezentat la Atelierele Malmaison sub umbrela Programului „Bucureşti – Oraş deschis” 2021, Galeria Ivan participă la Zilele Culturii Urbane la ARCUB cu expoziţia „Imagini amintiri”.
Parte din proiectul expoziţional „În Bucureştiul iubit”, expoziţia de la ARCUB „Imagini. Amintiri” aduce în prim plan lucrările artistei Florina Coulin despre orașul București. Expoziţia „Imagini. Amintiri” este vernisată vineri, 14 ianuarie și poate fi vizitată până la finalul lunii în sălile de la primul etaj al ARCUB Gabroveni. În cadrul expoziției, sunt programate proiecții ale unor filme documentare inedite, printre care pelicula din 1977 realizată de artistul Ion Grigorescu „În Bucureștiul iubit”, care a inspirat ideea proiectului.
VINERI, 14 ianuarie 2022 | 19.00
Proiecție de film documentar „În Bucureștiul iubit” (eveniment conex al expoziției „Imagini. Amintiri”) | Zilele Culturii Urbane la ARCUB
ARCUB – Sala Coloanelor. Durata: 14 min. 37 sec.
Foto: Galeria Ivan
Un proiect Galeria Ivan
În cadrul expoziției „Imagini. Amintiri”, sunt programate proiecții ale unor filme documentare de artă inedited, realizate de artistul Ion Grigorescu, prieten şi coleg de generaţie cu Florina Coulin. Printre cele trei filme se numără şi pelicula „În Bucureștiul iubit” din 1977, care a inspirat ideea proiectului.
„Linia tramvaiului 26 era foarte folositoare pentru cei care mergeau cu acest mijloc de transport încet și neîncălzit, 24 de ore, pentru cei din toate schimburile și pe la toate fabricile puse în vechile margini ale Bucureștiului, unde dinainte de comunism erau industrie și cartiere de muncitori. Aceste locuri nu oferă acum privirii nici stilul futurist, nici cel constructivist, nimic să zici că aici se vede ‘Comunismul, viitorul de aur’, ci doar colajele incongruente ale sărăciei și neglijenței regimului politic. Două întâmplări accentuează dezordinea: cântecul de la începutul comunismului în România – În Bucureștiul iubit – și actualele săpături pentru metrou.” Ion Grigorescu
„Bucureștiul în care se lucra din 1954 în contul lui 1977 (În Bucureștiul iubit) și Bucureștiul haotic din 1994 (Axele noi ale orașului) marchează două înfrângeri, două întoarceri înapoi, spre ruine, e un fel de satisfacție arheologic estetizantă a artei povera, un fel de carte a lui Iov sau Babelul lui Bruegel (Icar). Un timp am colecționat case ciudate, un fel de cuiburi […], am făcut o casă de lut și un film (Pământul), legat și de Pustiul, filmul despre Dobrogea. În toate aceste trei filme sunt momente în care totul (lumea, imaginea, constituentul) dispare și reapare. Și în Âme e un lung loc (filmat în Fundeni, Colentina) în care pielea preia sufletul, se văd prea mult cartierele sărace de pe malul Colentinei: totul e praf, praf ridicat de jocul copiilor, copii făcuți din praf, încarnare.” Ion Grigorescu, 09.07.2005
Despre Ion Grigorescu
Considerat unul dintre cei mai semnificativi reprezentanți ai artei experimentale și conceptualiste din Europa de Est și Centrală, Ion Grigorescu (n. 1945, București) are o carieră artistică complexă, ce nu poate fi încadrată cu ușurință. Practica sa artistică angrenează medii diverse – pictură, desen, performance, fotografie, film, obiect – în documentarea aspectelor realității din sfera familială, a propriului corp și a existenței cotidiene, cât și din cea a contextului social și politic. Lucrările sale din anii ’60-’70 prezintă strategii provocatoare și subversive în expunerea și criticarea contradicțiilor inerente regimului Comunist și dictaturii de dinainte de 1989. În practica sa artistică orașul București este extrem de prezent, captat și redat în fotografie, film, video, dar și în desen, pictură, gravură. Ion Grigorescu a participat în expoziții la Stedelijk Museum, MoMA New York, New Museum New York, în Vienna Biennale 2015, Berlin Biennial 2010, Bienala de la Veneția 1997 și 2011, Documenta 12, pentru a menționa doar câteva exemple.
