BILETE

Între 15 septembrie și 1 octombrie, fotograful Dragoș Lumpan prezintă, la ARCUB – Hanul Gabroveni,  o perspectivă unică asupra schimbărilor din lumea fotografiei și a modului în care este percepută imaginea de-a lungul timpului prin expozițiile „Vremuri blurate” și „Arhiva foto 1992-1993”. Expozițiile sunt organizate de Asociația CALD și Lumina pe cale, în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, și fac parte din programul evenimentelor organizate de „Zilele Bucureștiului”.

Cele două proiecte expoziționale prezintă lucrări din perioada timpurie de formare a artistului, fotografii alb-negru, realizate prin metoda clasică a developării filmului. Lucrările expuse reprezintă o reflecție asupra modului în care observatorul contemporan se raportează la imagine și rolul fotografiei de stradă ca formă distinctă de exprimare artistică.

Expoziția „Vremuri blurate” aduce în primul plan fotografii realizate de Dragoș Lumpan, la începutul anului 1992, în care a surprins trecătorii de pe Bulevardul Ghe. Magheru, în apropierea Teatrului Nottara. După 30 de ani, artistul a decis să anonimizeze fețele trecătorilor pentru a respecta dreptul la imagine al acestora, dar și pentru a propune un subiect de reflecție: anonimizarea persoanelor, ștergerea identității în context urban.

Am hotărât ca în proiectul «Vremuri blurate» să anonimizez fețele trecătorilor de la care nu am acorduri de folosire a imaginii. În 1992 alegeam subiecții liber; un criteriu important, probabil cel mai important, era expresivitatea chipurilor. Prin anonimizarea acestor chipuri expresive am aplicat filtrele mentalității actuale referitoare la dreptul la imagine. Oamenii care în 1992 erau subiectul principal al acelor fotografii devin acum persoane fără chip, identități ascunse, motive de intrigă și poate chiar de frustrare; ceea ce sper să declanșeze discuții pe tema fotografiei de stradă și, dacă nu cer prea mult, poate chiar să ajute fotografia de stradă.” (Dragoș Lumpan)

Lucrările expuse în cadrul proiectului „Arhiva foto 1992-1993” sunt rezultatul digitalizării a peste 3.500 de negative realizate în acea perioadă. Imaginile surprinse de Dragoș Lumpan reprezintă o arhivă-martor pentru o serie de evenimente din perioada de referință: sociale, politice, culturale – o necesară restituire a unui portret colectiv al României de acum 30 de ani.

„În 1983 aveam 14 ani; atunci am developat primele mele două filme, în baia de acasă. De atunci au trecut 40 de ani; în acest timp am făcut destul de multe fotografii pe film care până acum au stat «în sertar» sau, după cum spun arhiviștii, «nu există». «Arhiva foto 1992-1993» întredeschide acest sertar: pornește de la fotografiile pe care le-am făcut în acea perioadă: în 1992 am făcut aproape 3.000 de fotografii, iar în 1993 aproape 1.500 de fotografii. Judecând în termenii de acum, 4.500 de fotografii făcute în doi ani este foarte puțin. Tehnologia modernă ne ajută să facem mult mai multe fotografii într-un timp mult mai scurt și la o calitate mult mai bună (cel puțin din punct de vedere tehnic). Dar nu doar tehnologia s-a schimbat. În mod firesc s-a schimbat moda. În mod fericit s-a schimbat nivelul de trai. S-au schimbat foarte multe; inclusiv felul în care ne raportăm la imagini de acum 30 de ani este diferit.” (Dragoș Lumpan)

Fotografiile incluse în expoziția „Vremuri blurate” pot fi admirate în Sala Arcelor, iar expoziția „Arhiva foto 1992-1993” este găzduită în Sala Librărie din cadrul ARCUB – Hanul Gabroveni. Ambele expoziții pot fi vizitate în perioada 15 septembrie – 1 octombrie, de marți până duminică, între orele 12.00-20.00. În zilele de luni, expoziția este închisă.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, în magazinele partenere și la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani nr. 84-90).

Pentru ambele expoziții, prețul biletelor este 15 lei (Categoria I). Pentru elevi, studenţi și pensionari, prețul biletelor este de 10 lei (Categoria II). Accesul persoanelor care achiziționează bilete la preț redus în cadrul expozițiilor este permis exclusiv în urma prezentării actelor doveditoare pe baza cărora se acordă reducerea (legitimaţii/talon de pensie).

Eveniment organizat deAsociația CALD și Lumina pe cale, în parteneriat cuPrimăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Proiect co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)

Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR), Nemesis Art Club – Bastion, Centrul de Fotografie Documentară (CDFD), Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, Zeppelin, Librăriile Cărturești, Postmodernism Museum, ARCEN, Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET)

Parteneri media: Radio București FM, Agerpres, Societatea de Transport Bucureşti

Dragoș Lumpan

Fotograf și regizor de film, Dragoș Lumpan a absolvit Universitățile de Film și Teologie din București. Dintre proiectele sale de lungă durată, amintim: „Ultima transhumanță”, „Matache”, „1984 vs Acum”, „Urși și alte măști”, „Fotografii mișcate”. A realizat fotografii pentru mai multe albume foto: „Zâmbetul Împărăției”, „Ultima transhumanță”, „Chipuri de viață monahală”.

În fotografiile și filmele sale se regăsesc două teme constante: oamenii în mediul lor obișnuit și redarea atmosferei.

Fotografiile lui Dragoș Lumpan sunt expuse la nivel național și internațional și se află în numeroase colecții private și publice, precum Colecția de Artă a Băncii Centrale Europene din Frankfurt, Muzeul Național de Artă Contemporană din București.