SPOTLIGHT – Bucharest International Light Festival s-a poziționat în 2018 ca unul dintre evenimentele de anvergură din Capitală, care a marcat celebrarea Centenarului.  Evenimentul a avut loc între 12 și 15 aprilie în București și a fost organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB.

 

Reunite sub tema ediției „United We Shine” sesiunile de video mapping, instalațiile și proiecțiile de lumină prezente la Spotlight #4 au transformat locuri și clădiri emblematice pentru istoria orașului cu motive naționale reinventate în zeci de teme grafice, instalații de lumină și povești animate proiectate pe cele mai frumoase coloane, cupole și fațade din oraș.

 

În cele patru zile de festival, proiecțiile de video mapping au făcut străzile din București neîncăpătoare pentru participanți. Biblioteca Centrală Universitară a găzduit una dintre cele mai aplaudate proiecții din festival, o adevărată lecție de istorie despre Calea Victoriei transpusă în animații video mapate. Printre cele mai plăcute surprize ale ediției, publicul a descoperit noi locații din București incluse în festival, precum sesiunile de video mapping pe tema Centenarului proiectate pe Teatrul Național București și Primăria Municipiului București. Pentru prima dată Arcul de Triumf, Ateneul Român și Ministerul Afacerilor Interne au fost transformate de proiecții artistice tematice care au celebrat anul Centenarului.

 

Spre deliciul publicului larg, programul celei de-a patra ediții Spotlight a inclus și instalații de lumină spectaculoase, dintre care multe au fost interactive: Laser Big Piano amplasat în Piața Revoluției, Șotronul interactiv de pe Calea Victoriei sau Pisica nomadă.

 

Festivalul s-a încheiat duminică seara, pe 15 aprilie, cu ceremonia de premiere a Concursului internațional de video mapping de la Palatul CEC. În prezența directorului artistic al festivalului, Birgit Zander, a fost anunțat câștigătorul desemnat de public prin vot online. Dintre cele șase lucrări finaliste care au rulat pe fațada Palatului CEC la Spotlight 2018, lucrarea artiștilor români de la Mindscape Studio a câștigat marele premiu în valoare de 5.000 de euro. Celelalte cinci lucrări intrate în concurs au fost ale artiștilor de la Darklight Studio din Spania, Hermes Mangialardo din Italia, KEDR Visuals din Rusia, Multiscalar din Germania și Skgmedia din China.

 

Cu un spațiu expozițional de peste 20.000 m2, o echipă de peste 300 de profesioniști și artiști din 11 țări, un concurs internațional de video mapping, 27 de instalații și proiecții de lumină și 8 noi locații în București, Spotlight a celebrat în 2018 anul Centenarului împreună cu peste 500.000 de bucureșteni și turiști. Pentru ediția din 2019, organizatorii anunță un program cel puțin la fel de spectaculos ca programul din acest an.

Vă mulțumim că ați votat în număr atât de mare în cadrul Concursul internațional de video mapping Spotlight. În urma tragerii la sorți pe random.org, câștigătorul unei camere de acțiune oferită de Mio este: Adrian Teodorescu.

 

Partener internațional: Festival of Lights Berlin

Partneri: Kaufland România, Enel România, BCR.

Parteneri media: TVR, Virgin Radio, Glamour, Unica, Iqool, România pozitivă, Feeder.ro, orasulm.eu