VINERI, 14 ianuarie 2022 | 19.30
Dragă B. – Dialoguri cu scriitori despre orasul Bucuresti moderate de Svetlana Cârstean | Zilele Culturii Urbane la ARCUB
ARCUB – Sala Librărie. Durata: 60 min.
Foto: Alberto Groșescu
Invitaţi: Andreea Răsuceanu, Bogdan-Alexandru Stănescu
Moderator: Svetlana Cârstean
Zilele Culturii Urbane la ARCUB sunt completate de o serie de „Dialoguri cu scriitori despre oraşul Bucureşti” moderate de Svetlana Cârstean. Parte a proiectului „Dragă B. Scrisori către oraşul Bucureşti”, cele trei conferinţe din 14, 15, respectiv 16 ianuarie aduc la ARCUB pe cei unsprezece autori români care au participat în proiect. Un instrument de mapare a relaţiei cu Bucureştiul, proiectul „Dragă B.” conţine scrisori către Bucureştiul pandemic semnate de Andreea Răsuceanu, Bogdan Alexandru Stănescu, Bogdan Ghiu, Mihai Duţescu, Cristian Iftode, Simona Popescu, Vasile Ernu, Katia Pascariu, Ioana Pârvulescu, Luiza Vasiliu, alături de iniţiatoarea proiectului, scriitoarea Svetlana Cârstean.
VINERI, 14 ianuarie 2022 | 20.00
Proiecţie de film documentar „512 Hours” (selecție BIDFF 2021) | Zilele Culturii Urbane la ARCUB
ARCUB – Sala Mare. Durata: 99 min.
Foto: captura din filmul documentar „512 Hours”
Documentar, 99’, 2021, UK/USA/IT
Regia: Adina Istrate, Giannina La Salvia
Cu: Marina Abramović, Hans Ulrich Obrist, Klaus Biesenbach
Din programul celor trei zile de evenimente culturale de la ARCUB, fac parte și o selecție de filme documentare ale ediției din 2021 a Bucharest International Dance Film Festival. Titlurile sunt curatoriate de echipa Asociației Tangaj Collective și vor fi proiectate în Sala Mare ARCUB în zilele de 14 și 15 ianuarie.
În vara anului 2014, zeci de mii de vizitatori au venit în Londra pentru a experimenta cea mai recentă expoziție a binecunoscutei artiste Marina Abramović, doar pentru a descoperi că ei înșiși sunt subiecții noii sale lucrări inovatoare.
La șapte ani după retrospectiva sa de succes de la MoMA, Abramović a decis să-și testeze propria limită emoțională și pe aceea a publicului în ceea ce a descris ca fiind cel mai radical din punct de vedere al duratei performance pe care l-a încercat vreodată. Cu toate acestea, când 512 Hours s-a deschis în cele din urmă la Serpentine Galleries din Londra, ceva neașteptat chiar și pentru ea s-a întâmplat; așa a luat naștere un experiment social despre conexiunea umană, punând o mulțime de participanți în fața unei profunzimi inimaginabile ale emoției și empatiei umane.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=CHGsvG869Fo
SÂMBĂTĂ, 15 ianuarie 2022 | 16.00
Atelier de dans „Corpul nostru” cu Andreea Novac în cadrul „Unshame Dance” | Zilele Culturii Urbane la ARCUB
ARCUB – Sala Arcelor. Durata: 60 min.
Foto: We Are Developing Art
„Corpul nostru” este o invitaţie la un parcurs iniţiatic în dansul contemporan. El se concentrează pe conexiunea dintre gând, corp, spaţiu şi timp în care participanţii sunt încurajaţi să exploreze fluctuaţiile acestor parametri prin ceea ce numim simplu – mişcare. Folosirea diferitelor metode de antrenament au influenţă din tehnicile Cunnigham sau Release având ca principală caracteristică înţelegerea mecanismelor de funcţionare a corpului pornind de la respiraţie, alinierea scheletului, eliberarea tensiunii musculare, utilizarea gravităţii şi impulsului, coordonare dar şi stare emoţională.
