Creșterea copilului a fost în mod tradițional responsabilitatea femeilor, însă un număr tot mai mare de tați din Suedia au început să vadă avantajele concediului pentru creșterea acestora, cât și pentru dezvoltarea unor relații strânse cu ei, de la o vârstă fragedă. Expoziția de fotografie Swedish Dads prezintă modul în care tații suedezi percep rolul bărbatului modern, în contrast cu rolul stereotipului tradițional, paternal. Expoziția va fi deschisă pentru public între 12 și 29 mai 2016, la ARCUB, pe strada Lipscani, 84-90.

Atunci când fotograful suedez Johan Bävman a devenit tată, a realizat că există o lipsă de modele masculine care să reprezinte un model de părinte. Acest lucru l-a determinat să creeze un album foto numit Swedish Dads, care prezintă barbați aflați în concediu paternal, alături de copiii lor. La rândul lui, albumul a condus la realizarea unei expoziții de fotografie Swedish Dads, bazată pe portretele unora dintre puținii tați care au ales să stea acasă timp de cel puțin șase luni, alături de copii.

Expoziția urmărește anaizarea motivelor pentru care acești tați au decis să rămână acasă, având grijă de copii, mai mult decât majoritatea taților din întreaga lume. Ce a însemnat acest lucru pentru ei, cum le-au fost afectate relațiile, atât cu partenerii lor, cât și cu copiii, dar și ce așteptări au avut ei în prealabil?

Prin prezentarea vieții de zi cu zi a taților aflați în concediu paternal, prin intermediul fotografiilor și interviurilor cu aceștia, m-am concentrat mai degrabă asupra bărbaților care au pus accentul pe relația cu familia și copiii, decât pe carieră sau locul lor de muncă., a declarat Johan Bävman.

De asemenea, am încercat să evidențiez imaginea universal valabilă de părinte iubitor, indiferent că vorbim despre mamă sau tată. Prin intermediul acestui proiect, sper să inspir cât mai mulți bărbați să înceapă să se gândească la rolul lor ca tați și parteneri, deoarece ar fi un pas important spre o societate echilibrată, în ceea ce privește egalitatea între sexe. Este bine să observi cum aceste povești călătoresc prin întreaga lume, acolo unde perspectiva suedeză asupra egalității dintre sexe nu este atât de evidentă.

Proiectul fotografic Swedish Dads a avut un impact extraordinar și s-a răspândit în întreaga lume. A fost publicat sub forma unui album foto cu texte în limba engleză, de către Bävman însuși, care ulterior a câștigat numeroase premii pentru fotografiile sale, printre care World Press Photo, Poy, un premiu de la Sony, de la UNICEF, NPPA și alte câteva premii suedeze de renume.

Expoziția prezintă fotografiile a 25 de tați din Suedia și este expusă la ARCUB – Strada Lipscani, nr. 84-90, între 12 și 29 mai 2016, fiind un proiect comun între Institutul Suedez, Ambasada Suediei la București, Centrul FILIA și ARCUB.

Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 12 mai, începând cu ora 19:00, în cadrul căruia fotograful Johan Bavman, precum și invitați speciali vor susține câte un discurs despre proiectul Swedish Dads. Vineri, 13 mai 2016, de la ora 18:00, în cadrul expoziției va avea loc un alt eveniment în care se vor susține discursuri.

Expoziția Swedish Dads va fi deschisă zilnic, între orele 14:00 și 20:00, cu excepția zilelor de 12 mai, când va avea loc vernisajul expoziției și 21 mai, când va avea loc Noaptea Muzeelor. Intrarea este liberă.

 

Eveniment organizat de Institutul Suedez, Ambasada Suediei la București, Centrul FILIA și ARCUB.

Vezi EVENT FACEBOOK