Forumul Cultural Austriac, în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, organizează la Bucureşti, în perioada 28 – 30 martie 2014 evenimentul „Acasă. În dialog cu migranţii.“ În cadrul acestuia vor fi prezentate două spectacole de teatru (naţional şi internaţional), o conferinţă pe tema migraţiei contemporane, rezultatele unui atelier de poveşti personale la care participă copii şi adolescenţi din familii de migranţi şi filmul „ Morgen“ (România, 2010), în regia lui Marian Crişan.

 

Seria de evenimente debutează cu spectacolul internaţional Slobodija Odysseia, mon Amour! (Bahamut Productions), care va fi prezentat în ziua de 28 martie, de la ora 20.00, la Sala ARCUB din Str. Batişte nr.14. Piesa combină – folosind muzică live, dans, şi text – „mitul migrant” clasic din Odiseea cu poveşti despre „eroii invizibili” ai migraţiei actuale.

 

Sâmbătă 29 martie, de la ora 11.30, la Spaţiul Platforma are loc conferinţa Migraţia în ziua de azi, cu sprijinul OIM (Organizaţia Internaţională pentru Migraţie), care propune o abordare din mai multe perspective asupra dinamicii contemporane a migraţiei.

 

În cadrul conferinţei vor fi prezentate şi rezultatele atelierului „Poveşti de graniţă“, realizat timp de o lună cu adolescenţi şi copii din familii de migranţi.

 

Seara, de la 19:30, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, se va juca piesa „Nu ne-am născut în locul potrivit“ (de Alice Monica Marinescu şi David Schwartz) – un spectacol al confruntării cu propria noastră existenţă cotidiană, cu sistemul birocratic sufocant, cu toleranţa de faţadă şi discriminările de care ne lovim în România. Poveştile „celorlalţi” devin teritoriul simbolic al poveştilor noastre de zi cu zi.

 

Filmul regizat de Marian Crişan, Morgen – o incursiune într-un orăşel situat la graniţa româno-ungară – va fi proiectat pe 30 martie, de la ora 19.00 la spaţiul Platforma.

 

„Acasă. În dialog cu migranţii“ ne ajută să înţelegem mai bine feţele invizibile ale migraţiei contemporane.

Intrarea la toate evenimentele va fi liberă, în limita locurilor disponibile.