SÂMBĂTĂ, 15 ianuarie 2022 | 17.00
Vernisaj expozitie „Open Practice Society” | Zilele Culturii Urbane la ARCUB
ARCUB – Sala Cafenea, Sala Boltilor
Foto: Open Practice Society_Lucrare Ada Ciontu_Credit foto Sabina Suru
Perioada: 15-30 ianuarie 2022
Un proiect Asociația Qolony – Colonia pentru Artă și Știință
La parterul și subsolul Hanului Gabroveni, Zilele Culturii Urbane la ARCUB prezintă publicului proiectul de mentorat artistic adresat tinerilor din București „Open Practice Society”. Proiectul inițiat de Asociația Qolony – Colonia pentru Artă și Știință a fost unul dintre titlurile câștigătoare ale Programului „București – Oraș deschis” 2021 și este expus la ARCUB în perioada 15-30 ianuarie 2022.
Un proiect de mentorat artistic adresat tinerilor din București, Open Practice Society prezintă expoziţia de grup formată din lucrări de artă contemporană create de tineri artişti, cu vârstele cuprinse între 16 și 20 de ani, selectaţi în urma unui apel deschis cu tema „Liber să provoci”.
SÂMBĂTĂ, 15 ianuarie 2022 | 18.00
Proiecție de film „Summer of Soul” (selecție BIDFF 2021) | Zilele Culturii Urbane la ARCUB
ARCUB – Sala Mare. Durata: 1h 58 min.
Foto: captură film „Summer of Soul”
Documentar, 2021, USA
Cu: Stevie Wonder, Nina Simone, Sly & The Family Stone
Regia: Ahmir „Questlove” Thompson
Din programul celor trei zile de evenimente culturale de la ARCUB, fac parte și o selecție de filme documentare ale ediției din 2021 a Bucharest International Dance Film Festival. Titlurile sunt curatoriate de echipa Asociației Tangaj Collective și vor fi proiectate în Sala Mare ARCUB în zilele de 14 și 15 ianuarie.
Aclamatul debut în regie al cântărețului Ahmir „Questlove” Thompson e un documentar puternic și captivant — parte film-concert, parte consemnare a unui eveniment istoric de proporții care a sărbătorit moștenirea, cultura și moda afro-americană. Pe parcursul a șase săptămâni, în vara anului 1969, la doar 160 de kilometri sud de Woodstock, Harlem Cultural Festival a fost filmat în Mount Morris Park (acum Marcus Garvey Park). Imaginile nu au fost niciodată văzute și uitate în mare măsură — până acum. Summer of Soul vorbește despre importanța istoriei pentru bunăstarea noastră spirituală și reprezintă o dovadă a puterii vindecătoare a muzicii în perioade de neliniște, atât din trecut, cât și din prezent. Filmul include concerte nemaivăzute până acum ale unor artiști precum Stevie Wonder, Nina Simone, Sly & the Family Stone, Gladys Knight & the Pips, Mahalia Jackson, B.B. King, The 5th Dimension și mulți alții. Summer of Soul a câștigat Marele premiu al juriului și Premiul publicului la Festivalul de Film de la Sundance 2021.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=slFiJpAxZyQ
SÂMBĂTĂ, 15 ianuarie 2022 | 19.00
Dragă B. – Dialoguri cu scriitori despre orasul Bucuresti moderate de Svetlana Cârstean | Zilele Culturii Urbane la ARCUB
ARCUB – Sala Librărie. Durata: 60 min.
