Asociația Dalcroze România invită cadrele didactice din învățământul primar la un stagiu practic în care vor experimenta noi soluții de predare a muzicii în clasele 0 – IV. Anne-Claire Rey-Bellet, profesoară la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva și unul dintre cei mai experimentați specialiști în pedagogia muzicală Jaques-Dalcroze, va susține o serie de cursuri în perioada 25-26 noiembrie 2016 la Hanul Gabroveni (str. Lipscani nr. 84-90, București).

Pe parcursul celor aproximativ 10 ore, învățătorii pot experimenta diferite fațete ale pedagogiei muzicale Dalcroze în relație directă cu noțiunile programei pentru Muzică și mișcare: exerciții de învățare a elementelor muzicale fundamentale prin asocierea cu diferite tipuri de mișcări, într-o abordare accesibilă tuturor, idei alternative la lecțiile tradiționale, exemplificări asupra prosibilităților de abordare a unei ore de muzică.

„Cea mai bună metodă de a preda este cea care încă de la prima lecție oferă elevului o problemă pentru rezolvarea căreia el nu se poate servi de memorie sau de instinctul de imitare.”, spunea Emile Jaques-Dalcroze, care a conceput, la începutul secolului XX, o metodă specială de predare a muzicii, valabilă și astăzi. Aceasta pune accentul pe legătura esențială dintre mișcarea corporală și muzicalitate. Nu putem înțelege ceva ce nu simțim în mod kinestezic. Această pedagogie este o abordare interactivă și pluridisciplinară, ce permite dezvoltarea inteligențelor multiple și exersarea facultăților afective, motrice, imaginative, spațiale și intelectuale, în relație cu muzica. Urmărește formarea urechii muzicale și dobândirea unei înțelegeri profunde și integrate a muzicii. Exersarea ritmului prin mișcări corporale ajută la formarea complexă a personalității unui copil și dezvoltă muzica în totalitatea ființei lui, antrenând toate facultățile: cognitivă, afectivă și psiho-motorie. Profesorul improvizează, inventează spontan muzica și suscită reacții. Pedagogia Dalcroze implică exerciții variate, deschise la adaptări, în funcție de nivelul fiecărui participant.

Născută la Geneva, Anne-Claire Rey-Bellet a urmat studii literare și muzicale, înainte de a obține licența în pedagogia muzicală Jaques-Dalcroze. Predă muzica și ritmica de mai bine de 25 de ani la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva, Elveția. Și-a completat parcursul profesional cu o formare care îi permite să predea ritmica persoanelor în vârstă. Susține numeroase stagii în străinătate și predă în cadrul școlii de vară organizată de institutul mai sus menționat A susținut lecții de ritmică în cadrul Festivalului de Muzică Clasică de la Megève și oferă cursuri pentru specialiștii și profesorii de muzică din cadrul Departamentului de Instrucție Publică din Geneva. Anne-Claire Rey-Bellet este compozitoarea și autoarea « Zélie-Chansons », care au fost lansate în iunie 2010. Al doilea volum a fost editat în decembrie 2011, iar al treilea în 2014.

Proiect inițiat de Asociaţia Dalcroze România, cu sprijinul Arcub şi al Primăriei Municipiului Bucureşti.

Detalii practice :
La stagiul derulat în 25 și 26 noiembrie 2016 pot participa un număr de maxim 35 de învățători.

Program:
25 noiembrie: 17:00 – 20:00
26 noiembrie: 10:00 – 13:00 și 14:00 – 18:00

Înscrierile se fac la adresa de email office©dalcroze.ro. Pentru informații și detalii, vă rugăm să ne contactați la adresa de email office@dalcroze.ro sau la numărul de telefon 0730 123 857.
Taxa de participare este de 450 Ron.
>>>>> OFERTĂ <<<<<<<
Pentru membrii asociației se aplică o reducere de 10% din valoarea taxei de participare.