Foto: Alberto Groșescu
Invitaţi: Cristian Iftode, Mihai Duțescu, Vasile Ernu
Moderator: Svetlana Cârstean
Zilele Culturii Urbane la ARCUB sunt completate de o serie de „Dialoguri cu scriitori despre oraşul Bucureşti” moderate de Svetlana Cârstean. Parte a proiectului „Dragă B. Scrisori către oraşul Bucureşti”, cele trei conferinţe din 14, 15, respectiv 16 ianuarie aduc la ARCUB pe cei unsprezece autori români care au participat în proiect. Un instrument de mapare a relaţiei cu Bucureştiul, proiectul „Dragă B.” conţine scrisori către Bucureştiul pandemic semnate de Andreea Răsuceanu, Bogdan Alexandru Stănescu, Bogdan Ghiu, Mihai Duţescu, Cristian Iftode, Simona Popescu, Vasile Ernu, Katia Pascariu, Ioana Pârvulescu, Luiza Vasiliu, alături de iniţiatoarea proiectului, scriitoarea Svetlana Cârstean.
SÂMBĂTĂ, 15 ianuarie 2022 | 19.30
Proiecție de film documentar & performance muzical live
„Documentare de actualitate 1897-1940” @live Makunouchi Bento | Zilele Culturii Urbane la ARCUB
ARCUB – Sala Coloanelor. Durata: 62 min.
Foto: Documentare de actualitate (1897–1940) credit Arhiva Națională de Filme 2
Un proiect Asociația „Centrul Cultural pentru Imagine si Sunet” (Image and Sound)
Asociația „Centrul Cultural pentru Imagine si Sunet” (Image and Sound) a pregătit pentru Zilele Culturii Urbane la ARCUB o selecţie de proiecții de film mut cu muzică live, prezentate pentru prima dată în această formulă în cadrul Short Sounds: Silent Romanian Documentary. Un experiment audiovizual ce a urmărit reactivarea arhivei de film românesc şi fără sunet, Short Sounds: Silent Romanian Documentary prezintă pe 15 ianuarie la ARCUB, Sala Coloanelor, filme documentare realizate în perioada 1897-1940, adaptate sonor de Makunouchi Bento şi curatoriate de Călin Boto.
DUMINICĂ, 16 ianuarie 2022 | 11.00
Spectacol de teatru pentru copii „Clara și timpul liber” | Zilele Culturii Urbane la ARCUB
ARCUB – Sala Mare. Durata: 60 min.
Foto: Claudiu Popescu
Vârsta recomandată: 5-12 ani
One-woman show cu Ana Turos
Voce: Valentina Zaharia, Alex Lungu
Ilustrație muzicală: Alex Lungu
Décor: Ana Maria Hariton
Un proiect unteatru pentru copii
Teatrul unteatru de copii participă la Zilele Culturii Urbane la ARCUB cu spectacolul „Clara si timpul liber” care a primit Premiul Special al Juriului la ultima ediție a Bucharest Fringe.
Ca în fiecare zi, Clara Funcționara își vede cu conștiinciozitate de lucru, programând activitățile extrașcolare ale copiilor. Doar că azi, ca în nici o alta zi, în Biroul Oficial de Ocupare a Timpului Oficial Liber totul pare sa meargă pe dos la propriu și la figurat. Înnebunită de dosare cu tabele și orare, dar mai ales de Vocea care nu îi îngăduie nicio pauză, Clara primește un telefon care îi amintește de ceva aproape uitat: faptul că și ea a fost odată copil. Sătulă de atâtea planificări, mintea începe sa îi umble brambura și scapă frâiele în care era atât de bine ținută imaginația. Va reuși oare Clara să găsească secretul eliberării timpului liber?
Un spectacol fără prea multe vorbe, cu umor și un strop de poezie despre frumusețea lucrurilor născute din întâmplare, neplanificate. De văzut împreună cu părinții.
DUMINICĂ, 16 ianuarie 2022 | 15.00
Proiecție de film documentar „Axele strâmbe ale orașului – 1994” (eveniment conex al expoziției „Imagini. Amintiri” din cadrul proiectului „În Bucureștiul iubit”) | Zilele Culturii Urbane la ARCUB
ARCUB – Sala Coloanelor. Durata: 51 min. 35 sec.
Un proiect Galeria Ivan
În cadrul expoziției „Imagini. Amintiri”, sunt programate proiecții ale unor filme documentare de artă inedited, realizate de artistul Ion Grigorescu, prieten şi coleg de generaţie cu Florina Coulin. Printre cele trei filme se numără şi pelicula „În Bucureștiul iubit” din 1977, care a inspirat ideea proiectului.
„Linia tramvaiului 26 era foarte folositoare pentru cei care mergeau cu acest mijloc de transport încet și neîncălzit, 24 de ore, pentru cei din toate schimburile și pe la toate fabricile puse în vechile margini ale Bucureștiului, unde dinainte de comunism erau industrie și cartiere de muncitori. Aceste locuri nu oferă acum privirii nici stilul futurist, nici cel constructivist, nimic să zici că aici se vede ‘Comunismul, viitorul de aur’, ci doar colajele incongruente ale sărăciei și neglijenței regimului politic. Două întâmplări accentuează dezordinea: cântecul de la începutul comunismului în România – În Bucureștiul iubit – și actualele săpături pentru metrou.” Ion Grigorescu
„Bucureștiul în care se lucra din 1954 în contul lui 1977 (În Bucureștiul iubit) și Bucureștiul haotic din 1994 (Axele noi ale orașului) marchează două înfrângeri, două întoarceri înapoi, spre ruine, e un fel de satisfacție arheologic estetizantă a artei povera, un fel de carte a lui Iov sau Babelul lui Bruegel (Icar). Un timp am colecționat case ciudate, un fel de cuiburi […], am făcut o casă de lut și un film (Pământul), legat și de Pustiul, filmul despre Dobrogea. În toate aceste trei filme sunt momente în care totul (lumea, imaginea, constituentul) dispare și reapare. Și în Âme e un lung loc (filmat în Fundeni, Colentina) în care pielea preia sufletul, se văd prea mult cartierele sărace de pe malul Colentinei: totul e praf, praf ridicat de jocul copiilor, copii făcuți din praf, încarnare.” Ion Grigorescu, 09.07.2005
DUMINICĂ, 16 ianuarie 2022 | 17.00
Proiecție de film documentar „Colentina / Balta Albă / Cutremurul – din 1977” (eveniment conex al expoziției „Imagini. Amintiri” din cadrul proiectului „În Bucureștiul iubit”) | Zilele Culturii Urbane la ARCUB
ARCUB – Sala Coloanelor. Durata: 14 min. 30 sec.
Foto: TVR 60: Cutremurul din 1977 – imagini din Arhiva TVR
Un proiect Galeria Ivan
În cadrul expoziției „Imagini. Amintiri”, sunt programate proiecții ale unor filme documentare de artă inedited, realizate de artistul Ion Grigorescu, prieten şi coleg de generaţie cu Florina Coulin. Printre cele trei filme se numără şi pelicula „În Bucureștiul iubit” din 1977, care a inspirat ideea proiectului.
„Linia tramvaiului 26 era foarte folositoare pentru cei care mergeau cu acest mijloc de transport încet și neîncălzit, 24 de ore, pentru cei din toate schimburile și pe la toate fabricile puse în vechile margini ale Bucureștiului, unde dinainte de comunism erau industrie și cartiere de muncitori. Aceste locuri nu oferă acum privirii nici stilul futurist, nici cel constructivist, nimic să zici că aici se vede ‘Comunismul, viitorul de aur’, ci doar colajele incongruente ale sărăciei și neglijenței regimului politic. Două întâmplări accentuează dezordinea: cântecul de la începutul comunismului în România – În Bucureștiul iubit – și actualele săpături pentru metrou.” Ion Grigorescu
„Bucureștiul în care se lucra din 1954 în contul lui 1977 (În Bucureștiul iubit) și Bucureștiul haotic din 1994 (Axele noi ale orașului) marchează două înfrângeri, două întoarceri înapoi, spre ruine, e un fel de satisfacție arheologic estetizantă a artei povera, un fel de carte a lui Iov sau Babelul lui Bruegel (Icar). Un timp am colecționat case ciudate, un fel de cuiburi […], am făcut o casă de lut și un film (Pământul), legat și de Pustiul, filmul despre Dobrogea. În toate aceste trei filme sunt momente în care totul (lumea, imaginea, constituentul) dispare și reapare. Și în Âme e un lung loc (filmat în Fundeni, Colentina) în care pielea preia sufletul, se văd prea mult cartierele sărace de pe malul Colentinei: totul e praf, praf ridicat de jocul copiilor, copii făcuți din praf, încarnare.” Ion Grigorescu, 09.07.2005
Despre Ion Grigorescu
Considerat unul dintre cei mai semnificativi reprezentanți ai artei experimentale și conceptualiste din Europa de Est și Centrală, Ion Grigorescu (n. 1945, București) are o carieră artistică complexă, ce nu poate fi încadrată cu ușurință. Practica sa artistică angrenează medii diverse – pictură, desen, performance, fotografie, film, obiect – în documentarea aspectelor realității din sfera familială, a propriului corp și a existenței cotidiene, cât și din cea a contextului social și politic. Lucrările sale din anii ’60-’70 prezintă strategii provocatoare și subversive în expunerea și criticarea contradicțiilor inerente regimului Comunist și dictaturii de dinainte de 1989. În practica sa artistică orașul București este extrem de prezent, captat și redat în fotografie, film, video, dar și în desen, pictură, gravură. Ion Grigorescu a participat în expoziții la Stedelijk Museum, MoMA New York, New Museum New York, în Vienna Biennale 2015, Berlin Biennial 2010, Bienala de la Veneția 1997 și 2011, Documenta 12, pentru a menționa doar câteva exemple.
DUMINICĂ, 16 ianuarie 2022 | 17.30
Dragă B. – Dialoguri cu scriitori despre orasul Bucuresti moderate de Svetlana Cârstean | Zilele Culturii Urbane la ARCUB
ARCUB – Sala Librărie. Durata: 60 min.
Foto: Alberto Groșescu
Invitaţi: Ioana Pârvulescu, Katia Pascariu, Bogdan Ghiu
Moderator: Svetlana Cârstean
Zilele Culturii Urbane la ARCUB sunt completate de o serie de „Dialoguri cu scriitori despre oraşul Bucureşti” moderate de Svetlana Cârstean. Parte a proiectului „Dragă B. Scrisori către oraşul Bucureşti”, cele trei conferinţe din 14, 15, respectiv 16 ianuarie aduc la ARCUB pe cei unsprezece autori români care au participat în proiect. Un instrument de mapare a relaţiei cu Bucureştiul, proiectul „Dragă B.” conţine scrisori către Bucureştiul pandemic semnate de Andreea Răsuceanu, Bogdan Alexandru Stănescu, Bogdan Ghiu, Mihai Duţescu, Cristian Iftode, Simona Popescu, Vasile Ernu, Katia Pascariu, Ioana Pârvulescu, Luiza Vasiliu, alături de iniţiatoarea proiectului, scriitoarea Svetlana Cârstean.
DUMINICĂ, 16 ianuarie 2022 | 18.00
Spectacol de teatru lectură „Cel mai bun copil din lume”
ARCUB – Sala Studio. Durata: 60 min.
Foto: Bogdan Dinca
De Alina Şerban
Un proiect Asociația Untold Stories
“Cel mai bun copil din lume” este un spectacol de teatru bazat pe povestea autobiografică a artistei de etnie romă Alina Șerban, scris, regizat și interpretat de aceasta. Spectacolul spune o poveste romă ce abordează tema identității rome actuale și reprezintă un produs cultural unic, fiind primul spectacol cu un asemenea subiect de autoreprezentare romă în oferta culturală a unui teatru naţional. „Cel mai bun copil din lume” este un spectacol de teatru pe alocuri comic, pe alocuri dureros, care expune o poveste de viață din perspectiva unei tinere rome dublu discriminate social şi rasial, oferind o experiență imediată a condiţiei minoritarului asimilat şi a felului în care acesta se integrează sau nu în majoritate. Spectacolul este un produs cultural de autoreprezentare valoros pentru comunitatea romă, care promovează identitatea romă contemporană, deconstruind prin umanitate și empatie stereotipurile asociate romilor.
Despre Alina Şerban
Alina Şerban este actriţă, dramatură – scenaristă și prima regizoare romă de teatru şi film din România. Prima din familia ei care a absolvit liceul, Alina a trecut prin sărăcie extremă, discriminare, apoi a fost în sistemul de protecție al copilului. A terminat studiile la UNATC Bucureşti, New York University – Tisch şi a absolvit masterul la Royal Academy of Dramatic Art, Londra. Este iniţiatoarea teatrului cu mesaj social rom și de 12 ani foloseşte arta pentru a genera schimbarea socială şi a lupta împotriva tuturor formelor de discriminare. Alina Șerban și-a făcut debutul cu scurtmetrajul “Bilet de iertare” – primul proiect de film despre sclavia romilor, prezentat din perspectivă romă. “Bilet de iertare” a primit Mențiune Specială la TIFF, Best Narrative Director la Female Voices Rock – SUA și este inclus în prezent în circuitul internațional al festivalurilor de film.
Pentru rolul lui Ali din filmul „Gipsy Queen” a primit Premiul pentru cea mai bună actriță a Germaniei în 2020 și a fost nominalizată la Premiile Academiei Germane de Film. A reprezentat România la Festivalul Internaţional de la Cannes, în 2018, cu rolul din pelicula „Singură la nunta mea”, rol pentru care este distinsă cu numeroase premii.
DUMINICĂ, 16 ianuarie 2022 | 19.00
Spectacol de teatru „Cassandra”
ARCUB – Sala Mare. Durata: 85 min.
foto: Isidor Popescu
de Norah Sadava & Amy Nostbakken
Traducere: Denisa Nicolae
Cu: Denisa Nicolae & Mihaela Velicu
Regie: Leta Popescu
Scenografie: Tudor Prodan
Muzică: Mihai Dobre
Mișcare scenică: Ștefan Lupu
Pregătire muzicală: Oana Pușcatu
Sunet: Daniel Octavian Nae
Lumini: Marius Nițu
Un proiect Vanner Collective și Apollo111 Teatrul
Spectacolul Cassandra a fost desemnat Cel mai bun spectacol la Bucharest Fringe #11. Cassandra e o scriitoare care rămâne fără voce în ziua în care trebuie să compună și să citească elogiul mamei sale. Dispariția figurii materne declanșează un proces de auto-analiză comic-absurd prin care Cassandra încearcă să-și găsească locul, să-și înțeleagă propria feminitate, raportându-se ironic la normele sociale moștenite. Spectacolul devine o călătorie prin mintea acestei femei într-o notă sarcastică și provocatoare.
DUMINICĂ, 16 ianuarie 2022 | 20.30
Jam session „Unshame Dance”. Muzică live de Alexandros Raptis şi Denis Bolborea
ARCUB – Sala Arcelor. Durata: 60 min.
Un proiect Asociatia Developing Art
Asociația Developing Art aduce la Zilele Culturii Urbane de la ARCUB atelierele de dans contemporan și un jam session cu muzică live lansate toamna trecută în cadrul primei ediții a proiectului „UnShame Dance” co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti – Oraş deschis” 2021.
Despre Zilele Culturii Urbane la ARCUB
REZERVĂ BILETE
Unele dintre cele mai noi proiecte ale creativilor din București pot fi văzute între 14 și 16 ianuarie 2022 cu ocazia „Zilelor Culturii Urbane la ARCUB. Artiști români contemporani în prim plan”. Proiectul organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB marchează Ziua Culturii Naționale cu o serie de evenimente selectate din proiectele culturale ale Programului de finanțare „București – Oraș deschis” 2021.
Punând accent pe modelele noi de expresie culturală, ARCUB celebrează Ziua Culturii Naționale cu un program eclectic de evenimente realizat în colaborare cu nouă operatori culturali din București. În weekendul 14-16 ianuarie, „Zilele Culturii Urbane la ARCUB. Artiști români contemporani în prim plan” animă spațiile Hanului Gabroveni cu ateliere de dans contemporan, expoziții de artă vizuală și proiecții de film documentar, dar și unele dintre cele mai recente proiecte de teatru din București.
Proiectul „UnShame Dance”, creat de Asociația Developing Art şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti – Oraş deschis” 2021, aduce la Zilele Culturii Urbane de la ARCUB atelierele de dans contemporan și un jam session cu muzică live lansate toamna trecută în cadrul primei ediții a proiectului.
În continuarea proiectului „În Bucureștiul iubit” prezentat la Atelierele Malmaison sub umbrela Programului „Bucureşti – Oraş deschis” 2021, Galeria Ivan participă la Zilele Culturii Urbane la ARCUB cu expoziţia „Imagini. Amintiri”,ce aduceîn prim plan lucrările artistei Florina Coulin despre orașul București. Expoziţia „Imagini. Amintiri” este vernisată vineri, 14 ianuarie și poate fi vizitată până la finalul lunii în sălile de la primul etaj al ARCUB Gabroveni. În cadrul expoziției, sunt programate proiecții ale unor filme documentare inedite, printre care pelicula din 1977 realizată de artistul Ion Grigorescu „În Bucureștiul iubit”, care a inspirat ideea proiectului.
Image and Sound a pregătit pentru Zilele Culturii Urbane la ARCUB o selecţie de proiecții de film mut cu muzică live, prezentate pentru prima dată în această formulă în cadrul Short Sounds: Silent Romanian Documentary. Un experiment audiovizual ce a urmărit reactivarea arhivei de film românesc şi fără sunet, Short Sounds: Silent Romanian Documentary prezintă pe 15 ianuarie la ARCUB, Sala Coloanelor, filme documentare realizate în perioada 1897-1940, adaptate sonor de Makunouchi Bento şi curatoriate de Călin Boto.
La parterul și subsolul Hanului Gabroveni, Zilele Culturii Urbane la ARCUB prezintă publicului proiectul de mentorat artistic adresat tinerilor din București „Open Practice Society”. Proiectul inițiat de Asociația Qolony – Colonia pentru Artă și Știință a fost unul dintre titlurile câștigătoare ale Programului „București – Oraș deschis” 2021 și este expus la ARCUB în perioada 15-30 ianuarie 2022.
Zilele Culturii Urbane la ARCUB sunt completate de o serie de „Dialoguri cu scriitori despre oraşul Bucureşti” moderate de Svetlana Cârstean. Parte a proiectului „Dragă B. Scrisori către oraşul Bucureşti”, cele trei conferinţe din 14, 15, respectiv 16 ianuarie îi aduc la ARCUB pe autorii români care au participat în proiect. Un instrument de mapare a relaţiei cu Bucureştiul, proiectul „Dragă B.” conţine scrisori către Bucureştiul pandemic semnate de Andreea Răsuceanu, Bogdan Alexandru Stănescu, Bogdan Ghiu, Mihai Duţescu, Cristian Iftode, Simona Popescu, Vasile Ernu, Katia Pascariu, Ioana Pârvulescu, Luiza Vasiliu, alături de iniţiatoarea proiectului, scriitoarea Svetlana Cârstean.
Din programul celor trei zile de evenimente culturale de la ARCUB, face parte și o selecție de filme documentare ale ediției din 2021 a Bucharest International Dance Film Festival. Titlurile sunt curatoriate de echipa Asociației Tangaj Collective și vor fi proiectate la Sala Mare ARCUB în zilele de 14 și 15 ianuarie.
Teatrul unteatru de copii participă la Zilele Culturii Urbane la ARCUB cu spectacolul „Clara si timpul liber” care a primit Premiul Special al Juriului la ultima ediție a Bucharest Fringe, iar Vanner Collective și Apollo111 Teatrul aduc spectacolul Cassandra, desemnat Cel mai bun spectacol la Bucharest Fringe #11. Asociația Untold Stories prezintă producția teatrală „Cel mai bun copil din lume”, un produs cultural unic care a făcut parte din Programul „București – Oraș deschis” 2021 și care promovează identitatea romă contemporană, deconstruind prin umanitate și empatie stereotipurile asociate romilor. Spectacolele de teatru din cadrul Zilelor Culturii Urbane la ARCUB se joacă în ultima zi de evenimente, duminică, 16 ianuarie, la Sala Mare și Sala Studio.